Katovické MS čeká dramatický závěr, ve hře o postup je pět týmů. I Poláci

Foto: Grzegors Ślemp, pzhl.tv

Opravdu hodně zajímavou koncovku slibuje letošní mistrovství světa 1. divize skupiny A. Před šampionátem byli dva favorité na postup do elitní divize, loni sestoupivší Slovinsko a Rakousko. Jenže zdánliví outsideři skupiny se vzepřeli osudu a před posledním hracím dnem může hned postoupit pět ze šesti týmů. Kromě dvou zmíněných bude zítra o postup bojovat také domácí Polsko, Itálie a také malé sci-fi Jižní Korea. Ze hry už je tak jen jistě sestupující Japonsko, které je před posledním zápasem stále bez jediného bodu.

Kdo by to byl před úvodním buly mistrovství světa 1A divize v polských Katovicích řekl. Snad každý, kdo trochu více sleduje hokej, by ještě v sobotu dopoledne ve složení elitní divize MS pro rok 2017 viděl spíše Slovinsko s Rakouskem a možná Itálii. Situace ale po dvanácti z celkových patnácti utkání není ani zdaleka tak jasná.

Už v prvních dnech doslova šokovala Jižní Korea. Ta totiž nejprve hodně potrápila Rakousko, kterému podlehla až po samostatných nájezdech. Následně až překvapivě lehce zdolala domácí polskou reprezentaci. Právě Poláci si při druhém MS v řadě na svém území dělali s ohledem na loňský šampionát oprávněné ambice na postup. Ty ovšem dostaly trhlinu hned první den po porážce s Itálií. Zmíněné selhání proti hokejovému trpaslíkovi z Asie pak dostal družinu Jacka Plachty skoro ze hry. Tým z Apeninského poloostrova se těšil napůl.

Po jednodenní pauze byly na programu hned dvě derby. V tom asijském mezi Jižní Koreou a Japonskem byli po předchozích výsledcích favority reprezentanti z Korejského poloostrova. Předpoklady potvrdili a v čele se skvěle chytajícím Mattem Daltonem si připsali pohodovou výhru 3:0. Prakticky rozhodnuto bylo již v první třetině, neboť na dva přesilovkové zásahy z úvodní desetiminutovky ještě ve 12. minutě navázal Sanghoon Shin, jenž stanovil nakonec finální podobu výsledku. Druhé, tentokrát „alpské“ derby naopak obstaralo Rakousko s Itálií a také v tomto případě se potvrdila role favorita. Rakušané si důležité utkání v boji o postup pohlídali a minimálně do večerního duelu Slovinců s Polskem šli do čela tabulky.

Katovice ale mají na překvapivé výsledky asi magnet. Největší adept na postup narazil na dosud bodově impotentní Polsko a téměř nikdo v solidně zaplněné Aréně Spodek neočekával, že po dvou třetinách budou díky hattricku Tomasze Malasińského ve vedení právě Poláci. Ti ve svém třetím představení bojovali jako lvi a k obrovské radosti všech Slovinsko opravdu porazili. Po výsledku 4:1 tak polský trenér Jacek Płachta na pozápasové tiskové konferenci svým svěřencům mohl konečně poděkovat.

Katovice vábí překvapeními. Odepsaní Poláci jsou zpět ve hře, Japonsko sestupuje

Předposlední hrací den měl napovědět o postupujícím. Jenže stalo se to nejlepší. K radosti všech nezaujatých je v této postupové přesmyčce hned pět týmu. Itálie si poradila po obědě s Japonskem. Slovinci odčinili zaváhání s Polskem a Jihokorejcům, ač je pustili na pár minut hned v úvodu do vedení, nadělili „bůra“. Domácí reprezentace opět překvapovala – nyní opět pozitivně. Malasiński a spol potěšili zaplněný Spodek vítězstvím nad Rakušany.

Do zápasu sice lépe vstoupilo Rakousko, které už v prvním minutě hrálo přesilovou hru, ale po ubráněné početní převaze soupeře se Polsko zmátožilo a začalo se dostávat do šancí. Wronka ani Chmielewski neuspěli, avšak ve 13. minutě se před rakouským gólmanem zjevila osamocená dvojice a Grzegorz Pasiut svým druhým gólem na šampionátu otevřel skóre zápasu. V té době nikdo netušil, že se jedná o poslední gólovou radost v zápase. V nervózním souboji, ve kterém bylo rozdáno hned 19 dvouminutových trestů, se opravdu už nikdo další neprosadil a Poláci se mohli radovat z druhé velice nečekané výhry. Díky tomu se domácí dostali na šest bodů a hlavně se vrátili do hry o postup.

Jaká je tedy situace nyní před posledním hracím dnem? Matematicky velice zajímavá. První je Slovinsko, které má s devíti body vše ve svých rukou. O bod za Slovinskem je Rakousko a to už tak v pohodě být nemůže. K jistotě postupu totiž potřebuje jakkoliv porazit právě první Slovinsko. Mohli bychom spekulovat, zda se oba favorité domluví na tom, že Rakousko vyhraje v prodloužení či na samostatné nájezdy, ale doufejme, že se vše odehraje v duchu fair-play.

Na třetí pozici je aktuálně největší překvapení turnaje, Jižní Korea. Ta si to ve svém posledním zápase rozdá s Itálií, kterou potřebuje porazit. V případě vítězství budou mít Korejci deset či devět bodů a budou muset doufat, že nedojde k onomu zmíněnému scénáři, ve kterém Rakousko vítězí po prodloužení či nájezdech. Jenže ani Itálie není bez šance a Korejcům stoprocentně nic nedaruje. Azzuri nemají vůbec jednoduchou pozici. Jižní Koreu musí porazit v základní hrací době a navíc potřebují také tříbodové vítězství Slovinska. Tím by se dostali o jeden jediný bod před Rakousko, se kterým mají horší vzájemný zápas a právě proto nesmějí Rakušané bodovat.

A v úplně nejtěžší pozici se nacházejí Poláci. Po dvou porážkách sice senzačními výhrami nad Slovinskem a Rakouskem vykřesali naději, nicméně pro postup potřebují samozřejmě porazit slabé Japonce, kteří jsou odsouzeni k sestupu. Následně se nabízí už jen jediný scénář. Polsko by mělo po výhře devět bodů, tedy stejně jako má momentálně Slovinsko, ale ke splnění snu by ještě potřebovalo jakoukoliv výhru Slovinska a výhru Itálie. V prodloužení nebo po nájezdech. Žádná jiná možnost domácí hráče do elitní divize neposune.

Aktuálně poslední Japonsko je s nulou na kontě bez jakékoliv šance na záchranu a příští rok si v rámci první divize zahraje skupinu B. Země vycházejícího slunce opustí A skupinu poprvé od rozdělení skupin na výkonnosti. S ohledem na organizaci těchto MS od roku 1930, kdy si Japonci poprvé zahráli šampionát, je to asi nejhorší postavení hokeje v tomto státě.

Výsledky třetího hracího dne mistrovství světa divize IA:

JIŽNÍ KOREA – JAPONSKO 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Swift (D. K. Lee), 6. K. Kim (S. Kim, W. Kim), 12. S. Shin (M. Cho, H. Y. Shin).

RAKOUSKO – ITÁLIE 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. Kristler (F. Hofer, Ulmer), 31. Kristler (F. Hofer), 40. Komarek (Ulmer, Pallestrang), 47.Bacher (Haudum, Schiechl) – 54. Egger (Traversa, D. Kostner), 58. Helfer (A. Hofer, Gander).

SLOVINSKO – POLSKO 1:4 (1:1, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Jeglič (Sabolič) - 4. Malasiński (Dronia), 24. Łopuski (Wronka, Kolusz), 28. Malasiński (Wronka, Bryk), 39. Malasiński (Pociecha, Zapała).

Výsledky čtvrtého hracího dne mistrovství světa divize IA:

JAPONSKO – ITÁLIE 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Kudži (Obara, Takahaši) – 14. S. Kostner (Frigo, A. Hofer), 28. Ant. Bernard (Gander), 38. Ramoser (Scandella, Marchetti).

SLOVINSKO – JIŽNÍ KOREA 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Sabolič (Kovačevič), 20. Kuralt (Ograjenšek, Pretnar), 27. Mušíč (Kuralt, Ograjenšek), 35. Tičar (Jeglič), 52. Pretnar (Hebar, Kuralt) – 1. K. Kim (S. Kim).

POLSKO – RAKOUSKO 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Pasiut (Chmielewski).

Program posledního hracího dne mistrovství světa divize IA:

Pátek 29. dubna 2016:

13:00 Itálie – Jižní Korea

16:30 Rakousko – Slovinsko

20:00 Polsko – Japonsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz