Janecký o návratu do Dynama: S nikým jsem nebojoval, teď chci pomoci!

Foto: hcdynamo.cz

Patří mezi legendy pardubického hokejového klubu. Otakar Janecký pomohl Tesle ke dvěma mistrovským titulům, po skvělých letech ve Finsku válel za východočeský klub další čtyři sezony. Málem do čtyřiačtyřiceti let. Poslední dobou se ale odmlčel a z tamního hokeje zmizel. "Dostal jsem zákaz v klubu pracovat, našel jsem si tedy jiné aktivity," říká. Od pondělí to neplatí. Majitel bronzové medaile z olympiády v Albertville a člen Síně slávy finského hokeje se vrací. Janecký opráší staré časy tentokrát jako asistent hlavního kouče Miloše Holaně.

V zemětřesení, které se pardubickou organizací tento týden prohnalo, informace o návratu Janeckého lehce zapadla. Ale stojí za zmínku. Bývalý vynikající útočník totiž rozšířil trenérský štáb a je odhodlán udělat maximum, ať se podaří mise k záchraně v Tipsport extralize. "Abych řekl pravdu, všechno bylo teď tak rychlé, že bych ani nemluvil o pocitech. Chci hlavně pomoci, máme úkol, který musíme splnit," povídá jasně.

Na nabídkou prý příliš neváhal. "Možnost návratu do klubu jsem předtím nijak neřešil. Ale když se mi ozvali kluci jako Petr Čáslava nebo Dušan Salfický, řekl jsem, že do toho půjdu. Nemám sice trenérské zkušenosti, ale hráčské ano. Tahle role je vlastně jediný způsob, jak bych snad mohl být trochu užitečný. Odehrál jsem toho dost, klukům se pokusím něco předat," povídá.

Kdyby nedošlo k prodeji akcií a vlastnickým změnám, Janecký by dál zůstával mimo hlavní dění v Dynamu. "Když jsem byl před lety zastupitelem, hlasoval jsem tehdy proti tomu, aby většinový podíl získal pan Šmidberský. Panem Heřmanem mi to bylo posléze několikrát vytknuto, dostal jsem zákaz chodit na zimák. Pan Rohlík mi později zakázal i přístup do klubové posilovny. Na druhou stranu musím férově říci, že když jsem potřeboval, klub mi vyšel vstříc se vstupenkami na utkání," konstatuje.

Janecký se v uplynulých letech věnoval svým aktivitám. Působil v oblasti zastupování hráčů, hlavně ale pracoval ve sféře, jež se hokeje netýkala. "Když řeknu slovo lobbying, nezní to moc hezky. Dělal jsem pro jednu česko-slovenskou společnost, byla to obrovská zkušenost. Stručně řečeno - pomáhal jsem otevírat dveře, denně jsem byl v kontaktu s lidmi na nejrůznějších úrovních," přibližuje.

Na extraligové zápasy chodil nepravidelně, hrál a stále hraje za veterány Dynama i československé reprezentace. "Pro určité lidi jsem byl v klubu nežádoucí, přitom já s nikým nebojoval. Nemohu tvrdit, že mě to mrzelo. Nechci, aby to znělo nadneseně, ale pro klub jsem něco udělal. Stejně tak pro český hokej ve Finsku. Roli sehrála ega, já to bral, jak to je. Když jsem chtěl, zašel jsem za klukama, jako jsou Petr Čáslava, Petr Sýkora, Tomáš Rolinek nebo Petr Hubáček. Pamatují, když jsem hrál. Jsou to staří kořeni, s nimiž jsem si vždycky měl co říci," pokračuje.

Teď už Janeckého zase najdete zpátky v kabině, v níž byl před lety doma. Společně s novým sportovním manažerem Pavlem Markem je od pondělí asistentem hlavního trenéra Miloše Holaně. "Oba kluky znám z dřívějška. Víc samozřejmě Pavla, s nímž jsem roky hrál v Tesle. Miloš byl zase můj holub v nároďáku, kam se v 90. letech prosadil," vzpomíná s úsměvem. Teď tohle trio tvoří tým, který má Dynamo vytáhnout z bryndy. "Víme, že to bude náročné, ale dali jsme se do toho. Pavel a Miloš jsou zkušení trenéři, líbí se mi, že dávají prostor k tomu, aby ostatní vyjádřili názor a něco si k tomu řekli. Hlavně to ale bude na hráčích," upozorňuje.

Jak dlouho v nové pozici zůstane? "To nevím, vždyť já ještě ani nemám smlouvu," usměje se. "Né, tohle teď není nijak podstatné. Klukům jsem dal slovo, víme, co máme před sebou. Jestli budu u mužstva tři měsíce nebo tři roky, to teď fakt neřeším." Hokejové Pardubice spadly na poslední příčku tabulky. Ke dvanáctému stupínku, který znamená únik z baráže, jim aktuálně chybí deset bodů. "Bude to o týmové práci. O tom, jak se všichni semkneme. Jsem přesvědčený, že když do toho dáme tisíc procent, tak to nakonec zvládneme," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz