Mountfield HK

Historie

2006/2007

Hradec Králové

•  Nejúspěšnější sezóna novodobé historie v první lize, prvenství v základní části
•  Konečné umístění v 1. lize: 3. místo

Mountfield

•  Byla uzavřena dohoda o víceleté spolupráci (5 let) mezi novým generálním partnerem firmou Mountfield a městem České Budějovice s tím, že hlavním bodem pro smlouvu je vystupování klubu pod názvem HC Mountfield
•  Kompletní inovace názvu a loga klubu
•  Konečné umístění v extralize: 4. místo

2007/2008

Hradec Králové

•  Byla dodělána rekonstrukce hradeckého stadionu, nové sedačky včetně dalších úprav
•  Konečné umístění v 1. lize: 5. místo

Mountfield

•  Společnost Mountfield a.s. odkoupila akciové podíly od stávajících akcionářů a navýšila svojí majetkovou účast v klubu na 68 %
•  Základní jmění akciové společnosti díky Mounfieldu narostlo o 12 milionů
•  Konečné umístění v extralize: 3. místo

2008/2009

Hradec Králové

•  Konečné umístění v 1. lize: 4. místo

Mountfield

•  Majetkový podíl společnosti Mountfield vzrostl na více než 95 %
•  Konečné umístění v extralize: 11. místo

2009/2010

Hradec Králové

•  Konečné umístění v 1. lize: 4. místo

Mountfield

•  Konečné umístění v extralize: 9. místo

2010/2011

Hradec Králové

•  Konečné umístění v 1. lize: 7. místo

Mountfield

•  Konečné umístění v extralize: 6. místo

2011/2012

Hradec Králové

•  Novým generálním manažerem klubu se stal Ing. Aleš Kmoníček
•  Konečné umístění v 1. lize: 5. místo

Mountfield

•  Konečné umístění v extralize: 6. místo

2012/2013

Hradec Králové

•  Hradec Králové změnil identitu (logo, název a barvy). Nový oficiální název klubu byl Královští lvi Hradec Králové a.s.
•  Konečné umístění v 1. lize: 7. místo

Mountfield

•  Konečné umístění v extralize: 9. místo

2013/2014

•  Oba subjekty vytvořily nový extraligový klub Mountfield HK, a.s.

SAMOSTATNÁ ÉRA KRÁLOVÉHRADECKÉHO HOKEJE:

1925 – 1945 Formování ledního hokeje v Hradci Králové

Průkopníkem ledního hokeje v Hradci Králové byl Bruslařský klub, který již roce 1926 vstoupil do svazu ledního hokeje. Lední hokej si v Hradci Králové (i díky častým přátelským zápasům hradeckých i v blízkém okolí) získával stále větší sympatie. V roce 1931 se uskutečnilo první mistrovství Severovýchodočeské župy, na kterém Bruslařský klub skončil na druhém místě za tehdy vynikajícím BK Mladá Boleslav.

O dva roky později (v roce 1933) byl založen SK Petrof (už v roce 1935 postoupil do župního mistrovství) a v roce 1935 vstoupil do župního mistrovství Meteor Svobodné Dvory, který se stal později jeho mnohonásobným přeborníkem.

Postupem času bylo v Hradci Králové devět hokejových oddílů, nejlepší výkonnost si udržovaly BK Hradec Králové, SK Petrof a SK Meteor Svobodné Dvory, který ve finále o postup do tehdejší I.ligy podlehl v rozhodujícím utkání Župního mistrovství v sezóně 1940-41 nastaveném čase Stadionu České Budějovice 1:3. Hráči Meteoru předtím dokázali vyřadit Poličku 6:2, vítěze Horácké župy Pelhřimov 3:2 a v semifinále vyhráli v prodloužení nad vítězem Západomoravské župy SK Židenice 1:0.

1945 – 1956 Čekání na zimní stadion

Ve válečných letech zanikl BK Hradec Králové, dobrou výkonnost ztratil SK Petrof, na špici zůstal SK Meteor Svobodné Dvory a nově vznikly Slavia Hradec (později VČE, respektive ERZ), Dělnický SK a Žižkov Kukleny. Meteor Svobodné Dvory bojoval na čele divize a v sezóně 1946-47 ho jen horší skóre připravilo o kvalifikaci do ligy.

V době velkých revolučních změn v československé tělovýchově dochází k přestupu SK Žižkov Kukleny do Sokola Škoda, který byl největší hradeckou TJ. Tím byl položen základ oddílu ledního hokeje v oddílu Spartak ZVÚ. Po reorganizaci hokejových soutěží bojoval Spartak Hradec Králové v Celostátní soutěži se střídavými úspěchy, objevoval se i v divizi.

Jedním z problémů byla skutečnost, že oddíl postrádal stadión s umělou ledovou plochou. Obrat nastává v roce 1956, kdy v Hradci Králové trénuje 42 násobný reprezentant ČSR Trousílek. 12.leden 1957 se stává historickým dnem, při divizním utkání proti Dukle Litoměřice se otevírá zimní stadion.

1956 – 1959 Zabydlování se v druhé lize

V následující sezóně již mužstvo zúročilo možnost přípravy na umělém ledě. Zvítězilo ve své divizní skupině a postoupilo tak do druhé ligy, kde v první sezóně obsadil Spartak skvělé páté místo ze dvanácti mužstev. Spartak nastupoval v druholigové soutěži v této sestavě: Blažek, Veringer - Střída, Hron, Šiml, Vaněk, Kocek, Hojsa, Janděra - Kváča, Dolana, Vilímek, Kopecký, Hošek, Bulíček, Šmíd, Tichý, Komárek, Novák, Bartoň, Novotný. Trenérem mužstva byl Ladislav Štorek. Spartak Hradec dokázal doma porazit i SZ Litvínov, který se nakonec radoval společně s vítězem skupiny B Opavou z postupu do ligy.

1960 – 1968 Málem pád a kvalifikace o ligu

Spartakovci se na sklonku padesátých let ve druhé lize zabydleli a patřili k tradičním účastníkům. Smolně se však vyvíjela sezóna 1962-63, Hradec měl po první polovině soutěže jen 4 body a nedokázal se do konce ligy odlepit z poslední příčky.

To mělo znamenat sestup do krajského přeboru, Spartak Čelákovice však z finančních důvodů odřekl účast v náročné druholigové soutěži a hradecký Spartak tak mohl setrvat. Výkonnostní vrcholy přicházejí v letech 1967 a 1968, kdy se Spartak po vítězstvích v osmičlenné druholigové skupině zúčastnil kvalifikačních bojů o I.ligu.


1969 – 1973 Ve středu II. ligy

Poté bojoval Spartak ve své skupině 2. ligy ve středu tabulky. Kritickou se pro Hradec Králové stala sezóna 1972-73. Po dobře sehrané první polovině sezóny Spartak v druhé části zklamal a neuspěl ani v kvalifikaci a sestoupil do nově založené II. NHL. V sezóně 1975-76 vítězí Spartak ve své skupině II. NHL a úspěšné hraje i v kvalifikaci a postupuje zpět do I. NHL. Do další sezóny vstupuje hokejově oddíl s novým názvem TJ Stadion Hradec Králové, ale končí až na 11. místě a znovu sestupuje.

V následující sezóně hrají hokejisté Spartaku opět jen II. NHL, kde obsazují s obrovským náskokem 1. místo a společně se Slavií Praha se vracejí do ČNHL. Po návratu I.NHL se TJ Stadion umisťuje v sezóně 1978-79 na pátém místě. Od té doby byl Stadion tradičním účastníkem I.NHL, přičemž v sezóně 1982-83 zde dosáhl výborného druhého místa.

1973 – 1978 Reorganizace a boj ve II. NHL

Po reorganizaci v roce 1973 se Spartak ocitl až ve II. NHL, kde bojoval každoročně na čele tabulky. Do ČNHL se však vrátil Hradec až v roce 1976. Bylo to však na jedinou sezónu a tým se po jedenáctem místě poroučel zpět do II. NHL. V následující sezóně 1977-78 hrají hokejisté Spartaku opět jen II. NHL, kde obsazují s obrovským náskokem 1. místo a společně se Slavií Praha se vracejí do ČNHL. Po návratu I.NHL se TJ Stadion umisťuje v sezóně 1978-79 na pátém místě.

1978 – 1992 Léta v ČNHL

V osmdeátých letech patřil Stadión mezi tradiční účastníky ČNHL. Ani jednou se však hokejistům z Hradce Králové nepodařilo překonat hranici 1. kola play-off a bojovat tak o postup do 1. ligy. Nejlepším umístěním bylo 2. místo v sezóně 1982-83.

1992 – 1996 Éra MUDr. Vody

Nová éra hradeckého ledního hokeje je spjata s působením MuDr. Jana Vody jako majitele klubu. Před sezónou 1992-93 je kádr posílen několika zkušenými hokejisty z Pardubic (Barta, Mareček, Brázda, Seidl, Patrik Martinec) a navrátilcem z USA Prajslerem. Zkušený trenér Franěk vede tým po úspěšném působení v play-off (proti Slavii Praha a Třinci) až do nově ustavené české Extraligy.

Zde se po vcelku zdařilém začátku týmu nedaří a po neúspěšné baráži sestupuje zpět do druhé nejvyšší soutěže. Tady se projevují problémy finančního rázu a po odchodu více než desítky opor a úbytku sponzorských peněz následuje pád do II.ligy.


1997 – 2000 Klesání v druhé lize a boj o záchranu

Nyní hrají hradečtí hokejisté již v amatérských podmínkách a pohybují se přibližně ve středu druholigové tabulky. Léto 1999 bylo ve znamení snahy o nákup DZ ligy od Kaučuku Kralupy. Licence se nakonec stěhovala do Mělníka a tak zahájili hradečtí sezónu 1999-2000 ve II.lize.

V této sezóně došlo k největšímu poklesu (předposlední 19.místo v tabulce a boj o udržení). Díky založení akciové společnosti, která nahradila dosavadní občanské sdružení (majoritním akcionářem HC Hradec Králové a.s. je město Hradec Králové, dalšími akcionáři jsou HC IPB Pardubice a občanské sdružení HC Lev) a dobře sehrané baráži se podařilo II.ligu zachránit.

2000 – 2001 Stabilizace nového týmu

Po záchraně v druhé lize se HC Hradec Králové a.s. za výrazného přispění města a hráčské výpomoci ze sousedních Pardubic umístil na velmi dobrém 3. místě druholigové tabulky a po šesti letech postoupil do play-off, kde byl sice v prvním kole vyřazen, ale jeho výsledky v letošní sezóně jsou příslibem do budoucna.

2001 – 2002 Postup do první ligy

Nyní se Hradci Králové na začátku letošního ledna nabídla možnost odkoupit licenci na 1.Ligu od Šumperka, který se potácel ve finančních potížích. Problémem ale bylo umístění moravského celku, který byl na předposledním místě a na nebarážovou pozici ztrácel 10 bodů. Nakonec se však licence odkoupila, nikdo ale asi nečekal to, že by se Hradec mohl se svým téměř druholigovým kádrem vyhnout baráži o udržení v této soutěži.

Neuvěřitelné ale stalo skutečností, v Hradci se vytvořila výborná parta hráčů, kteří táhli za jeden provaz a liga se zachránila i bez nutnosti sehrát nevyzpytatelnou baráž. Cíl, který byl stanoven v roce 2000, kdy do hradeckého hokeje vstoupilo město, sousední Pardubice a společně s občanským sdružením HC Lev založili klub s názvem HC Hradec Králové a.s. byl tedy splněn. "Jsme rádi, že jsme to dokázali. Cíl zněl postoupit do tří let, nám se to povedlo druhý rok. Teď nás však čeká hodně těžké práce v přípravě na další sezónu. Chceme hrát v první lize důstojnou roli" říká manažer Hradce Králové Roman Višňák.


Současnost

Před začátkem prvoligové sezony 2002/2003 se stala událost, která bezpochyby patří také do historie klubu, mezi zkratku HC a slovo Hradec Králové se vložil název generálního partnera klubu, kterým se stala Východočeská Energetika a.s. a hráči se tak již v letošním premiérovém ročníku první ligy představují na ledě s dresy, na kterých jsou zobrazeny pouze dvě společnosti. Tou první je generální parter klubu VČE a.s. a druhou, stavební firma AGS BOHEMIASTAV a.s., která v minulých letech, zejména v těch, kdy byl hradeckých hokej na pokraji bankrotu pomohla nemalými finančními prostředky a lední hokej se tak v největším východočeském městě dostal zase tam, kam patřil.

Po postupu do druhé nejvyšší soutěže byl cíl jasný – záchrana. A prvoligová příslušnost byla ve městě zachována. V následující prvoligové sezoně se umístilo hradecké mužstvo po základní části na lichotivém šestém místě, ale stopku mu v play off vystavila favorizovaná jihlavská Dukla. V sezoně 2004-05 se Východočeši zařadili hned za suverénně první České Budějovice a velmi silné Ústí nad Labem. Pro město Hradec Králové to znamenalo nejlepší umístění v základní části za posledních patnáct let, navíc třetí v první lize byl Hradec pouze třikrát v celé své historii.

O rok později sice Hradec Králové vstoupil do sezony rozpačitě, ale pod vedením nové trenérské dvojice Vladimír Jeřábek – Jiří Mička se zvedl a zavelel k obratu. Výsledkem byl nakonec postup do play off a fantastická cesta přes favorizovanou Jihlavu až do semifinále soutěže, kde už Východočeši nestačili na favorizované Ústí nad Labem. Další sezona 2006-07 byla vůbec nejúspěšnější v novodobé historii hradeckého klubu po odkupu licence na první ligu od Šumperku. Tým nakonec ovládl celou základní část soutěže, ale v semifinále play off nestačil na Chomutov, přesto mohl slavit pomyslný bronz.

Následující ročník přinesl změnu systému soutěže a hrálo se ve dvou skupinách. Hradci Králové tento model příliš nesvědčil a ve čtvrtfinále nestačil na brněnskou Kometu. Ačkoliv šel Hradec v sezoně 2008-09 do vyřazovacích bojů z předkola, dokráčel až do semifinále, kdy v parádní sérii podlehl favorizovaným Ústeckým Lvům. Severočeši se stali katem hradeckého celku a naprosto stejná situace nastala i v následující sezoně, kdy Východočeši opět došli až mezi nejlepší čtyřku první ligy. V sezoně 2010-11 to byl Chomutov, kdo ukončil Hradci sezonu už ve čtvrtfinále. A v dalším ročníku tým vedený trenérem Mičkou narazil ve v první fázi play off na Jihlavu.

Před sezonou 2012-13 klub změnil identitu, logo a začal vystupovat pod názvem Královští lvi Hradec Králové. V tu chvíli asi nikdo netušil, že to bude v podstatě pouze na jeden rok. Lvi po základní části figurovali na sedmé příčce a v play off narazili na silnou Olomouc, které přesto dokázali vzdorovat a nakonec po boji podlehli 2:4 na zápasy. Po sezoně dostal Hradec Králové nabídku hrát extraligu, která se na východ Čech přesunula z Českých Budějovic. Výsledkem je nový klub Mountfield HK.

Názvy klubu:

1948 – Sokol Škoda Hradec Králové, 1952 – Spartak Hradec Králové ZVÚ, 1976 – TJ Stadion Hradec Králové, 1992 – HC Stadion Hradec Králové, 1994 – HC Lev Hradec Králové, 2000 – HC Hradec Králové a.s., 2003 – HC VČE Hradec Králové a.s., 2007 – HC VCES Hradec Králové a.s., 2012 – Královští lvi Hradec Králové a.s., 2013 – Mountfield HK, a.s.

Zdroj: www.mountfieldhk.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz