Inkasoval od spoluhráčů. Jejich přítomnost byla znát, tvrdí Vošvrda

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

9. října 2015, 14:14

David Jahoda

Olomouc v extralize již pět zápasů nebyla přemožena, velice dobře navíc chytá i letní brankářská posila ze Slovenska Branislav Konrád. Gólman Tomáš Vošvrda tak zatím olomoucké jízdě přihlíží jen ze střídačky, cítil ale nutkání opět obléct zápasový dres. Nyní proto pomáhá prvoligovému Havířovu. Podobně jako Vošvrda jsou na tom však i další hráči z extraligového kádru Hanáků. A co se nestalo! Utkání 11. kola WSM Ligy, kdy havířovský AZ zamířil do Třebíče, nabídlo pikantní okolnost.

O jediné dva góly Horácké Slavie se postarali Matěj Pekr a Peter Zuzin, hráči, kteří jsou momentálně mimo základní sestavu extraligové Olomouce. Brankář Vošvrda tak inkasoval od svých spoluhráčů, se kterými se jinak každodenně potkává na tréninku. I když „olomoucký“ souboj prohrál, z výhry se nakonec radoval on a jeho Havířov.

„Tušil jsem, že budou nebezpeční. Když přeskočili mantinel, okamžitě jsem o nich věděl. Jejich přítomnost na ledě byla znát, takže jsem byl trochu ostražitější,“ zmínil se brankář Vošvrda o spoluhráčích z Hané. „Peťa Zuzin měl hned na začátku utkání samostatný únik, který se mi ale naštěstí povedlo chytit,“ doplnil.

Po akci dalšího spoluhráče z Olomouce, Matěje Pekra, už ale Vošvrda inkasoval, jednalo se však spíše o náhodnou trefu. „Pekymu (Matěji Pekrovi – pozn.red.) byl gól sice připsaný, ale přímo ho nedal. Náš útočník se snažil zabránit jeho přihrávce, puk se však od něj odrazil za má záda. Peky tak vlastně gól dal i nedal,“ pousmívá se Vošvrda.

„Kdyby to byl někdo jiný, asi bych do toho šel úplně nadoraz,“

A světe div se. I slovenský útočník Peter Zuzin, který stejně jako Pekr letos v extralize ještě příležitost nedostal, nakonec dokázal Vošvrdu pokořit. „Ujížděl na mě z křídla, v zápase z tohoto místa vystřelil celkem třikrát. Čekal jsem od něj dvě varianty zakončení, jenže on zvolil tu třetí. Pak už jsem puk hokejkou minul. Kdyby to byl někdo jiný, zřejmě bych do toho šel úplně nadoraz, asi bych mu skočil pod nohy. Možná trochu hrálo roli to, že jsme spoluhráči z Olomouce, máme spolu nějaký vztah a hrozilo by, že bych ho mohl zranit,“ vysvětloval Vošvrda.

I když se Vošvrda postavil do olomoucké branky hned v prvním soutěžním zápase, od té doby na další povolání do brankoviště čeká. Do výborné formy se totiž na Hané rozchytal Branislav Konrád, letní posila Mory. A zdá se, že do olomoucké svatyně dlouho nikoho nepustí. Vošvrda nechtěl jen chladnout na střídačce, potřeboval zápasové tempo. Ideální možností se tak jevil střídavý start v některém z klubů WSM Ligy. První na ráně byl Havířov.

„Znám se s generálním manažerem Havířova, tak jsem nadhodil tuhle možnost.“

„Přišlo to z mojí hlavy, dlouho jsem totiž nechytal. Nejdřív jsem šel za Jirkou Trvajem (trenér brankářů Olomouce – pozn.red.) a zeptal se ho, jestli se mi klub chystá vyřídit nějaký střídavý start. Ten mi sdělil, že ne, proto jsem zašel za panem Fürstem (generální manažer Olomouce – pozn.red.). Znám se s generálním manažerem Havířova, tak jsem nadhodil tuhle možnost. Pan Fürst mi následně střídavý start zařídil,“ popisoval šestadvacetiletý gólman, jak k přesunu ke Slezanům došlo.

„Měl jsem chytat už proti Kladnu, ale v uvozovkách jsme se střetli s Třincem, který potřeboval dát do branky Šimona Hrubce. Proto se můj příchod do Havířova zhruba o týden zpozdil. Jsem rád, že mi Havířov vyšel vstříc. Navíc šlo i o to, že to mám blízko domů,“ uvedl odchovanec Vítkovic další důvod, proč mu působení v Havířově hraje do karet.

» Hrdý Havířov odmítl farmařit Třinci. Nebyl by to AZ, ví Rimmel 

Vošvrda si zatím může chytání za Havířov jen pochvalovat. Havířovský dres oblékl dvakrát a v obou případech se mohl radovat z výhry. Cení si však také toho, že konečně mohl v zápase vyzkoušet nové brankářské prvky, které během tréninků trpělivě piluje. Pomáhá mu k tomu jeho loňský brankářský kolega Jiří Trvaj, který se po konci kariéry přesunul do role trenéra olomouckých gólmanů.

„S Jirkou Trvajem pracujeme na určitých věcech, na tréninku to vypadalo dobře, proto jsem to potřeboval otestovat i v utkání. Chtěl jsem vědět, jestli se to zlepšuje, jestli jde vidět posun. Myslím si, že v utkáních za Havířov byly nové prvky znát,“ prozradil své pocity. „Je ale fakt, že první liga není extraliga. Nechci ji určitě nijak znehodnocovat, ale WSM Liga je taková ulétaná, zato v extralize se víc kombinuje,“ doplnil.

„S Jirkou Trvajem pracujeme na určitých věcech, na tréninku to vypadalo dobře, proto jsem to potřeboval otestovat i v utkání.“ 

I když v Olomouci zatím jen kryje záda Branislavu Konrádovi, z výsledků mužstva má radost. Sám také ví, že musí být neustále v plné pohotovosti. Může přijít situace, kdy bude muset být okamžitě připraven naskočit do rozjetého vlaku. „Soustředit se, i když nechytám, mi nikdy nedělalo problém,“ nechal se slyšet Vošvrda. „Je nás víc, kteří jsme odehráli první zápas, ale na další šanci čekáme. Každý chce hrát, to je jasné, vítězná sestava se však nemění. Nejdůležitější je, že se vyhrává a sbírají se body. Každý bod má cenu zlata, na konci sezony můžou rozhodovat maličkosti,“ podotkl na závěr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz