Jihlavská akademie přišla o extraligu juniorů. Vrací se Hradec Králové

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Na Vysočině hlásí velký problém. Jihlavská Dukla, která má tři roky statut Akademie Českého svazu ledního hokeje, totiž po šesti letech sestoupila z DHL extraligy juniorů. Nepovedená dlouhodobá část ji poslala do baráže, ve které jednoznačné ambice na návrat mezi elitu naplnili hokejisté Hradce Králové. Východočeši tím získali poslední chybějící článek nejvyšších soutěží.

Hradec hrál juniorskou extraligu mezi roky 2005 a 2008, poté se ale nedokázal vyhnout sestupu. A začalo jeho snažení o návrat. V následujících sedmi sezonách si zahrál neuvěřitelných pět baráží, přičemž pokaždé skončil na první nepostupové příčce. Až na pátý pokus to vyšlo. Před letošním ročníkem přešel juniorský tým Královských lvů pod Mountfield, aby se mohli hráči snadno prolínat i s A-týmem, navíc klub přivedl řadu posil a trenéra Aleše Krátošku.

„Tlak byl daný už od prvního tréninku v letní přípravě, postup do extraligy byl jasným cílem. Tím spíš jsme rádi, že jsme ho splnili,“ říká kouč, jehož tým prohrál za celý rok jen tři utkání. Ale právě tehdy se zdálo, že by to s cestou za postupem mohlo být těžší. „Když jsme začali nadstavbu, třikrát jsme prohráli o gól venkovní zápasy. Tam jsme měli trochu krizi. Ale vrátili jsme se k poctivé hře, hlavně směrem dozadu, tím se to nastartovalo. A až do posledního zápasu jsme už udrželi stejnou linii,“ pochvaluje si Krátoška.

V nově vzniklém play off druhé nejvyšší soutěže Mountfield smetl Vsetín a karlovarské béčko celkovým skóre 32:2, největší překážka ale měla přijít v baráži. A byla jí vedle Litoměřic hlavně extraligová Dukla. Jihlavští mladíci na chvostu tabulky zaostali za předposledními Českými Budějovicemi jen o tři body, nicméně hradecké síle nedokázali vzdorovat. Ani v baráži nepoznali Východočeši hořkost porážky, Jihlavu porazili dvakrát 5:2 a před 1055 fanoušky oslavili vytoužený postup (na snímku).

Návaznost je strašně důležitá. Dorostenci extraligovou juniorku užijí

Krátoška byl přitom jedním z řady aktérů, kteří předchozí dlouholetou marnou snahu nezažili. „Od toho jsem se oprostil. Samozřejmě vím, že se Hradec pokoušel extraligu získat několik let a vždycky mu to o kousek uteklo. Ale my jsme koukali jenom na naši sezonu, šli poctivě krok po kroku a dokázali to,“ hlásí trenér. „Bylo to dlouhých jedenáct měsíců, ale s krásným koncem. Extraliga juniorů je jediným článkem, který tady chyběl,“ ví Krátoška.

Hradecký hokej tak zkompletoval čtveřici nejvyšších soutěží. Navíc vzhledem k tomu, že mladší dorost získal dvakrát v řadě titul a starší stále bojuje s Třincem ve finále, navíc mají pod Bílou věží zajišťený dostatečný přísun kvalitních hráčů z vlastních řad. „Pro ně se to všechno dělalo, návaznost je strašně důležitá. Klukům ročníku 94 patří velký dík, ale ti už příští rok samozřejmě hrát nemůžou. Naši kluci v dorostech, to je generace, která extraligovou juniorku užije. Doufám, že se s tím poperou,“ říká kouč hradeckých mládežníků, kteří teď už nebudou mít důvod utíkat do jiných týmů, jako třeba do sousedních Pardubic.

Naopak Dukla, která se v posledních letech hodně soustředila na výchovu mladých talentů, musí řešit složitou situaci. V příští sezoně čeká jihlavské juniory jen druhá nejvyšší soutěž, jednou z podmínek statutu Akademie ČSLH je přitom příslušnost k extralize ve všech mládežnických kategoriích.

Výsledky baráže DHL extraligy juniorů

MOUNTFIELD HK – HC STADION LITOMĚŘICE 6:1 (3:0, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Krátoška (Kopta, Plášil), 18. Krátoška, 19. Dudák (Gančarčík), 29. Piegl, 35. Kovářů (Procházka, Nedvídek), 36. Kopta (Plášil, Uhlík) – 56. Ransdorf (Málek).

HC DUKLA JIHLAVA – MOUNTFIELD HK 2:5 (0:1, 0:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 47. Anděl (Ondráček, Jicha), 55. Jícha (Anděl, Dundáček) – 20. Krátoška (Kopta), 30. Kopta (Uhlík, Krátoška), 37. Procházka (Suda, Nedvídek), 38. Matějček (Krátoška, Kovářů), 45. Kopta (Krátoška).

HC STADION LITOMĚŘICE – HC DUKLA JIHLAVA 3:6 (1:2, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Chovanec (Ransdorf), 34. Zajan (Ransdorf), 45. Kment (Krátký) - 1. Marcilis (Anděl, Jícha), 18. Šidlík (Střecha, Ondráček), 29. Hohl (Anděl, Dundáček), 37. Anděl (Marcilis, Dundáček), 38. Anděl (Jícha, Dundáček), 59. Jícha (Střecha, Hohl).

HC STADION LITOMĚŘICE – MOUNTFIELD HK 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. Miškář (Kovářů), 23. Piegl (Procházka), 28. Kovářů (Procházka, Nedvídek), 43. Kopta, 53. Kovářů (Miškář).

MOUNTFIELD HK – HC DUKLA JIHLAVA 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 11. Procházka (Nedvídek), 25. Plášil (Kopta, Krátoška), 42. Kovářů, 53. Procházka (Nedvídek), 59. Kopta – 30. Anděl (Marcilis), 32. Jícha (Tobola, Marcilis).

HC DUKLA JIHLAVA – HC STADION LITOMĚŘICE 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Jícha (Anděl), 28. Jícha (Dundáček, Anděl), 52. Port (Střecha, Dvořák), 53. Marcilis (Jícha) – 14. Zajan (Kejmar).

Konečná tabulka baráže

 TýmZVVSNPSNPSkóreBody
1. Mountfield HK 4 4 0 0 0 21:5 12
2. HC Dukla Jihlava 4 2 0 0 2 14:14 6
3. HC Stadion Litoměřice 4 0 0 0 4 5:21 0

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz