Je vidět, že se zlepšujeme, tvrdí Hemský. Neuvirth čekal víc práce

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

11. září 2016, 11:25

Adam Bagar

Hlavní hrdinové sobotního triumfu nad Rusy? Jistý brankář Michal Neuvirth, kapitán Tomáš Plekanec, který prolomil střelecké prokletí v O2 areně, či Aleš Hemský! Šikovný útočník rozsekl napínavou bitvu přesnou střelou v dramatických nájezdech. "Led už byl dost špatný, tak jsem nic nevymýšlel a střílel," usmívá se autor klíčové trefy, která rozhodla o české výhře 2:1!

"Při nájezdech si většinou řeknu, co chci udělat, ale občas to potom na poslední chvíli změním. Teď jsem to tam málem ztratil, puk se mi totiž postavil a když jsem se na něj podíval, tak už jsem byl před brankou. Na tom ledě bylo docela těžké něco vymyslet, tak jsem chtěl střílet," popisuje Aleš Hemský, který se k nájezdu postavil jako pátý hráč v pořadí a jelikož proměnil, dostal tím Kučerova pod obrovský tlak.

Střelec jediné ruské branky musel dát, ale nastřelil pouze tyč a potěšil téměř čtrnáct tisícovek českých fanoušků. Češi tak měli na nájezdníky výbornou ruku. "Určovali to trenéři, na někoho ukázali a ten prostě jel," prozrazuje Hemský, který možná umlčel zámořské kritiky, kteří celek kouče Jandače považují za outsidera turnaje. "Nám je úplně jedno, co se o nás píše. Nečteme to a soustředíme se jenom na sebe," říká.

"Výhra nám dodá sebevědomí. Všichni mají super náladu, bude se nám lépe trénovat i cestovat."

Už v Petrohradu sehrál národní tým dobré střetnutí a v domácí odvetě byl dokonce po většinu času aktivnější. "V obranném pásmu jsme hráli o hodně lépe a navrch jsme dost stříleli. Sice za to žádné body nemáme, ale sebevědomí jde nahoru. Je vidět, že se zlepšujeme a zvykáme si na sebe. Nyní je to jen o tom se připravit na sedmnáctého září a vletět do toho. Oba zápasy nás podrželi brankáři," pokyvuje Hemský.

Zatímco v Rusku se mezi tři tyče postavil Petr Mrázek, tentokrát hájil českou branku gólman Michal Neuvirth., který zneškodnil dva ze tří nájezdů. "Rusové mají hráče světové kvality, jsou až neskuteční. Proto jsem se snažil čekat do poslední sekundy. Akorát u Tarasenka mi to nějak nevyšlo. Ukázal, jaký je to skvělý hráč. Z ničeho dokáže vystřelit. Byl jsem trošku naštvaný, že jsem zaspal," mrzí zkušeného Neuvirtha.

Osmadvacetiletý gólman neměl tolik práce jako jeho protějšek, fantastické zákroky vytáhl až v prodloužení. "Hrálo se nahoru dolů a jsem rád, že jsem tam měl nějaké těžké zákroky, během zápasu jsem totiž tolik práce neměl a bylo pro mě těžké zůstat ve hře," přiznává Neuvirth. Ten zneškodnil tutovky kamaráda Ovečkina i dalších ruských hráčů a výrazně si řekl o post týmové jedničky. "To jde úplně mimo mě," říká.

Každopádně premiéra v dresu seniorského národního týmu mu vyšla skvěle. "Už jsem se cítil dobře při tréninku a do zápasu nastupoval sebevědomě. Chtěli jsme hlavně potěšit fanoušky. Když jsme dali gól, byla to nádhera," líčí se značnou úlevou. "Spíš je to povzbuzení, výhra nám dodá sebevědomí. Všichni teď mají super náladu, bude se nám lépe trénovat i cestovat. Skvělá týmová práce, výhru jsme si zasloužili."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz