Jan Janský je 193 minut bez gólu: Nesmím usnout na vavřínech!

Foto: Archiv Jana Janského

Juniorský brankář pardubického Dynama Jan Janský vychytal v posledních třech zápasech čisté konto. Výborné výkony ještě okořenil i těžko uvěřitelnými dvaapadesáti zákroky proti chomutovským Pirátům. „Týmová kasa se plní. Mamka místo cukroví peče zákusky do kabiny," směje se talent Východočechů.

Vychytal jste tři čistá konta v řadě. Jak moc jste rád a mohl byste se za těmito zápasy ohlédnout?
Jsem nesmírně rád, a to nejen za tři nuly v řadě, ale i za to, že jsme potvrdili domácí výhry také na půdě soupeřů. Navíc jsme se posunuli do horních pater vyrovnané tabulky. Zápasy proti Karlovým Varům a Litvínovu měly podobný scénář. Byli jsme, až na naše obvyklé desetiminutové výpadky, převážně lepším týmem. Měl jsem dost práce, kterou jsem zvládl s pomocí mých beků, a nedovolili jsme soupeři dostat se zpět do zápasu. Zápas proti Chomutovu byl pro mě o dost těžší. Čelil jsem 52 střelám soupeře, a to nebylo to nejhorší. Zápas přinesl hodně přečíslení na obou stranách. Jsem opravdu šťastný, že jsem pomohl klukům nejlepším možným způsobem a oni k tomu přidali dvě branky a parádní týmový výkon.

Asi se nemusím ptát, která nula byla nejtěžší, že? 52 zákroků proti Chomutovu mluví samo za sebe.
Určitě, nejtěžší nula se urodila v zápase s Chomutovem. Jak už jsem říkal, bylo tam hodně střel, přečíslení a nelehkých situací na vyřešení. Rychlému spádu v zápase určitě pomohlo menší kluziště malé haly v Chomutově.

Myslel jste na to, že by mohla přijít nějaká šňůra?
Z první nuly jsem nic nedělal, protože některý zápas vám sedne a pochytáte vše. Po druhé třetině v zápase s Chomutovem jsem si říkal, že by bylo hezké vychytat druhou nulu v řadě, ale nebral jsem to jako prioritu. Chtěl jsem hlavně vyhrát za tři body. Před zápasem s Litvínovem mi kluci říkali, že budu mít třetí nulu. Snažil jsem se to neposlouchat a odchytat utkání nejlépe, jak jen umím. A to se povedlo.

Foto: Archiv Jana Janského

Cítil jste během zápasů nebo předtím na tréninku nějakou speciální formu a pohodu?
Pohodu jsem pociťoval jak v sobě, tak i kolem sebe. Formu určitě ne, protože přes týden jsem na trénincích nebyl nic moc, ale nedělal jsem z toho vědu. Snažil jsem se dál, i přes to, že to nebylo úplně podle mých představ. Přece jen je zápas něco jiného než trénink.

Pamatujete si, že byste někdy třeba i ve sportovních třídách zažil delší šňůru?
Ne. Takovou šňůru mám poprvé, protože v mladších kategoriích jsem plnil spíš roli dvojky. Minulou sezonu jsem byl zraněný a hodně jsem začal chytat až tyto poslední dva měsíce. Chtěl bych poděkovat trenérům, že mi důvěřují a dávají příležitosti, které jsem dříve nedostával.

Co vám ohledně toho říkali kluci v kabině a trenéři? Měl jste to u pokladníka drahé?
Kluci i trenéři mě chválí, a to se samozřejmě příjemně poslouchá, ale důležité je neusnout na vavřínech. Největší radost z toho mají naši pokladníci, protože týmová kasa se plní penězi. A mamka místo toho, aby pekla vánoční cukroví, peče zákusky do kabiny.

Co brankáři pomáhá zůstat celou dobu soustředěný? Na co myslí třeba o pauzách nebo přestávkách? Platí to, že na čím míň věcí myslí, chytá lépe?
Já osobně se snažím na nic nemyslet, protože je opravdu lepší, když máte vyčištěnou hlavu a soustředíte se jen na svůj výkon. Pokaždé to taky nejde. Stává se mi, že si chvílemi povídám sám pro sebe, nebo si broukám oblíbené písničky, ale to jen když je hra na druhé straně.

Foto: Archiv Jana Janského

Hodně se vám daří. Vzhlížíte třeba i k Milanu Kloučkovi, který má novou smlouvu s A-týmem? Chtěl byste ho napodobit?
Milan je výborný brankář. Kdo by ho nechtěl napodobit? Je jen o rok starší než já, a tak máme hodně společného. Právě mi psal a gratuloval jako první ke třetí nule. Kdo by nechtěl mít podobný vstup do mužů jako on. Za A-tým chytal výborně a po zásluze si vybojoval novou smlouvu.

Dává vám Milan někdy rady?
Teď jsme se dlouho neviděli, ale když jsme byli ve starším dorostu, tak jsme se spolu bavili o různých situacích v zápase a společně je rozebírali. Samozřejmě přišly i nějaké rady, protože je zkušenější a říkal mi i věci, které slyšel na reprezentaci. Ty jsem potom zkoušel a zlepšoval se v nich.

Co udělat pro to, aby forma pokračovala?
Musím jít zápas od zápasu, soustředit se na sto procent a chytat dál tak, jak nejlépe dovedu. Snad se mě bude držet štěstí, protože bez něj to nejde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz