Klok s Říčkou končí. Jandač osloví Šimka, Němce, Krejčíka a Erata

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

20. dubna 2017, 13:51

Adam Bagar

Národní tým opustili Lukáš Klok s Robertem Říčkou, naopak už příští týden by se k němu měli připojit Jakubové Kindl a Voráček, Jan Kovář, Tomáš Filippi a možná i finalisté letošní Tipsport extraligy. "Ty hráče teprve oslovíme, ale v našem okruhu zájmu máme obránce Radima Šimka, Ondřeje Němce, Jakuba Krejčíka a útočníka Martina Erata," prozrazuje trenér Josef Jandač.

Český reprezentační kouč na dálku pozorně sledoval extraligové finále mezi Libercem a Brnem, to jasně opanovala Kometa. „Bylo to poměrně jednoznačné, Brno vyhrálo zaslouženě. Celé play off hrálo zodpovědně a jednoduše. Výborně mu navíc zachytal gólman, to je vždycky základ. Ale Liberec už v předchozích sériích nebyl tak suverénní. Byl soupeřem, který Brno nejméně potrápil,“ hlásí Josef Jandač.

Martin Zaťovič? Na tyhle pozice už máme hráče a vidíme je výš

Finále pochopitelně sledoval i v souvislosti s posilami pro národní tým. V okruhu jeho zájmu jsou Radim Šimek, Ondřej Němec, Jakub Krejčík a Martin Erat. „Ale ještě jsme je neoslovili. Plánujeme to až nejdřív odpoledne. Chceme, aby si chvíli užili oslavy, dáme jim oddech. Pak teprve začneme všechno zjišťovat. Nechci ale říkat, že pojedou, musíme nejdříve zjistit jejich zdravotní stav,“ zdůrazňuje Jandač.

Šimek už během sezony sbíral starty za národní tým, ale zbylá trojice nikoliv. Trenérský štáb tak nejdřív musí zjistit, zda vůbec mají hráči zájem se o světový šampionát poprat. Především zkušení Martin Erat s Ondřejem Němcem. „Zatím jsme to nezjišťovali. Jsou to kluci, kteří už mají nějaký věk a respektujeme, že potřebují pauzu na oddech. Nepotřebujeme je vidět a zkoušet. Víme, že musejí mít nějakou roli.“

O Martinu Zaťovičovi, jenž už toho má v národním týmu dost odehráno, Jandač nepřemýšlel. „Na tyhle pozice už máme hráče a vidíme je výš,“ přiznává český kouč, kterému se v play off dost líbil zkušený útočník Martin Erat. „Splnil roli lídra, který bojoval pro mužstvo. Nesbíral nějak extra bodů, ale to není důležité. Dřel, rval se a Kometě hrozně pomohl. Museli bychom mu napasovat roli,“ ví Josef Jandač.

U Gudase je ještě malá šance, Jordán se lepší a měl by jít na led

Zájem reprezentovat jednoznačně má liberecký dříč Radim Šimek, kterého ale během sezony limitovalo zranění a nejdřív se musí dát zdravotně do pořádku. „Víme, že měl v podstatě celou sezonu zdravotní patálie. Myslím, že to ovlivnilo jeho výkon, protože nebyl takový jako loni,“ říká Jandač. Ten by finalisty rád viděl už na srazu v Českých Budějovicích. „Ale nechal bych to na domluvě s nimi,“ prozrazuje.

Jandač vyřadil Lukáše Kloka a Roberta Říčku, v kádru má 29 hráčů. „Čekáme i na to, jak to dopadne venku. Třeba s Radkem Gudasem, stále existuje malá šance, že by se mohl připojit. Ve hře jsou taky Michal Kempný, protože nikdo nečekal, že Chicago možná nepřejde ani první kolo, nebo Michael Frolík,“ říká Jandač. Ten si ještě bude volat i s Pirátem Michalem Vondrkou, jenž měl v play off skvělou formu.

„Jsme domluveni, že si zavoláme tento týden. Budeme reagovat až podle vývoje, abychom ho netahali do situace, kdy nic není jasné. Potřebujeme mu ušít pozici na míru a ne, že ho tady budeme tahat a pak ho pustíme domů,“ líčí Jandač. A jaká je situace kolem Michala Jordána? „Je to lepší, s fyzioterapeutem udělali veliký pokrok. Měl by už jít na led a začít to zatěžovat. Je to o týden dříve než normálně.“

Jak Češi ve čtvrtek trénovali?

Francouz, Furch, Mrázek – Jeřábek, Rutta, Kolář, Kundrátek, Šulák, Polášek, Musil, Košťálek, Sklenička, M. Doudera – Birner, Červenka, Řepík – Sekáč, Horák, Kašpar – Kousal, Holík, Hyka – Kubalík, R. Hanzl, Lev – T. Zohorna, Vrána, Radil – Lenc.

Aktuální kádr reprezentace v přípravě na MS

Brankáři (3):
Dominik Furch (Omsk, KHL), Pavel Francouz (Čeljabinsk, KHL), Petr Mrázek (Detroit, NHL).

Obránci (10):
Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Adam Polášek (Novosibirsk, KHL), Jakub Jeřábek (Podolsk, KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava, KHL), David Sklenička (HC Škoda Plzeň), Milan Doudera (HC Oceláři Třinec), Libor Šulák (Orli Znojmo), Jan Košťálek (Manitoba, AHL), David Musil (Bakersfield, AHL), Jan Rutta (Chomutov).

Útočníci (16):
Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva), Roman Horák (Podolsk, KHL), Lukáš Kašpar (Dynamo Moskva, KHL), Jiří Sekáč (Kazaň, KHL), Roman Červenka, Michal Birner (oba Fribourg, Švýcarsko), Robert Kousal (Davos, Švýcarsko), Michal Řepík, Petr Vrána (oba HC Sparta Praha), Robin Hanzl (HC VERVA Litvínov), Jakub Lev, Dominik Kubalík (oba HC Škoda Plzeň), Petr Holík (PSG Zlín), Tomáš Hyka, Radan Lenc (oba BK Mladá Boleslav).

Realizační tým:

Generální manažer: Martin Ručinský.
Hlavní trenér: Josef Jandač.
Asistenti: Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Manažer týmu: Milan Hnilička.
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Video trenér: Denis Havel.
Kondiční trenér: Michal Hamršmíd.
Lékaři: MUDr. Tomáš Vyskočil a MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš. 
Kustodi a hospodáři: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program reprezentace před MS 2017

Euro Hockey Challenge 2017:
22. dubna 2017: Německo – Česko (Norimberk, 16:00)
23. dubna 2017: Německo – Česko (Mannheim, 16:45)

Carlson Hockey Games 2017:
27. dubna 2017: Finsko – Česko (České Budějovice, 18:30)
29. dubna 2017: Česko – Švédsko (České Budějovice, 17:00)
30. dubna 2017: Česko – Rusko (České Budějovice, 18:30)

Program reprezentace ve skupině MS 2017

5. května 2017: Česko – Kanada (Paříž, 20:15)
6. května 2017: Bělorusko – Česko (Paříž, 16:15)
8. května 2017: Finsko – Česko (Paříž, 20:15)
11. května 2017: Česko – Norsko (Paříž, 16:15)
12. května 2017: Česko – Slovinsko (Paříž, 16:15)
14. května 2017: Francie – Česko (Paříž, 16:15)
16. května 2017: Česko – Švýcarsko (Paříž, 16:15)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz