Hradecký Draisaitl: Na papíře vypadáme dobře, ale to nic neznamená

Foto: Martin Voltr

27. července 2015, 19:06

Martin Voltr

Měli nejdelší letní přípravu, jejich fanoušci si také nejdéle počkají na první přátelský zápas. V pondělí už na led vyjeli i hokejisté hradeckého Mountfieldu, který se ani letos nebude tajit vysokými ambicemi – letní posily tomu plně odpovídají. Jaroslava Bednáře sice zatím limituje zranění, na tréninku ale nechyběla třeba nově příchozí útočná dvojice z Kanady nebo Karel Pilař s Bedřichem Köhlerem.

Loni pod Bílou věží vsadili na Collina Valcourta, tentokrát plánují rozvířit vody české extraligy rovnou dvojicí rodilých Kanaďanů. A tahle jména rozhodně mají zvuk! Brian Ihnacak – syn bývalého československého reprezentanta Petera Ihnačáka – loni vyhrál bodování nejvyšší norské soutěže, kromě toho s italskou občankou reprezentoval na posledních dvou mistrovstvích světa. Adam Courchaine zase dlouhá léta působil v německé DEL, kde v sezoně 2013/14 také ovládl tabulku produktivity.

„S Brianem komunikujeme dva roky, už loni byl jeho příchod na hraně. Co se týče Adama, jako mladého kluka jsem ho trénoval v Duisburgu. Je to introvert, říkal jsem si, jestli do něčeho tak neznámého půjde. Ale byl jsem překvapený, že se k tomu postavil pozitivně,“ vysvětluje hradecký kouč Peter Draisaitl.

„Nejsem moc velký přítel takových keců, jestli jsme silnější, nebo ne.“

Tomu se na prvním tréninku hlásilo 25 hráčů, chyběli jen dva. Zatímco starší dorostenec Radovan Pavlík si plní reprezentační povinnosti, o generaci starší a zkušenější Jaroslav Bednář kvůli zranění zad přihlížel ze střídačky. „Nemělo by to být nic vážného. Teď se o něj postará medicína, ať přesně víme, o co se jedná. Ale máme ještě čas, abychom něco zbytečně nezkazili,“ říká kouč na adresu největší letní posily.

Další příchody už navzdory prohlášením klubové generality příliš neočekává. „To by musel někdo spadnout z nebe, muselo by to dávat smysl. Jsme strašně rádi za Litoměřice,“ zmiňuje nově vzniklou spolupráci s prvoligovým klubem, kde aktuálně trénuje téměř desítka hráčů Mountfieldu. „Zaparkovali jsme tam hlavně mladé, tu příští generaci. Měli by hrát co nejvíc, než aby tady odehráli ve čtvrté lajně čtyři minuty na zápas. Je to další důležitý krok ke zlepšení naší organizace,“ pokyvuje Draisaitl.

Jaroslav Bednář přihlížel prvnímu tréninku jen ze střídačky

Jaroslav Bednář přihlížel prvnímu tréninku jen ze střídačky | Foto: Martin Voltr

Když už je řeč o posilách, jedna výrazná se po ledě určitě prohánět nebude. Hradec už na konci sezony dával najevo, že by rád zapracoval na složení realizačního týmu, a tak zlanařil z mistrovského Litvínova kondičního trenéra Mariána Vodu. A hokejisté si jeho přínos během letní přípravy hned chválili.

„Moc jsem se mu do toho nemíchal. V Litvínově odvedl famózní práci, proto jsme se o něho zajímali. Jsme mladý klub, pořád se chceme zlepšovat a k tomu patřilo i najít odborníka na práci off ice. Nevím, jestli najdeme v republice lepšího, než je on,“ říká Peter Draisaitl. O Vodově renomé svědčí i to, že právě pod jeho vedením se v Hradci chystá trenérův syn Leon. Trojka loňského draftu NHL se v pondělí odpoledne poprvé přidala i k tréninku Mountfieldu na ledě, měla by zůstat až do začátku září. „Loni se připravoval v Edmontonu, ale teď říkal, že by chtěl vyzkoušet něco jiného. Tak se dohodli s Mariánem,“ vysvětluje kouč.

Příchody a odchody Hradce Králové před sezonou 2015-16 »

Hvězdný německý mladík sice pátému týmu loňské sezony v extralize nepomůže, ale dílků do ambiciózní skládanky Hradce Králové je i tak dost. Předseda představenstva Miroslav Schön je asi posledním člověkem, který by se zdráhal dostat svůj tým pod tlak. Těžko se dá čekat jiný cíl než útok na medaili.

„Jsou tady kluby jako Třinec, Kometa, možná Liberec, a my chceme být u nich. Chceme vědět, v jaké míře jsme schopni si to s nimi rozdat. Na papíře vypadáme dobře, ale to ještě neznamená vůbec nic,“ varuje Draisaitl. „Snad nás čeká zlepšení v produktivitě, ale pořád to bude Mountfield. Budeme dávat pozor, abychom hráli týmový hokej založený na dobré defenzivě.“

Loni Hradec nedokázal ve čtvrtfinále sebrat Spartě ani jeden zápas a jinak slušný ročník měl hodně hořký konec. Dokáže tentokrát dojít mezi nejlepší čtyřku? „Nejsem moc velký přítel takových keců, jestli jsme silnější, nebo ne. Každý hráč musí akceptovat svoji roli v týmu, až potom se ukáže. Všichni v klubu chceme být co nejlepší,“ dodává Peter Draisaitl.

Přípravná utkání Mountfieldu HK na sezonu 2015-16

11.08. 18:00 HC Stadion Litoměřice – Mountfield HK
13.08. 18:00 Mountfield HK – HC Olomouc
21.08. 16:00 HC 05 Banská Bystrica – Mountfield HK (turnaj v Martině)
22.08. 14:00 BK Mladá Boleslav – Mountfield HK (turnaj v Martině)
23.08. 18:00 MHC Mountfield Martin – Mountfield HK (turnaj v Martině)
28.08. 19:30 Straubing Tigers – Mountfield HK
30.08. 16:00 Mountfield HK – Straubing Tigers
03.09. 18:00 Orli Znojmo – Mountfield HK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz