Kanaďané pro SP dopsali Girouxe či Ducheneho, Američané bez Kessela

Foto: Vladimír Koláček

28. května 2016, 1:15

Adam Bagar

Už tak silný výběr javorových listů rozšířila další útočná esa, na Světovém poháru se představí kromě Crosbyho, Stamkose, Getzlafa a dalších ofenzivních hvězd také Matt Duchene, Claude Giroux, Brad Marchand či Joe Thornton. Kompletních třiadvacet jmen oznámili i Američané, kteří dost překvapivě nechali doma zkušeného útočníka Phila Kessela. Útočné řady rozšířili David Backes, Ryan Callahan, Brandon Dubinsky a James van Riemsdyk.

To je ofenzivní síla! Hokejisté Kanady chtějí po dvanácti letech doma zase uspět a ukázat, kdo teď vládne světovému hokeji. Ke Crosbymu, Toewsovi, Stamkosovi, Getzlafovi, Bergeronovi, Tavaresovi, Carterovi, Bennovi a Seguinovi se přidala další čtyři útočná esa – Brad Marchand z Bostonu, Matt Duchene z Colorada, Claude Giroux z Philadelphie a Joe Thornton ze San Jose, které se popere o Stanley Cup.

Na mnoho dalších se nedostalo, v Torontu se v září nepředstaví třeba Rick Nash nebo Corey Perry. Z obránců pak na soupisce uznávaného kouče Babcocka nefiguruje P.K. Subban. Přednost dali kanadští stavitelé tohoto našlapaného výběru jiným. Zadní řady javorových listů vyztuží Brent Burns ze San Jose, Alex Pietrangelo ze St. Louis a Jake Muzzin z Los Angeles. Víc než polovina kádru má olympijské zlato ze Soči.

Nominace Kanady na Světový pohár 2016

Brankáři:
Carey Price (Montreal, NHL), Corey Crawford (Chicago, NHL), Braden Holtby (Washington, NHL). 

Obránci:
Drew Doughty, Jake Muzzin (oba Los Angeles, NHL), Shea Weber (Nashville, NHL), Duncan Keith (Chicago, NHL), Marc-Edouard Vlasic, Brent Burns (oba San Jose, NHL), Alex Pietrangelo (St. Louis).

Útočníci:
Sidney Crosby (Pittsburgh, NHL), Jonathan Toews (Chicago, NHL), Steven Stamkos (Tampa Bay, NHL), Ryan Getzlaf (Anaheim, NHL), John Tavares (New York Islanders, NHL), Jeff Carter (Los Angeles, NHL), Jamie Benn, Tyler Seguin (oba Dallas, NHL), Patrice Bergeron, Brad Marchand (oba Boston, NHL), Matt Duchene (Colorado, NHL), Claude Giroux (Philadelphia, NHL), Joe Thornton (San Jose, NHL).

Největším překvapením v americké nominaci je jistě absence velezkušeného útočníka Phila Kessela, pittsburghský finalista letošního ročníku NHL nasbíral v probíhající sezoně už 77 bodů za 35 branek a 42 nahrávek, generální manažer Dean Lombardi a kouč John Tortorella ho však do finální nominace nezařadili, přestože dopisovali celkem čtyři útočníky v čele s Davidem Backesem, jenž hraje v St. Louis.

Příležitost předvést své umění dostanou v Torontu také Ryan Callahan z Tampy Bay, James van Riemsdyk z Toronta a forvard Columbusu Brandon Dubinsky. V březnu zapsali Američané jen čtyři beky, obranné řady tak rozšířili Matt Niskanen z Washingtonu, Erik Johsnon z Colorada i Jack Johnson z Columbusu. Jeden ze soků českého týmu ve skupině triumfoval na SP naposledy přesně před dvaceti lety.

Nominace USA na Světový pohár 2016

Brankáři:
Jonathan Quick (Los Angeles, NHL), Ben Bishop (Tampa Bay, NHL), Cory Schneider (New Jersey, NHL). 

Obránci:
Ryan Suter (Minnesota, NHL), Ryan McDonagh (New York Rangers, NHL), Dustin Byfuglien (Winnipeg, NHL), John Carlson, Matt Niskanen (oba Washington, NHL), Erik Johnson (Colorado, NHL), Jack Johnson (Columbus, NHL).

Útočníci:
Patrick Kane (Chicago, NHL), Ryan Kesler (Anaheim, NHL), Zach Parise (Minnesota, NHL), Justin Abdelkader (Detroit, NHL), Blake Wheeler (Winnipeg, NHL), Derek Stepan (New York Rangers, NHL), Joe Pavelski (San Jose, NHL), T.J. Oshie (Washington, NHL), Max Pacioretty (Montreal, NHL), David Backes (St. Louis, NHL), Ryan Callahan (Tampa Bay, NHL), Brandon Dubinsky (Columbus, NHL), James van Riemsdyk (Toronto, NHL).

Složení skupin na Světovém poháru 2016

Skupina A: Kanada, USA, Česko, Výběr Evropy.
Skupina B: Rusko, Finsko, Švédsko, Výběr Severní Ameriky do 23 let. 

Program Světového poháru 2016

Sobota 17. září:

21:30 Výběr Evropy – USA

Neděle 18. září:

02:00 Kanada – Česko
21:00 Rusko – Švédsko

Pondělí 19. září:

02:00 Finsko – Výběr Severní Ameriky do 23 let
21:00 Česko – Výběr Evropy 

Úterý 20. září:

02:00 Výběr Severní Ameriky do 23 let – Rusko
21:00 Finsko – Švédsko

Středa 21. září:

02:00 Kanada – USA
21:00 Výběr Severní Ameriky do 23 let – Švédsko 

Čtvrtek 22. září:

02:00 Kanada – Výběr Evropy
21:00 Finsko – Rusko

Pátek 23. září:

02:00 Česko – USA 

V sobotu 24. září a v neděli 25. září proběhnou dvě semifinále. Finále se hraje na dva vítězné zápasy, ve středu 28. září od 2:00 a v pátek 30. září od 2:00, případně v neděli 2. října od 1:00. Všechny začátky klání jsou uvedeny ve středoevropském letním čase.

Program přípravných utkání

Čtvrtek 8. září:

Rusko – Česko (Petrohrad), Finsko – Švédsko (Helsinky), Výběr Evropy – Výběr Severní Ameriky do 23 let (Quebec).

Pátek 9. září:

USA – Kanada (Columbus).

Sobota 10. září:

Česko – Rusko (Praha), Švédsko – Finsko (Göteborg), Kanada – USA (Ottawa).

Neděle 11. září:

Výběr Evropy – Výběr Severní Ameriky do 23 let (Montreal)

Úterý 13. září:

USA – Finsko (Washington)

Středa 14. září:

Výběr Severní Ameriky do 23 let – Česko (Pittsburgh), Kanada – Rusko (Pittsburgh), Švédsko – Výběr Evropy (Washington).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz