Hokej v JAR? Mistrovství třetí divize sledují i čeští fanoušci!

Foto: Facebook.com/Cloudnr9

22. dubna 2018, 12:01

Jan Prošek

V jihoafrickém Kapském městě momentálně vrcholí mistrovství světa třetí divize pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace. Až v roce 2015 se začala v této zemi hrát pravidelná hokejová soutěž – South African Super League hrají tři nejlepší kluby ze tří měst. Nejrychlejší kolektivní sport ale v této části světa naráží na mnoho překážek. Nejen o nich v exkluzivním rozhovoru hovoří hokejový rozhodčí z Kapského města Jonathan Burger.

Třetí divize je v hierarchii světových šampionátů až šestým stupněm. Po neděli bude jasno, kdo vybojuje postup do divize II B – šanci mají Bulharsko, Gruzie a Turecko. Jihoafrická republika to ke smutku domácích fanoušků nebude, ale v pátek vybojovala alespoň své první vítězství.

Jaké postavení má hokej mezi ostatními sporty v Kapském městě?
Rozhodně není nejoblíbenější. Ragby, kriket nebo fotbal se těší výrazně většímu zájmu obyvatel. Pravdou ale je, že rodiny hráčů, jejich kamarádi a pracovníci jsou velkými fanoušky a snaží se zájem o tento, pro Afriku tak neobvyklý sport rozšiřovat. Setkal jsem se s tím, že náhodný divák se přišel podívat do Kapského města na zdejší hokejovou ligu, hra ho zaujala, a tak se vrací každé pondělí, kdy se zápasy hrají. Hokej má v Kapském městě své fanoušky, ale bohužel se jedná jen o malou skupinu.

Zavítali k vám na mistrovství světa také fanoušci ostatních národních týmů?
Na šampionátu mají všechny národní týmy (Bulharsko, Gruzie, Hongkong, Tchaj-wan, Turecko a domácí Jihoafrická republika, pozn. red.) podporu. Obrátili jsme se na zdejší velvyslanectví jednotlivých států s žádostí, aby předali informace o turnaji tamním hokejovým fanouškům. Chtěli jsme sem do Kapského města nalákat co nejvíce příznivců, což se nám do jisté míry podařilo.

Foto: Facebook.com/Cloudnr9

Sledujete rostoucí zájem o hokej ve městě?
Toto mistrovství světa třetí divize je již sedmá akce, která se zde pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace od roku 2002 konala. Během těchto šestnácti let jsme zaznamenali výrazný nárůst zájmu o lední hokej jednak mezi fanoušky, ale také se navýšila členská základna mladých hráčů.

Dostal hokejový šampionát prostor v regionálních médiích?
Ano, dostal. Ve zdejší televizi a rádiu byl blok, který o této akci informoval. Všechny zápasy vysíláme živě na internetu, jsou pro všechny zájemce zcela zdarma. Myslím si, že v tomto ohledu jsme v rámci našich omezených možností udělali maximum.

Co pro město znamená zisk pořadatelství turnaje?
Pro lidi, kteří se jakýmkoliv způsobem podílejí na fungování hokeje v Kapském městě, je obrovská čest, že bylo jejich město vybráno jako hostitelské. Myslím, že to je ocenění naší práce, kterou odvádíme nejlépe, jak umíme. Celkově se díky této akci může město zviditelnit.

Foto: Facebook.com/Cloudnr9

Na turnaji působíte jako rozhodčí. Jak jste se stal sudím?
Letošní šampionát je pátý, na kterém jsem jako rozhodčí. K hokeji jsem se dostal poměrně snadno. Přišel jsem se podívat na jeden trénink a tento sport mě začal bavit. Nejprve jsem se z řadového fanouška stal hokejistou, a pak jsem chtěl pomoci rozvoji hokeje ve městě. Hledal jsem možnosti, jak toho docílit, a jednou z nich bylo vystudování rozhodcovské licence. Spolupracuji s jihoafrickým hokejovým svazem.

Kromě toho svým hlasem doprovázíte vybrané zápasy coby komentátor. Kterou roli máte raději?
Během šampionátu bychom chtěli dát divákům, kteří sledují zápasy, co nejpřesnější a nejdokonalejší informace o tom, co se na hrací ploše právě děje. Některá utkání komentuji ve dvojici s kolegyní Nadine Sheffieldovou, která také vystupuje jako rozhodčí IIHF. Myslím, že můžu za nás oba říct, že raději jsme přímo na ledě a snažíme se co nejlépe řídit zápasy. Nicméně si roli komentátorů užíváme a je fascinující sledovat komentáře diváků, kteří nám píší, z jakých koutů světa nás sledují. Opravdu se nejedná jen o destinace, které na turnaj vyslaly své týmy. Sledují nás třeba i fanoušci z České republiky a jsem překvapený, kolik jich je.

Přenosy z mistrovství světa 3. divize »

Foto: Facebook.com/Cloudnr9

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz