Hokejistou sezony se stal Ručinský, dvakrát oceněni Francouz s Hrňou

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

27. dubna 2015, 21:10

Adam Bagar

Krátce po skončení dalšího ročníku Tipsport extraligy došlo i na tradiční předávání týmových a individuálních cen. V rámci slavnostního večera byl v pražském Clarion Congress Hotel Prague vyhlášen Hokejista sezony 2014-15. Nejprestižnější cenu, o níž rozhodují společně hokejoví odborníci, zástupci médií a samotní hráči, si odnesla opora HC VERVA Litvínov Martin Ručinský. Zkušený útočník, jenž na pomyslném trůnu vystřídal Petra Tona, během základní části zaznamenal 54 bodů za 19 branek a 35 nahrávek.

Čtyřiačtyřicetiletý litvínovský tahoun na výborné výsledky z dlouhodobé části soutěže plynule navázal ve vyřazovacích bojích, kde v sedmnácti zápasech nasbíral jedenáct bodů za tři branky a osm asistencí, a z galavečera, který napsal už svůj jubilejní dvacátý díl, si odnesl zcela nový pohár pro vítěze. Výrobcem moderně pojaté trofeje, která váží 16 kilogramů a na výšku měří 55 centimetrů, je studio Gravelli. O design se postaral Tomáš Vacek.

"Při zpracování poháru pro Hokejistu sezony jsem se snažil vcítit do role samotného hokejisty. Je to dřina, tvrdá práce – být nejlepší, bez kompromisů. Přesně takový je i beton, nekompromisní, tvrdý a osobitý materiál každým coulem. Proto je z něj navržena podstava poháru. Další, pro mě zcela fascinující věcí, je led a jeho struktura. Tu na poháru reprezentuje vrchní část tvořená z lepeného skla," prozrazuje Vacek.

"Energie hokejisty se vepisuje do ledu autentickými zářezy bruslí, každý zářez je originálem, otiskem jedinečnosti. Proto jsou tyto zářezy i ve skle a vytvářejí pomyslný vrchol, to, kde chce vstanout každý, ale může tam být jen jeden – vítěz. Na onom vrcholu stojí puk, ten dává celé hře smysl a je to vždycky on, kdo proletí bránou, a tím se rozhodne o vítězi. Tento pohár nechť patří tomu nejlepšímu Hokejistovi sezony," doplňuje.

Rulík vystřídal na trenérském trůnu Vlacha, nováčkem roku je Réway

Prestižní Masarykův pohár převzali zástupci úřadujících šampiónů z Litvínova, který dosáhl na mistrovský titul vůbec poprvé v klubové historii. Ve finále porazil v dramatické sérii hokejisty Třince 4:3 na zápasy. Čerství mistři nejvyšší tuzemské soutěže v pondělí získali celkem pět individuálních ocenění. Cenu Václava Paciny pro Nejlepšího hráče Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy přebíral gólman Pavel Francouz.

Redaktoři deníku Právo jeho kvality rovněž ocenili a vyhlásili jej Nejlepším brankářem roku. Nejproduktivnějším hráčem Tipsport extraligy se stal Viktor Hübl a do Litvínova putovala i cena pro Nejlepšího trenéra uplynulé sezony. Radim Rulík vystřídal na pomyslném trůnu zlínského Rostislava Vlacha. Poražený finalista z Třince převzal Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje pro vítěze základní části Tipsport extraligy.

Hned dvakrát se na pódiu představil i třinecký útočník Erik Hrňa, jenž obdržel ocenění za Nejlepšího střelce extraligového ročníku 2014/15 i cenu ČTK pro Nejslušnějšího hráče sezony. Jako Nejlepšího obránce zvolili redaktoři deníku Blesk Adama Poláška z pražské Sparty a v metropoli zůstala i cena České televize pro nejlepšího Nováčka roku, kterou si odnesl teprve dvacetiletý slovenský útočník Martin Réway.

Žulovou helmu převzal obránce Vašíček, Zlatou helmu gólman Čiliak

Jako muž zápasu byl nejčastěji vybrán brankář Karlových Varů Tomáš Závorka, který přebíral cenu od společnosti Škoda Auto. Nedílnou součástí hokejových zápasů jsou také rozhodčí, tím nejlepším byl letos zvolen čárový Miroslav Lhotský, jeden z účastníků blížícího se světového šampionátu v Praze a Ostravě. V soutěži Zlatá helma SENCOR diváky nejvíce zaujal svým zákrokem brněnský brankář Marek Čiliak. Ten byl ve finále nominován dokonce dvakrát.

Podruhé v historii galavečera pak přišlo na řadu udělení Ceny hokejových fanoušků iSport.cz. V této kategorii se mohl z triumfu radovat jeden z hlavních lídrů brněnské Komety, obránce Michal Kempný. Historicky druhého vítěze poznala i statistika Radegast Index, měřící především bojovnost hráčů. V té triumfoval obránce hradeckého Mountfieldu Jiří Vašíček. Jeho ohromná obětavost jej vynesla až do čela pořadí, které ovládl s hodnotou RI 248.

Jiří Vašíček tak převzal unikátní žulovou helmu, vážící 15,53 kilogramů. "Statistiku jsem sledoval a jsem rád, že sem to vyhrál. Vždycky, když jdu na led, se snažím odvést maximum. Jsem v týmu proto, abych soupeři nedovolil vystřelit a hru mu trošku znepříjemnil. Trofej je oceněním mé práce," říká zkušený obránce. Pohár pro vítěze první ligy ČR pak mířil do Chomutova, který si v následné baráži vybojoval kýžený návrat mezi elitu.

Výsledky:

Mistr ČR Tipsport extraligy ledního hokeje: HC VERVA Litvínov

Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje: HC Oceláři Třinec

Hokejista sezony Tipsport ELH (Tipsport + Česká pojišťovna): Martin Ručinský (HC VERVA Litvínov)

Nejlepší hráč ČP play off Tipsport ELH – Cena Václava Paciny (MF Dnes + Česká pojišťovna): Pavel Francouz (HC VERVA Litvínov)

Nejproduktivnější hráč Tipsport ELH (Česká televize + Tipsport): Viktor Hübl (HC VERVA Litvínov)

Zlatá helma SENCOR (BPA sport marketing): Marek Čiliak (HC Kometa Brno)

Vítěz Radegast indexu (Radegast): Jiří Vašíček (Mountfield HK)

Nejlepší hráč utkání (Škoda Auto): Tomáš Závorka (HC Energie Karlovy Vary)

Nejlepší střelec (Sport): Erik Hrňa (HC Oceláři Třinec)

Nejlepší obránce (Blesk + Radegast): Adam Polášek (HC Sparta Praha)

Nejlepší brankář (Právo): Pavel Francouz (HC VERVA Litvínov)

Nejlepší trenér (Lidové noviny): Radim Rulík (HC VERVA Litvínov)

Nejlepší nováček (Česká televize): Martin Réway (HC Sparta Praha)

Nejslušnější hráč (ČTK): Erik Hrňa (HC Oceláři Třinec)

Nejlepší rozhodčí (KR ČSLH + Česká pojišťovna): Miroslav Lhotský

Cena hokejových fanoušků iSport.cz (iSport): Michal Kempný (HC Kometa Brno)

Vítěz první ligy ČR (ČSLH): Piráti Chomutov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz