Je z čeho brát, chválí si kouč juniorek Fidrmuc. Ale máme vyšší ambice

Foto: Karel Švec, cslh.cz

S negativní bilancí jedné výhry a dvou porážek absolvovaly české hokejistky do 18 let na úvod sezony tradiční trojzápas s Ruskem. V neděli nedokázaly navázat na předchozí úspěch, zaspaly totiž začátek: Už v čase 2:05 prohrávaly o dva góly, ve 13. minutě 0:3 a ujetý vlak nedohnaly. Velká škoda, protože nový tým jinak zanechal v Roudnici nad Labem velmi dobrý dojem a spousta mladých hráček zabojovala o nominaci na domácí šampionát.

Sobotní obrat na 5:4 dodal juniorkám kuráž, hodně jim pomohl zapomenout na předchozí šňůru neúspěchů. Jenže boj o pomyslný třetí bod pro ně nabral nečekaně ošklivý směr hned v prvních minutách. „Nedodržovaly jsme taktiku. Nechaly jsme je dát tři rychlé góly a tím jsme si to pokazily, protože to se už těžko dotahuje. Myslím, že jsme se z toho trochu zhroutily,“ lituje obránkyně Klára Jandušíková.

Na druhou stranu, Rusky dokáží málokdy předvést konstantní výkon po celý zápas a domácí tým věděl, že není bez šance. Dokázal snížit na 1:3 a pak i 2:4. Víc ale nebylo v jeho aktuálních silách, nakonec padl 2:5. „Možná už nám trochu docházela šťáva, byly jsme trochu unavené,“ říká Jandušíková. „Už to trochu vázlo. Ale to je únavou, protože hrát tři zápasy ve třech dnech není jen tak. Jinak myslím, že fyzicky jsme byly připravené dobře,“ reaguje Daniela Kolářová, která nastupuje v reprezentaci klasicky v obraně, ale ve třetím zápase si vyzkoušela útok.

Důvod je jasný, na startu sezony trenéři vždy testují nejrůznější varianty. V Roudnici toho o hráčkách poznali hodně. Co konkrétně? „Zhodnotili jsme akci tak, že se povedla. Náš tým je slušný, má dynamiku, holky jsou na sobě schopné individuálně pracovat. Mladé hráčky mají sílu a vytrvalost, určitě je z čeho brát,“ hlásí spokojeně hlavní kouč Jan Fidrmuc.

Trojzápas s Ruskem absolvoval zbrusu nový tým. Jenom čtyři hokejistky byly na lednovém MS v Kanadě, chyběla hned pětice klíčových hráček letošního kádru. Naopak deset jich zapsalo první starty za osmnáctku, nově příchozí ročník 2001 se předvedl ve vynikajícím světle. „Dobře se zapracoval, se čtyřmi pěti hráčkami se dá počítat i pro mistrovství světa,“ pokyvuje Fidrmuc.

„Vyzkoušely jsme si, jaké to je v osmnáctce. Rychlejší, silovější. Doufám, že příště to bude ještě lepší,“ dodává Jandušíková. Právě ona byla nejmladší členkou kádru, teprve po Vánocích jí bude patnáct.

„V tomto ohledu jsme spokojení, ale samozřejmě nejsme spokojení s výsledkem kempu,“ pokračuje Fidrmuc. „Tři utkání, dvě prohry a jedna výhra, máme vyšší ambice. Chceme začít Rusko opět porážet.“ Ani sborná nebyla v Roudnici kompletní, nicméně i tak měla dva vynikající útoky a v brance oporu Merkuševovou. „Rusky jsou na tom určitě individuálně líp, momentálně i silově. Předvedly si tu svoji hru. Vždycky nám daly jeden dva góly, podržely si to, my jsme museli bruslit a tvořit. Koncovka nám nejde už delší dobu,“ upozorňuje kouč. „Ale zase máme dynamiku a určitou herní převahu. To všechno chceme využívat.“

Mladé hokejistky mají letos začátek sezony hodně nabitý. V reprezentaci se uvidí znovu už za dva týdny, o víkendu 16. až 18. září je čeká turnaj v Selbu. Tedy Německo, Rakousko a zase Rusko. „Chtěli bychom udělat odvetu, dohonit to skóre a ukázat, že jsme o měsíc dál,“ předesílá hlavní trenér juniorek. A ještě důležitější bude cesta do Finska, která přijde na řadu hned v úvodu října. „Tam chceme jet v nejsilnější sestavě a něco předvést,“ dodává Jan Fidrmuc.

ČESKO – RUSKO 2:5 (0:3, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. Karlecová (Tomasco), 49. Tomasco (Karlecová) – 2. Starovojtovová (Chaustovová), 3. Beloglazovová (Dorofejevová), 13. Širokovová (Chaustovová), 38. Loburová (Zuboková), 54. Loburová (Širokovová).
Rozhodčí: Malá – Dopitová, Novotná.
Vyloučení: 7:7, navíc Hornická (Česko) 10 minut.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 24:41 (5:10, 14:12, 5:19).
Diváci: 118.
Nejlepší hráčky: Šarlota Tomasco – Margarita Dorofejevová.
Česko: Jandová – Martinů, Vozdecká, Škrdlová, Zachová, Jandušíková, Krejníková, Cornová, Šmajdová – Lerchová, Mlýnková, Dýcková – Karlecová, Hornická, Tomasco – Lorencová, Zrnová, Machalová – S. Halounová, Kolářová. Trenéři: Fidrmuc, Štoudek a Vozák.
Rusko: Merkuševová – Zuboková, Chaustovová, Garipovová, Bobrovová, Gončarovová, Savoninová, Suzakovová – Loburová, Starovojtovová, Širokovová – Beloglazovová, Dorofejevová, Alexandrovová – Serovová, Budanovová, Kulaginová – Zubkovová, Čebotarová. Trenér: Bobariko.

První zápas: Česko – Rusko 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Druhý zápas: Česko – Rusko 5:4 (1:0, 1:4, 3:0)

Sestava českého týmu

Brankářky:
Denisa Jandová (Plzeň), Karolína Juřicová (Havlíčkův Brod), Eva Štumbaurová (Český Krumlov).

Obránkyně:
Zuzana Martinů (Jihlava), Adéla Škrdlová (Třebíč), Daniela Kolářová (Kadaň), Šárka Krejníková (Jindřichův Hradec), Vivien Šmajdová (Cheb), Klára Jandušíková (Cherokees), Aneta Cornová (Litoměřice), Aneta Zachová (Kladno).

Útočnice:
Alexandra Halounová, Sandra Halounová (obě Plzeň), Karolína Hornická (Liberec), Laura Lerchová (Třinec), Tereza Karlecová (HC Krkonoše), Eliška Vozdecká (Kroměříž), Natálie Mlýnková (Zlín), Veronika Lorencová (Klatovy), Barbora Machalová (Žďár nad Sázavou), Šarlota Tomasco (Černošice), Kateřina Zrnová (Kadaň), Nikola Dýcková (Vlašim).

Realizační tým:

Manažer týmu: Lubomír Johan
Hlavní trenér: Jan Fidrmuc
Asistenti trenéra: Josef Štoudek a Jiří Vozák
Video a kondiční trenér: Radek Výtisk
Masér/kustod: Marcel Krejsa
Lékař: MUDr. Radim Jünger

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz