Konečně náš hokej, kvituje Fidrmuc. Mladé Češky jdou na Rusko

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Nervydrásající bitvu s Finskem juniorky nakonec zvládly. Výhra 3:2 v prodloužení je poslala do čtvrtfinále domácího šampionátu, ve kterém je už dneska od 16:15 čeká v Přerově úhlavní rival z Ruska! Česká osmnáctka teď potřebuje potvrdit poslední výkon, jenom tak povede cesta dál. „Tímhle hokejem se chceme prezentovat a být evropsky konkurenceschopní. Rádi bychom šli přes čtvrtfinále,“ říká hlavní kouč reprezentantek Jan Fidrmuc.

Zápas s Finskem jste nutně potřebovali vyhrát. Jak to ovlivnilo vaše vyhlídky?
Věděli jsme, že to není zrovna jednoduché, protože jsme hráli se silným soupeřem. V přípravě jsme s Finkami v listopadu prohráli, ale nebyli jsme tam v plné síle. Teď jsme si věřili, protože je většinou porážíme a utkání jsou vyrovnaná. Museli jsme vyhrát, výsledky ze skupiny nás do toho tlačily.

Češky jsou ve čtvrtfinále! Obrat s Finskem dokonala Erbenová »

Zdá se, že na vašem výkonu se to odrazilo pozitivně.
Hlavně jsme začali hrát svůj vlastní hokej, který umíme. Moderní, přesný, s šancemi. Konečně jsme se prezentovali tímhle způsobem. Dvě třetiny jsme byli mírně lepší, pak ve třetí bohužel přišel obrat. Přestali jsme hrát hokej, přestali jsme bruslit, hlavně s tím jsme měli problém. V důležitý moment nás ještě podržela brankářka.

Minimálně pro fanoušky to byly neskutečné nervy. Co jste hráčkám v posledních minutách říkal?
Šli jsme do toho s tím, že prostě musíme dát gól. Udělali jsme drobné úpravy v pětkách, už jsme nasazovali hráčky, o kterých jsme si mysleli, že by mohly dát gól. Náš benjamínek vyrovnal na 2:2 a zachránil nám v tu chvíli minimálně jeden bod. Pak jsme si už věřili, že bychom prodloužení nebo i nájezdy mohli dát. Zaplaťpánbu, že Finky hodně faulovaly, že byly nervózní a daly nám výhodu v přesilové hře. Rozhodli jsme, zkušená Magda Erbenová dala třetí gól ve třetím zápase.

Vyloučení byla spousta. Jak moc se do zápasu promítla?
Chtěli jsme hrát pravidelně na čtyři útoky. Hlavně ve druhé třetině, kde bylo těch vyloučení moc, to stálo obě družstva hrozně sil a zamíchalo to se sestavou.

Erbenová poslala Češky dál: Řekla jsem si, že dám gól! »

Mohlo by nadšení z povedeného závěru pomoci hráčkám pro čtvrtfinále?
Věříme, že se rozjedeme a budeme hrát svůj hokej. Proti Japonkám a Švýcarkám se nám nedařilo předvést maximální výkon, nebylo to optimální. Až teď jsme hráli svůj hokej, který chceme hrát a který umíme hrát. Věříme, že pojedeme na stejné notě a pak si to rozdáme s každým.

Vytáhl vás nahoru silnější soupeř?
Jasně, soupeř dělá hokej a jsme trošičku česká nátura. Když jsme pod tlakem, hrajeme líp.

Ve čtvrtfinále jdete na Rusky. Co od nich očekáváte?
Hráli jsme s nimi čtyři zápasy v přípravě. Jsme v nevýhodě, tři jsme prohráli. Nicméně utkání se hrála v létě, což je trochu jiné než mistrovství světa. Nedostali jsme, soupeř nás nepřehrával, utkání byla vyrovnaná. Samozřejmě čekáme bitvu, proti Švédsku by to bylo podobné. Soupeře si nevybíráme, ta čtyřka je hodně vyrovnaná a je to o tom dni, kdo zrovna vyhraje.

Můžou hrát ve váš prospěch tři a půl hodiny odpočinku navíc?
Trošičku by mohly. Ale záleží, jak se kdo momentálně vyspí. Nebereme to jako euforii, že jsme postoupili. Bereme to tak, že tímhle hokejem se chceme prezentovat a být evropsky konkurenceschopní.

Jak říkáte, nejde o žádnou euforii, ale teprve splnění prvního cíle.
Určitě, postup ze skupiny byl náš prvotní úkol. Samozřejmě bychom rádi šli za medailí, a to postupnými kroky. Ve skupině se nám první dva zápasy tolik nedařilo, až s Finskem se nám hrálo daleko líp. Fanoušci to určitě můžou jenom potvrdit. V tomhle duchu pojedeme dál a rádi bychom šli přes čtvrtfinále.

V minulých letech jste do něj šli z vyšší skupiny vy, teď se karta otočila. Kdo může být ve výhodě?
Je to na obou stranách složité. Když jste v silné skupině, je to výhoda v tom, že v prvních třech utkáních nemáte nervy. Můžete hrát na pohodu a rozehrát se. Kdežto ve druhé skupině opravdu musíte hrát tak, abyste dělali výsledky a vítězili. Ale zase hrajete úplně na krev, pod jiným tlakem, což může být výhoda pro to, abyste potom uspěli.

Další program MS žen do 18 let 2017

Středa 11. ledna:
16:15 čtvrtfinále Rusko – Česko (Přerov)
20:15 čtvrtfinále Švédsko – Finsko (Zlín)
20:15 Švýcarsko – Japonsko, 1. zápas o udržení (Přerov)

Pátek 13. ledna:
12:00 Japonsko – Švýcarsko, 2. zápas o udržení (Přerov)
16:00 semifinále USA – Rusko/Česko (Přerov)
16:00 semifinále Kanada – Švédsko/Finsko (Zlín)
20:00 zápas o 5. místo (Přerov)

Sobota 14. ledna:
12:00 Švýcarsko – Japonsko, případný 3. zápas o udržení (Přerov)
16:00 zápas o 3. místo (Přerov)
19:00 finále (Zlín)

Další informace najdete na oficiálním webu mistrovství světa.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz