Jako Zábrodský a spol. Reprezentanti obléknou svetry mistrů světa 1947

4. dubna 2017, 10:33

Václav Jáchim

Zápasy v retrodresech jsou běžnou součástí dnešního hokeje, během Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích přesto dojde na zajímavý unikát! V sobotu 29. dubna sehraje český národní tým první třetinu duelu se Švédy v replikách svetrů, které nosili Zábrodský, Konopásek, Roziňák a další bardi. "Tento zápas chceme věnovat připomínce 70 let, které uplynuly od zisku prvního titulu mistrů světa. Finové ani hráči tehdejšího Sovětského svazu na šampionátu 1947 nestartovali, náš výběr byl společně se Švédy největším favoritem turnaje," říká tiskový mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Z týmu světových šampiónů žije pouze Vladimír Zábrodský, osobně na utkání do Českých Budějovic nejspíš nedorazí. Kmenoví hráči úspěšného mužstva (na snímku) získali zlaté medaile i za dva roky poté ve Stockholmu, Praha 1947 byla ovšem první. A jedinečná. Zástupci hokejového svazu v čele s jeho prezidentem Tomášem Králem nachystali na oslavu mimořádný kousek, v replikách svetrů se v novodobé éře ještě žádné mezistátní utkání nehrálo.

Na mistrovství světa 2008 v Quebeku nastoupili Češi v replikách dresů z roku 1949, teď půjde ještě o zajímavější akci. "V replikách dresů se hraje celkem běžně, i v extralize. Ale obvykle se jedná o současné materiály, jen je použit historický potisk. V tomto případě jsme chtěli, aby to byly skutečně původní pletené svetry," připomíná Zikmund.

Československý výběr měl před 70 lety k dispozici modrou a bílou kombinaci, repliky svetrů budou v první verzi. Tedy v té tmavé. "Reprezentanti v ní absolvovali nástup mužstev na Štvanici, což je doloženo historickými fotografiemi. Rozhodli jsme se tak i z důvodu, že dva originální dresy máme k dispozici v Síni slávy českého hokeje. Věnovali je Vladimír Bouzek a Stanislav Konopásek," dodává Zikmund.

Svetry vyrobí společnost Kama, první vzorek už je na světě. Zástupci svazu museli vyřídit spoustu náležitostí a uzavřít několik dohod, bez kterých by se svetry v oficiálním utkání použít nedaly. "Bylo třeba získat souhlas partnerů národního mužstva, protože dresy jsou bez reklam. Také jsme oslovili švédskou stranu, jelikož podle rozpisu Euro Hockey Tour měli Švédové přijet v tmavé kombinaci. Naší žádosti vyšli vstříc, nastoupí ve žlutých dresech."

Původní svetry postrádaly jmenovky i vyšší čísla, tohle brali pořadatelé rovněž v úvahu. "Hráči nastoupí bez jmen na zádech a s tehdejšími čísly – v Praze 1947 to bylo od jedničky do patnáctky, v Českých Budějovicích budou k dispozici dresy od jedničky do třiadvacítky. Což pochopitelně ztíží situaci rozhodčím. Čísla budou jednak menší, hráči je měli jen na zádech, jednak se po první třetině hokejisté převléknou a nastoupí v dresech s tradičními číslovkami. Bylo třeba tedy věc doladit s ohledem na oficiální zápis a pravidla IIHF," upozorňuje mluvčí svazu.

Pro fanoušky půjde o událost, která se hned tak nebude opakovat. Kdo ví, jestli vůbec. "Dresy, resp. svetry bychom měli mít v polovině dubna. Nechali jsme jich vyrobit o něco víc, zhruba dvě stovky. Počítáme s tím, že by mohly jít i do volného prodeje, některé vydražíme. Věříme, že to může být pro fanoušky zajímavé, historické svetry jsou skutečně unikátní," potvrzuje Zikmund.

Až je na sebe obléknou současní čeští hokejisté, bude to pro ně značná změna. "Svetry jsou těžší, navíc se utkání hraje na přelomu dubna a května, kdy je dost teplo. V roce 1947 měli hokejisté pod svetrem tak desetinu současné výstroje," přibližuje. Zástupci národního mužstva byli o akci informováni, neměli námitek. "Svetr jsme ukazovali manažerům Milanu Hniličkovi a Martinu Ručinskému, vědí, do čeho tým půjde. Čerstvě vyrobený první dres už viděli i hráči. Neodmítli, snad i pro ně bude zajímavé vyzkoušet si, jak se hrával hokej přes 70 lety," uzavírá Zikmund.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz