Jordán v přípravě skončil, Jeřábek půjde na Rusy. U Sekáče s Krejčím otazníky

Foto: Martin Tellinger

29. dubna 2017, 21:14

Václav Jáchim

Nejen velké vítězství 8:4, ale také dojem z výkonu jednotlivců zajímal reprezentační trenéry s ohledem na duel proti Švédsku. Češi mají v kapse triumf na domácím podniku Euro Hockey Tour, diváky baví aktivním hokejem do posledních zbytků sil, zároveň si každý z hokejistů hraje o svoji šanci směrem k mistrovství světa. "Někteří kluci nám trošku zamotali hlavu, každopádně nebude jednoduché vybrat ten počet, se kterým chceme odjet do Paříže," říká asistent Jaroslav Špaček.

Aktuální okruh uchazečů je širší, trenéři chtějí mít manévrovací prostor pro případ zranění či jiných výpadků. A vývoj jim dává za pravdu. Problémy s ramenem vyřadily Tomáš Filippiho, v přípravě nepokračuje ani Michal Jordán (na snímku), jenž se snažil vrátit do činné služby po zranění kolena. "Dneska to padlo. Michal byl ráno na rozbruslení a měl zdravotní problémy, bohužel jsme se museli rozloučit," potvrzuje Špaček. Smutný zadák ruské Kazaně už si sbalil výstroj a národní tým v Českých Budějovicích opustil.

Jasná není situace Jiřího Sekáče. Jordánův klubový parťák utrpěl zdravotní šrámy v utkání proti Finsku, při jednom ze soubojů vletěl do mantinelu a následky ho teď limitují. Sekáčovi se podobná věc přihodila loni, tehdy přišel o mistrovství světa v Moskvě. Co letos?  "U Jirky čekáme na výsledky vyšetření, které podstoupil dnes. Bohužel. Mysleli jsme si, že v útoku budeme mít přetlak, jenže někteří kluci se nám zranili. Samozřejmě přijedou Tomáš Plekanec a David Pastrňák, ale okruh uchazečů se nám i tak trošku zúžil," připomíná Špaček.

Neštěstí jednoho může pomoci druhému, tak to bylo a vždycky bude. To je realita. "Někteří hráči nám ukázali, že se o to rvou. Zranění jsou samozřejmě nepříjemná, ale každý ví, že na mistrovství světa musíme vzít jen zdravé hráče," upozorňuje olympijský vítěz z Nagana. Od prvního utkání Euro Hockey Challenge v Německu byl na marodce také Jakub Jeřábek, ovšem zadák Podolsku se dal dohromady. "Kuba je připraven. Měl naskočit už proti Švédsku, ale dali jsme mu ještě extra den volno. Bude hrát s Rusy," hlásí Špaček.

Do pátečního večera mohlo být jasno, zda se mistrovství světa zúčastní David Krejčí. Generální manažer národního týmu Martin Ručinský chystal telefonát s hvězdou Bostonu, verdikt však ještě nepadl. "Měli bychom vědět až příští týden. David si dává ještě trošku na čas, měl by začít bruslit. Uvidíme, jak to dopadne. Komunikaci řeší Martin Ručinský," zmiňuje Špaček. Přímo do Paříže dorazí ze zámoří Tomáš Plekanec a zřejmě také David Pastrňák, ostatní reprezentanty ještě čeká nedělní velká bitva Carlson her proti Rusku.

Někteří hokejisté ovšem budou záměrně chybět, v nejsilnějším složení elitní výběr do akce nepůjde. "Počkáme na to, jestli jsou po Švédech všichni hráči zdraví. Musíme probrat kluky, kteří jsou pro nás z hlediska šampionátu jasní, těm bychom mohli dát volno. Na druhou stranu určitá skupina měla dlouhou pauzu a chtěla by nastoupit, všechno si to dáme dohromady a sestavu upravíme." Trenér Jandač naznačil, že by na turnaji rád dal dva zápasy brankáři Mrázkovi, definitivní podoba sestavy bude zřejmá v neděli před utkáním.

Češi mají jisté první místo, především však ladí na světový šampionát. "Budeme se snažit rozložit síly, na mysli mám hlavně kluky z NHL a ty, co hráli do konce extraligu. Nemůžeme je zatavit, absolvovat tři zápasy ve čtyřech dnech, to je těžké," připomíná Špaček. Zápas se sbornou bude každopádně posledním testem před odletem do Paříže, Češi jednoznačně půjdou za vítězstvím! "Porazit Rusy je vždycky fantastické, bylo by to vyvrcholení Carlson her. Fanoušci by si to zasloužili, atmosféra v hledišti je tady úžasná," potvrzuje závěrem Jaroslav Špaček.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz