Konrád byl rád za konec bojkotu, teď chce na MS. Těší se na Faltera

Foto: jäzva, hokej.sk

20. dubna 2016, 20:29

David Jahoda

Slovenský brankář Branislav Konrád zažívá průlomovou sezonu. Podceňovaná Olomouc s jeho výraznou pomocí překvapivě proklouzla až do čtvrtfinále, statisticky navíc nebyl v základní části extraligy lepší gólman než osmadvacetiletý rodák z Nitry. Nyní by skvělá sezona v Konrádově podání mohla být zakončena sladkou tečkou – startem na mistrovství světa v Rusku. Už dvakrát okusil kouzlo světového šampionátu, vždy však jen z pozice třetího brankáře. „Zahrát si na MS? Sen každého hráče,“ konstatuje Konrád.

Nejlepší brankář extraligového ročníku 2015/16? Možná. To ale Konrádovi momentálně hlavou neběží. Hned po vypadnutí s Olomoucí ve čtvrtfinále se vydal na reprezentační štaci. S velkou pravděpodobností si po roce opět sbalí kufry a společně s ostatními hráči slovenského národního týmu vyrazí reprezentovat na světový šampionát. Na něj se dostal už v roce 2007 (Rusko) a také vloni, kdy MS hostila Česká republika.

Jak chutná šampionát přímo na ledě ale ještě Konrád nezažil, změna možná nastane nyní. Konrád si přenesl pohodu z Hané i na reprezentační úroveň, v přípravě se mu zatím daří lépe než jeho kolegům. Pozoruhodným faktem je, že během sezony národní dres neoblékl ani jednou, jeho podpis byl totiž součástí bojkotu několika reprezentantů, kterým se nelíbila situace ve slovenském hokeji. O pár měsíců později je vše jinak a Konrád možná povede Slovensko jako jednička na mistrovství světa.

Zaznamenal jste reakce olomouckých fanoušků, kteří se po vaší nominaci do přípravné fáze před mistrovstvím světa začali obávat, abyste po šampionátu nezamířil někam do zahraničí?
Osobně to slyším poprvé, takové komentáře si vůbec nepročítám (usmívá se). Nevím, jak na to reagovat. V Olomouci mám smlouvu na tři roky, nemám tam pro tento rok ani žádnou klauzuli, takže zůstanu na Hané.

Se slovenskou reprezentací máte za sebou čtyři přípravná utkání – po dvou proti Finsku a Rusku. Ve Finsku jste odchytal první zápas (3:2 pro Finsko, druhý zápas 1:6). Zápasové tempo jste okusil po více než dvou týdnech. Jak jste se cítil?
Myslel jsem si, že to bude trochu horší. Finové nás v první třetině zavřeli v našem pásmu, takže jsem se měl dost co obracet. Rychle jsem se do toho dostal. V dalším průběhu zápasu jsme hráli už celkem dobře, takže to docela ušlo. Určitě to však nebylo úplně jednoduché. Na druhou stranu musím říct, že ty dva týdny nejsou zase tak dlouhá pauza. Někteří kluci měli přestávku třeba pět týdnů a myslím, že to bylo ze začátku trochu cítit.

>> Konrád, Dej či Marcinko jdou do přípravy na MS, v plné polní i Rusové

Následovala domácí střetnutí proti Rusku. V prvním chytal Hudáček, který inkasoval šest branek (0:6). Vy jste znovu odchytal druhý zápas, Rusům jste podlehli až po nájezdech (1:2). Vám se však povedlo krýt celkem 41 střel!
Podle mě jsme v tom druhém utkání více bojovali, hrálo se na menším hřišti (v Popradu), což nám možná sedělo lépe. Na startu druhé třetiny jsme ustáli několik šancí, také za pomoci toho, že soupeř několikrát nastřelil tyčku. Od poloviny to byl ale v podstatě vyrovnaný zápas, mohli jsme dát góly my i Rusové. Myslím, že si diváci přišli na své, atmosféra byla výborná. Jen škoda, že jsme nevyhráli. V prodloužení jsme měli velkou šanci, v nájezdech pak padl jeden gól, který dali Rusové. Prohra trochu mrzí, ale i ta remíza s takovým mužstvem, jako je Rusko, je výborná.

Na MS chci chytat. Když se to nepovede, naštvaný nebudu

Jak to momentálně vypadá ve slovenském brankovišti? Dá se už nyní odhadovat, jaká je vaše pozice?
Těžko říct, kdo ještě přijede. Jaro Halák, který chytá v NHL, je zraněný. Pak je tam Peter Budaj z AHL, jeho tým hraje výborně, takže je velká pravděpodobnost, že půjdou v play off daleko. Uvidíme, jak to nakonec bude. Šance určitě je, takže doufám, že ji využiju.

Mistrovství světa jste se zúčastnil už dvakrát, ovšem „jen“ v pozici diváka, lépe řečeno třetího brankáře. Naštvalo by vás, pokud byste ani tentokrát nedostal příležitost chytat nějaký duel?
Naštvaný bych určitě nebyl. Zahrát si na mistrovství světa je ale každopádně snem každého hráče. Byl bych raději, kdybych se vlezl do těch dvou brankářů a dostal i šanci na ledě. Ale i kdyby to nakonec nedopadlo, naštvaný bych nebyl.

„Šance určitě je, takže doufám, že ji využiju.“

Stejně jako vloni jste se hned po konci klubové sezony sbalil a zapojil se do přípravy na mistrovství světa. Nezvažoval jste letos, že byste pozvánku odmítl a zvolil raději odpočinek?
Nepřemýšlel jsem o žádných jiných variantách. Kontaktovali mě v podstatě ještě před začátkem play off. Jaká by byla situace, kdybychom vypadli, zda bych měl zájem reprezentovat. Řekl jsem, že ano. Jiné možnosti jsem nezvažoval.

Vy jste byl jedním z padesáti hokejistů, kteří podepsali bojkot reprezentace. Na přelomu roku došlo k dohodě, která bojkot ukončila. Jste rád, že to nakonec takto dopadlo a vy můžete reprezentovat? Zvlášť po tak úspěšné sezoně.
Všichni jsme doufali, že to nepotrvá až tak dlouho. Bojkotu už bylo dost a do reprezentace jsme se všichni těšili. To je asi vše, co k tomu můžu říct. Víc bych se k tomu nevracel. Je to tak, jak to je. A kdo chce reprezentovat, ať jede, kdo ne, tak ne.  

V jakém rozpoložení se podle vás momentálně nachází tým slovenské reprezentace? Už víte, kdy zhruba by vám mohli trenéři oznámit konečný verdikt ohledně nominace?
Ve hře je ještě pár hráčů ze Sparty a Liberce, v úvahu připadají i kluci z NHL. Už se to pomalu blíží k té finální nominaci. Parta jsme dobrá, téměř všichni se známe. Hráli jsme spolu buďto na klubové úrovni, nebo již dříve v reprezentaci. V kabině vycházíme suprově, teď už to jen potvrdit výsledky na ledě. Zatím nám příprava nevychází úplně podle představ, věříme ale, že až se ještě více sehrajeme, půjde to nahoru a bude nám to klapat.

V aktuální nominaci slovenské reprezentace figuruje i brankář Julius Hudáček, který je stejně jako vy typický svými pozápasovými představeními. Hudáček se již zmiňoval, že by se nebránil kombinované děkovačce s vámi. Co vy na to?
Zatím jsme se o tom nebavili. Doma před mistrovstvím hrajeme ještě dva zápasy, a pokud by se vyhrálo, třeba bychom něco vymysleli (usmívá se). Ale těžko říct, ještě jsme to spolu vůbec nerozebírali.

Nemám dvacet let. Zažil jsem už vzestupy i pády

Jak s odstupem hodnotíte svou první sezonu v Olomouci?
Sezona byla výborná, celou dobu jsme se vyhýbali nějaké větší krizi, neprohráli jsme víc zápasů za sebou. I když jsme třikrát nebo čtyřikrát prohráli, vždycky se nám z těch utkání povedlo alespoň jeden nebo dva body získat. A to, že jsme body sbírali pořád, bylo nejdůležitější. Taková sezona se málokdy opakuje, takže máme v nadcházejícím ročníku co dělat.

Výborný ročník jste zažil nejen z týmového, ale i z osobního hlediska. Často jste byl označován jako základní stavební kámen úspěchu Kohoutů. Co dělat, aby se to v takové situaci nedostalo člověku do hlavy v negativním slova smyslu?
Myslím si, že nemám dvacet let (směje se). V kariéře jsem si zažil vzestupy i pády, takže s tím po osobní stránce nemám vůbec žádné problémy. Jak už jsem zmínil, sezona byla výborná i ta čísla byla skvělá. Může se to zopakovat a nemusí. Ale nikdy to není jen o brankáři, celý tým hrál velmi dobře do defenzívy, častokrát se k nám přiklonilo i štěstí. Měli jsme dobré výsledky, s nimi pak stoupalo i naše sebevědomí. Je to pro nás závazek do nadcházející sezony. Úspěchu z letoška se budeme chtít co nejvíce přiblížit.  

>> Olomouc ulovila z Brna Faltera a Buriana. Na Hanou míří i Protasenja

Olomouc může pro nacházející sezonu počítat s drtivou většinou hráčů, kteří letos dosáhli na čtvrtfinále. Je to dobře?
Dá se říct, že když už jsem odcházel do reprezentace, věděl jsem, kdo zůstává a kdo ne. Myslím, že jako kolektiv jsme byli výborný a je dobře, že to tak zůstane.

Vy si budete zvykat na nového brankářského kolegu, z Brna přišel Martin Falter. Co říkáte na jeho příchod?
Bylo jasné, že někdo bude muset přijít (místo odcházejícího Tomáše Vošvrdy – pozn. red.). Žádný extraligový klub si nemůže dovolit vsadit jen na jednoho gólmana. Sezona je dlouhá, někdy přijdou zranění, forma nemusí být tak dobrá, nebo je zkrátka jen potřeba si na zápas či dva odpočinout. S Falťasem (Martinem Falterem – pozn. red.) se osobně neznám, ale z doslechu vím, že je to výborný „chalan“. Vím, že působil na Slovensku v Liptovském Mikuláši, nyní delší dobu chytal za Kometu. Je to kvalitní gólman. Těším se na naši spolupráci. Myslím si, že nám to bude klapat.

Titul? Můj tip je Liberec. V procentech je to ale tak 55 ku 45

Stíháte sledovat závěrečné boje o titul v české extralize?
Když máme chvilku mezi tréninky a zrovna stíhám dobu, kdy se hraje, tak se mrknu. Viděl jsem kousek z druhého zápasu. Těžko říct, kdo nakonec zvítězí. Jak Sparta, tak Liberec mají výborné týmy. Pokud bych si ale měl tipnout, tak bych řekl, že bude mít navrch Liberec. Na procenta to bude ale tak 55 ku 45 (směje se).

Zajímavé pro vás jistě musí být také finále slovenské extraligy, kde o vítězství hraje Nitra, váš mateřský klub.
Snažím se to také trochu sledovat. Titul bych určitě přál Nitře, protože odtud pocházím. Nitra ještě ani jednou nevyhrála, určitě by si to zasloužila. Na zápasy vyhrávala 2:0, nyní je to 2:2. Kluci to budou mít ještě hodně těžké, ale věřím, že to zvládnou. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz