Kluby NHL mapují talenty pro draft, v Buffalu se potí také šestice Čechů

1. června 2015, 11:20

Václav Jáchim

Mohou získat plusové body, ale třeba i ztratit trochu z přízně, kterou dosud měli u skautů NHL. Mladí hokejisté, s nimiž se počítá pro letošní draft NHL, se v tomto týdnu potí na fyzických testech a také při sérii pohovorů v Buffalu. Na NHL Scouting Combine, jež je nedílnou součástí procesu výběru talentovaných zelenáčů. Letos se se akce přesunula do Buffala, hlavní dění uvidí tamní hala First Niagara Center. Kromě spousty jiných hokejistů se zúčastní také Češi - pozváni byli Pavel Zacha, Filip Chlapík, Jakub Zbořil, Daniel Vladař, Michael Špaček a David Kaše.

Většina zástupců daného ročníku (letos jdou do draftu junioři narozeni do 15. září 1997) už během uplynulých měsíců postoupila osobní pohovory se skauty klubů, zaměstnanci týmů NHL viděli jednotlivé naděje v domácích soutěžích i na turnajích typu mistrovství světa do 18 či 20 let. Přesto není dobré brát pohovory a testy v Buffalu na lehkou váhu. "Hráči by si měli uvědomit, že je čeká úvodní kontakt s mnoha celky NHL. A první dojem často dělá hodně," upozorňuje Dan Marr, ředitel Úřadu centrálního skautingu (CCS).

Co uděláte s první výplatou? A proč máme draftovat právě vás?

Zmíněná instituce pořizuje během sezony nezávislá pořadí odhadu draftu. CCS zvlášť pro hráče ze Severní Ameriky a z Evropy, jiné společnosti jako kupříkladu International Scouting Service nebo Red Line Report sestavují společné žebříčky. První kolo se většinou moc neliší, ta další už ano. Při draftu se totiž vždycky promítají především potřeby jednotlivých týmů, každý klub NHL má profesionální oddělení skautů, kteří sledují svoji strategii. Tím pádem není nouze o různá překvapení.

NHL Scouting Combine může napovědět, co od jednotlivých talentů očekávat. Týmy NHL vědí, čeho jsou jednotlivci schopni na ledě, při pohovorech se ale odhalí jejich psychika a mentální předpoklady. Skauti na to mají různou metodiku, zejména vhodně zvolené dotazy. Jeden z nejtradičnějších zní, co by junior udělal s první výplatou. Další - proč si dotyčný myslí, že by klub NHL měl draftovat právě jeho. A podobně.

Při ústních debatách je výhodou slušná znalost angličtiny, kluby ale mají k dispozici překladatele. Na prvním místě je však každopádně hokejové umění. Někteří hráči už mítinky se skauty absolvovali během sezony, jiní třeba tolik ne. Na ty pak čeká seriál tolika schůzek, že večer padnou v hotelu do postele pořádně vyčerpaní. V minulosti nebylo ničím neobvyklým, když někteří junioři absolvovali mítinky třeba i s 22 až 25 kluby NHL během dvou dní!

Testy vytrvalosti a výbušnosti na maximum! Někteří i zvracejí

To hlavní ovšem přichází v závěru týdenního pobytu. Akce zahájila dnes, 4. června postoupí hráči lékařské prohlídky, během pátku a soboty je v buffalském HarborCenter čekají prověrky fyzické kondice. Připraveno je dvanáct testů zaměřených na sílu, vytrvalost, bojovnost a celkovou zdatnost juniorů. Odborníci měří či hodnotí rozpětí paží, procentu tuku, sílu stisku rukou. Hokejové naděje zvedají činky v tzv. bench pressu, jinde uplatňují rychlost a mršnost na překážkové dráze. Sílu dolních končetin odhalí skoky z místa, horních zase shyby na hrazdě.

Zřejmě nejcennějším ukazatelem je test VO2 max na vytrvalost, kdy hokejisté šlapou na rotopedu potřebnou intenzitou do vyčerpání. Každý se snaží makat na maximum, v minulosti nebyly výjimkou případy, že se hráči se po extrémní zátěži pozvraceli. Zkouškou výbušnosti je pro změnu závěrečný Wingate test. Aby hráči mohli podat potřebný výkon, jsou testy fyzické kondice rozděleny do dvou dnů. "Je to i na přání klubů NHL. Pokud děláte prověrky jeden den, nemají výsledky takovou hodnotu. Po VO2 max je nutný určitý prostor k regeneraci," říká Marr.

Svaly nerozhodují, přesvědčili o tom Havlát, Karlsson a další

Letošní akce se účastní 120 hokejových juniorů, Českou republiku zastupují brankář Daniel Vladař, obránce Jakub Zbořil, útočníci Pavel Zacha, Filip Chlapík, Michael Špaček, David Kaše. Chybět nebude ani Adam Musil, jenž reprezentuje Kanadu, pozváni byli Slovák Erik Černák, Fin Mikko Rantanen, Švéd Oliver Kylington a další přední Evropané. Jasnou převahu ovšem mají junioři ze zámořskou lig, jimž vévodí favorité draftu Connor McDavid, Jack Eichel, Dylan Strome, Noah Hanifin a další.

Někteří Češi před lety na testech pohořeli a nakonec vůbec nebyli draftováni, na druhou stranu ale výsledky zátěžových testů nemají rozhodující vliv na výběr. Když se v roce 1999 postavil mezi nejlepší juniory Martin Havlát, působila jeho tělesná schránka v porovnání s nadupanými zámořskými borci až úsměvně. Jenže český útočník má jiné přednosti, brzy prorazil do NHL, zatímco některým jiným se to nikdy nepovedlo.

Kdyby razítko do slavné ligy dostávali mladíci podle svalů a muskulatury, NHL by nikdy nehráli Erik Karlsson, Pavel Bure a mnozí další. Kanadský útočník Sam Bennett loni neudělal ani jeden shyb, ovšem draftován byl ze čtvrté pozice a v závěru uplynulé sezony naskočil do NHL coby útočník Calgary. Jinými slovy - testy, otázky, zkoušky nebo prohlídky jsou jen pomocným ukazatelem. Rozhoduje vždycky hlavně umění mezi mantinely!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz