Hronek není drsný kapitán: Zkušených je ve dvacítce víc, křičet nemusíme

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Loni v Helsinkách poprvé vyzkoušel atmosféru mistrovství světa dvacetiletých, teď je Filip Hronek na turnaji znovu. Jako kapitán vede český výběr do bitev šampionátu v Montrealu, zadák kanadského týmu Saginaw Spirit ovšem odmítá, že by v kabině zvyšoval hlas a ostatní musel nějakým drsnějším způsobem burcovat. "V týmu máme víc zkušených hráčů. Většinou si k tomu něco řekneme společně, křičet na sebe nemusíme," povídá odchovanec hradeckého hokeje.

Čeští junioři jdou dnes potřetí do boje, výhra nad Dány jim zajistí šanci na prvenství ve skupině. Dvacítka má zatím čtyři body, teď bude usilovat o další. "Kdybychom si před turnajem řekli, že na tom budeme takhle, asi bychom to brali jako super zábavu. Samozřejmě bychom raději měli bodů šest, ale nevadí. Musíme pokračovat. Víme, že žádný zápas na turnaji není jednoduchý. S Dány to bude stejné. Hokej se hrozně vyrovnal, potřebujeme zvítězit," reaguje jasně.

Severský soupeř byl zpočátku trochu nečitelný, ovšem v utkání proti Finsku vycenili Dánové tesáky. Vítězství 3:2 je pro ně senzačním výsledkem, který mužstvo bezpochyby povzbudí. "Ten zápas jsme s klukama sledovali v televizi. Myslím, že Dnové proti nám budou bránit asi ještě víc než Švýcaři. Musíme si dát pozor na jejich rychlá přečíslení," velí Hronek. Co by mohlo platit? Poctivá hra, rychle puky od hokejek. Odpovědnost, disciplína. A ještě něco. "Ověřili jsme si, že je dobré dát první gól. Pokud se to povede, soupeř musí otevřít obranu a hraje jinak. V opačném případě brání ještě víc, což je pro nás složitější," upozorňuje bek, který od letošního draftu patří v NHL Detroitu.

Junioři poznávají luxus Canadiens. Šmíd večeřel u Plekance »

Hronek může nabídnout zkušenosti z minulého mistrovství světa ve Finsku, nicméně srovnávat s letošní akcí prý moc nejde. "Je to jiné. Teď hrajeme v prostředí NHL, což je v porovnání s Helsinkami asi největší změna." Hala Bell Centre v Montrealu nebývá příliš zaplněná, ovšem zájem o turnaj místní mají. "Na první pohled se zdá, že fanoušků moc nechodí, ale aréna je velká. Zase tak málo lidí tam nebývá, kdyby tady hrála Kanada, je samozřejmě vyprodáno."

Češi zatím ve dvou duelech na turnaji pokaždé bodovali, i když proti Švýcarku to měli s odřenými patami. Síla v mužstvu je, závěr třetí třetiny to potvrdil. Mít lepší start a koncovku, leccos mohlo být jinak. Ovšem co mají říkat třeba Finové. Obhájci titulu jsou na nule, padli s Dány. Češi teď další překvapení nechtějí připustit, kapitán Hronek to vidí jednoznačně. "Půjdeme za výhrou, nic jiného neexistuje," hlásí. Na parťáky v tomto ohledu působit nemusí. Každý ví,o co jde. "Jsem spíš taková spojka mezi týmem a trenéry. Kapitán řeší hlavně organizační věci," říká. Jako jeden z nejzkušenějších hráčů se však odpovědnosti nezbavuje. "Snažím se jít příkladem. A když je třeba, něco v kabině řeknu," usměje se.

Blog z MS 20: Iva Hnátová – jediná žena v realizačním týmu »

Bývalý obránce Mountfieldu dorazil na turnaj z Ontario Hockey League. Hronek po draftu uzavřel smlouvu s Detroitem. Jaké byly začátky na nové štaci, ve zmíněném týmu Saginaw Spirit? "Těžší, protože moje angličtina nebyla ideální. Postupem času jsem se naučil a zvykl si. Před dvacítkami to bylo v klidu," mávne rukou. Vedení Red Wings je teď Filip neustále na očích. "V Detroitu si to hlídají, jezdí se dívat na moje zápasy. Byl na nás Shawn Horcoff, který má v Red Wings na starost rozvoj mladých hráčů. Několikrát přijel také generální manažer," dodává.

K pohodě přispívá i rodina, u níž našel zázemí. "Jsou to skvělí lidé. Paní je Američanka, pán z Ruska, takže kromě angličtiny pochytím i nějaká ta ruská slovíčka," reaguje z vesela. Adaptace v kabině prý také proběhla bez potíží. "Musím říci, že kluci z týmu mě vzali dobře. Žádný problém," ujistí. Ale kořeny k domovu jsou pořád stejně silné, Filip na dálku pečlivě sleduje, co se děje v hradeckém klubu. "Samozřejmě mě zajímá, jak kluci hrají. Jak se jim daří. Teď jsou na Spenglerově poháru, porazili Jekatěrinburg a podlehli Luganu. Každopádně moc držím palce. Píšu si s Rudou Červeným, Zdeňkem Čápem, s Tomášem Knotkem. V kontaktu jsem i s Peterem Frühaufem, který je teďka v Plzni, nebo s Karlem Pilařem. Takže informací mám dost," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz