Hráli jsme dobrý hokej, Kanaďany můžeme porazit, věří si Evropané

Foto: Stanislav Souček

28. září 2016, 14:28

Adam Bagar

Byli pasováni do role největšího outsidera Světového poháru, jenže tahle parta píše velký příběh. Tým Evropy se senzačně, avšak zaslouženě, prokousal až do finále a v prvním střetnutí statečně vzdoroval nadupané Kanadě, která ve vyrovnané bitvě vydřela vítězství 3:1. Evropané přesto dál sní o celkovém prvenství, k tomu však potřebují porazit zámořského favorita dvakrát v řadě. "Dáme do toho všechno," slibuje brankář Jaroslav Halák, který v zápase zlikvidoval 35 kanadských pokusů.

Svěřenci trenéra Ralpha Kruegera mohli litovat nepovedeného vstupu do zápasu, když už po čtrnácti minutách ztráceli dvě branky po trefách Brada Marchanda a Stevena Stamkose. "Hráli jsme jinak dobrý hokej, ale těch chyb na modré a červené čáře se musíme vyvarovat a raději puk nahodit do třetiny. Kanada má dobré mužstvo a tohle umí využít," říká slovenský gólman, jenž měl místy překvapivě méně práce než Carey Price.

"Dali nám góly z přečíslení, takových zbytečných chyb se musíme vyvarovat a poučit se z nich."

Evropský výběr hrál s Kanaďany vyrovnanou partii a krátce před polovinou střetnutí se dočkal zasloužené odměny v podobě snížení, prosadil se semifinálový hrdina Tomáš Tatar. Vstřelená branka podceňovaný tým ještě víc nakopla a po střechu natřískaný stánek Air Canada Center mohl být několikrát svědkem vyrovnání. Především ve 37. minutě, když při vlastním oslabení ujel zadák Andrej Sekera. Price však jeho blafák vykryl.

"Měli jsme nějaké další příležitosti, ale nepodařilo se nám je proměnit. V tomhle byl největší rozdíl mezi oběma týmy. Zatímco nám to tam nepadlo, Kanaďanům ve třetí části ano," smutní Jaroslav Halák. Naráží tak na třetí trefu javorových listů, které uklidnil deset a půl minut před koncem Patrice Bergeron. "Dali nám góly z přečíslení, takových zbytečných chyb se musíme do dalšího souboje vyvarovat a poučit se z nich," přiznává.

Evropané padli 1:3, ale dokázali si, že mohou s favoritem hrát vyrovnanou partii. "Myslím, že nezáleží, jestli prohrajeme tak nebo onak. Prostě jsme první utkání prohráli a musíme se na to další připravit ještě důkladněji. Musíme jim to znepříjemnit, hrát naplno a dát do toho úplně všechno," velí jednatřicetiletý gólman, který stále věří v možný triumf evropského výběru. "Je to jen jeden zápas a hraje se na dvě výhry," připomíná.

Kanada senzaci nepřipustila, v prvním finále srazila Evropany »

Mančaft složený ze Slováků, Němců, Švýcarů, Dánů, Francouze, Nora, Rakušana a Slovince má pořád sil na rozdávání a trofej pro vítěze nechce nechat Kanaďanům jen tak zadarmo. "Myslím, že je můžeme porazit. Utkali jsme se už dvakrát. Poprvé to nebylo z naší strany ideální, ale podruhé jsme předvedli náš možná nejlepší hokej na tomto turnaji," má jasno švýcarský reprezentační obránce Mark Streit v rozhovoru pro deník Sport.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz