KHL odstartuje 21. srpna, vzhledem k olympiádě bude měsíc stát

Foto: Facebook SKA Petrohrad

24. června 2017, 15:04

Václav Jáchim

Za dva měsíce odstartuje nový ročník ruské Kontinentální ligy, ale zástupci klubů, trenéři, hráči i fanoušci si ještě musejí počkat na přesný rozpis zápasů. Soutěž ho zveřejní až 12. července, což je tedy hodně šibeniční termín. "Musíme brát ohled na sezonu, v níž jsou olympijské hry, značně se promítá také vytížení jednotlivých arén jinými akcemi. Složit výčet utkání základní části není jednoduché," vysvětlil viceprezident ligy za hokejové operace Georgij Kobyljanskij.

Na stránkách KHL byla zatím zveřejněna jen rámcová představa, jak bude příští sezona vypadat. Základní část odstartuje 21. srpna v Petrohradě, v tradičním zahajovacím duelu se utkají domácí obhájci Gagarinova poháru (na snímku) s CSKA Moskva. Dlouhodobá fáze soutěže skončí 3. března, každý tým v ní sehraje 56 utkání.

Jak bude přesně vypadat jízdní řád jednotlivých týmů, to není úplně jasné. Některé kluby se ovšem ozvaly a mají připomínky. Například Traktor Čeljabinsk. "V prosinci slavíme 70. výročí založení klubu, ale máme hrát devět utkání venku a ani jednou doma. Před svými fanoušky bychom naopak měli nastoupit osmkrát za sebou v lednu. Ale uznejte, dá se vůbec přijít ob den osmkrát za sebou na hokej?" reagoval pro server championat.ru ředitel Traktoru Ivan Seničev.

Leonidu Vaisfeldovi, generálnímu manažerovi Ufy, zase vadí, že je stále třeba čekat na přesný rozpis zápasů. "Potřebovali bychom objednávat hotely a charterové lety, ovšem nemůžeme, protože až 12. července přesně zjistíme, kdy a kde vlastně budeme hrát," zmínil. Jednotlivé oddíly mohou uplatnit námitky proti prozatím tajným informacím k losu soutěže, bossové KHL však naznačují, že s velkými změnami už příliš nepočítají. Není totiž čas.

Jak uvedl viceprezident KHL Kobyljanskij, liga musí brát ohled na mezistátní akce. Ačkoli je stanoven brzký start základní části, nebylo snadné vměstnat všechna utkání tak, aby první fáze sezony skončila do 3. března. KHL bude mít celkem čtyři přestávky, ta nejdelší se logicky týká olympijských her. Ruská soutěž se postupně zastaví 7. – 11. listopadu 2017 (turnaj Karjala), 13. – 17. prosince 2017 (Channel One Cup), 11. – 16. ledna 2018 (Utkání hvězd KHL v Astaně) a především 24. ledna – 25. února 2018, kdy se konají hry v Jižní Koreji.

Olympijský turnaj zahájí 9. února, ovšem ruská soutěž se nabude hrát už od 24. ledna. Některým klubům se to zdá příliš. "Zeptejte se trenéra Znaroka, zda sborná skutečně potřebuje na přípravu dva týdny. Já k tomu nejsem kompetentní," vybídl Vaisfeld. Nejen ruští hráči přestávku uvítají, těžit z toho mohou i jiná národní mužstva. Ovšem pro KHL jde o velký zásah, základní část se hraje od srpna do března příštího roku, ale skoro sedm týdnů z toho bude nuceně stát.

Organizátoři navíc museli vzít v úvahu, že ve většině arén a zimních stadionů poběží na podzim a v zimě jiný program. "Kluby nám zaslaly požadavky s termíny, kdy vzhledem k nasmlouvaným akcím nemohou hrát domácí utkání. V celkovém součtu je to od jednoho do tří měsíců, sestavit itinerář utkání tudíž nebylo vůbec snadné," upozornil Kobyljanskij.

Vzhledem ke zmíněným příčinám Kontinentálni liga rezignovala na záměr sehrát v základní části vyšší počet utkání, některé kluby přetlak v termínové listině řeší tak, že na domácím ledě budou hrát i dva zápasy ve dvou dnech. Vliv olympijské sezony se promítne rovněž do play off, které v případě sedmi finálových utkání skončí nejpozději 26. dubna 2018. První dvě kola proběhnou zrychleným tempem - dvě utkání na ledě prvního soupeře, po volném dnu další dva zápasy u druhého soupeře. Až finále konferencí a finále Gagarinova poháru se budou hrát tak, že mezi duely zůstane vždy den volna.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz