Hradec na ledě, zatím bez Jarůška. Postrádáme dva centry, říká Sýkora

Foto: Jan Vavřina, mountfieldhk.cz

31. května 2016, 17:52

Martin Voltr

Každý extraligový účastník sází v letní přípravě na něco jiného, změnu pro letošek udělal i hradecký Mountfield. Po měsíci individuálního tréninku se hráči v pondělí poprvé sešli společně, další den se už sklouzli i na ledě. Premiérově tak trénink vedl Václav Sýkora, který se po odchodu Vladimíra Kýhose posunul z pozice konzultanta do role hlavního trenéra. „Přestože je Hradec mladý extraligový klub, na všech krocích je vidět, že nechce přešlapovat na místě,“ těší uznávaného kouče před nabitou sezonou.

Nachystat tým na další extraligový ročník, to je v první řadě úkol Mariána Vody. Kondiční trenér, jenž předloni slavil titul s Litvínovem, letos naordinoval hráčům změnu: Prakticky celý květen se chystali individuálně, teď budou čtrnáct dní trávit společně. Další týden si zase dají individuál, pak se sejdou na tři týdny, než dostanou deset dní dovolené. Od 20. července už budou v jednom kole.

„Marián vede přípravu v duchu moderních trendů. Je to specialista, který už má s hokejovým týmem spoustu zkušeností. Mám v něj plnou důvěru, celá příprava je v jeho kompetenci,“ říká hlavní kouč Václav Sýkora, který s Vodou spolupracoval už dříve v pražském Lvu. Dobře se zná i s novým asistentem Pavlem Hynkem, u týmu vedle nich zůstávají Tomáš Martinec s Michalem Tvrdíkem, jenž teprve minulý podzim ukončil hráčskou kariéru. „Je to perspektivní kluk, chtěl jsem ho a vedení mi vyhovělo. Jeho gró bude práce v individuálním tréninku, chtěl bych, aby dělal i na videu plus nějaké věci během zápasů, co se týče pozorování a statistik,“ komentuje Sýkora mladého člena širokého realizačního týmu.

„V útoku musíme mužstvo ještě doplnit. Je evidentní, že akutně potřebujeme posílit na postu centra.“

Přestože Mountfield chce jít do nové sezony s omlazeným kádrem, s jeho tvorbou určitě ještě neskončil. Obranu doplnili hned čtyři hráči, odešel jen Jiří Vašíček do Košic a svolení hledat nové angažmá dostal Peter Frühauf. „Obrana by měla být vyřešená, nikoho dalšího nehledáme,“ potvrzuje Sýkora. Zato ofenzivní řady, to je věc jiná.

„V útoku musíme mužstvo ještě doplnit. Je evidentní, že akutně potřebujeme posílit na postu centra. Nebo centrů, abych to řekl přesně. Tam nás tlačila bota i v závěru loňské sezony a po odchodech je to ještě výraznější,“ zdůrazňuje trenér. „Centra považuju za klíčového hráče v pětce, má jak ofenzivní, tak defenzivní úkoly. Měl by to být hráč, který tvoří hru pětky. V téhle chvíli postrádáme dva centry,“ doplňuje. To si dobře uvědomuje i generální manažer Aleš Kmoníček. „Jednáme s několika centry, ale jsou to hlavně cizinci, takže to není tak rychlé a ani jednoduché,“ odpovídal v úterý fanouškům na klubovém webu.

Z klubu odešli útočníci Ihnačák, Honejsek a Vantuch, kariéru ukončil Kudrna, krátká výpomoc skončila Mertlovi. Hradec nepočítal ani s dalším centrem Tomášem Knotkem, ten ale nakonec zůstává. Jedinou útočnou posilou je zatím Richard Jarůšek, který si životní sezonu protáhl účastí na mistrovství světa. „Vypadá nadrženě, už by chtěl pomalu trénovat. S trenéry jsme mu ale dali nějaký pátek volno,“ hlásí na hradeckých stránkách právě nový sportovní manažer Jaroslav Kudrna. Jarůšek se sice na zimáku objevil, ale stejně jako Filip Hronek (kemp před draftem), Adam Courchaine (chystá se v zámoří) a Martin Bača (drobné zranění) se do tréninku zatím nezapojil.

Přestože posila z Mladé Boleslavi zatím v novém působišti neodehrála ani minutu, hradečtí fanoušci její výkony v Moskvě už bedlivě sledovali. A jinak tomu nebylo ani u trenérů. „Velice se mi líbil svým přístupem. Hrál ve čtvrté řadě, takže toho ice timu zase tolik neměl, ale bylo na něm vidět, že ho chce maximálně využít. Myslím, že hrál velmi dobře,“ komentuje trenér Jarůškovo představení. „Dostával se do gólových šancí, ale nedařilo se mu je proměňovat, což mu myslím malinko ublížilo v závěru. Přišli noví hráči a trenéři ho posunuli mimo sestavu. Ale udělal na mě velmi dobrý dojem a jsem rozhodně rád, že ho máme v týmu,“ pochvaluje si Sýkora.

„Spengler Cup má vysokou úroveň a nechtěli bychom se tam jet jenom zúčastnit.“

Hradec ještě potřebuje posílit i vzhledem k nabitému ročníku, který má před sebou. Všechno začne srpnovým Mountfield Cupem, ke kterému dorazí ruští velikáni z Omsku a Ufy a také východočeský rival. „Bude to velká prověrka, podobně jako my na tom budou Pardubice. Ale ty dva ruské týmy budou v přípravě mnohem dál, na ledě začínají prvního července. Je to dané tím, že mají posunutý začátek ligy,“ ví 63letý trenér, který v KHL působil na střídačkách Petrohradu, pražského Lva a Čerepovce.

Zatímco tohle bude jen příprava, pořádně ostrý turnaj přijde na řadu o Vánocích. Tedy proslulý Spengler Cup v Davosu. „Mám z toho trošku smíšené pocity. Z hokejového hlediska je to vynikající turnaj a konfrontace s mezistátním hokejem, ke které už dneska pro kluby není tolik příležitostí. Mimo Ligu mistrů. Spengler znám, už jsem tam byl třikrát,“ říká.

„Druhá věc je skloubit to s extraligou, protože v tom termínu jsou tři zápasy, které budeme muset překládat. Spengler Cup má vysokou úroveň a nechtěli bychom se tam jet jenom zúčastnit. Rádi bychom udělali co nejlepší výsledek. I vzhledem k tomu budeme muset stavět mužstvo.“ Na druhou stranu – každý účastník má právo na turnaj posílit. „Myslím, že můžeme využít z jiných týmů čtyři hráče. Už jsme to v klubu trochu nakousli, budeme to řešit. Asi to využijeme, ale taky záleží, v jakém stavu bude náš tým před odjezdem,“ reaguje Sýkora.

Možná letos nepůjde hradecký klub do soutěže s takovými ambicemi jako loni, kdy pro něj byl další konec ve čtvrtfinále jednoznačným zklamáním. Oběma turnaji ale znovu dává svému okolí na vědomí, že s ním musí počítat. „Na všech krocích je vidět, že nechce přešlapovat na místě. Přestože je to mladý extraligový klub, snaží se jít dopředu. Tyhle věci lze považovat za velké úspěchy na manažerském poli. Teď jde ještě o to, naplnit sportovní stránku, aby splnila svůj účel,“ pokyvuje hlavní kouč. „Že se v souvislosti se Spengler Cupem bude mluvit o Mountfieldu, to by mělo podpořit renomé jeho jména. Ale všechno potom dělají samotné výsledky,“ dodává Václav Sýkora.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz