Koreu drží nad vodou. Budeme potřebovat i štěstí, tuší Dalton

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

7. srpna 2017, 17:03

Martin Voltr

Když se chce podprůměrný tým vyškrábat výš, musí se postavit kolem brankáře. Už čísla Matta Daltona dávají tušit, že právě on je základním kamenem úspěchu Jižní Koreje, nováčka elitní skupiny mistrovství světa. Soupeře trápí i na českém tripu.

Dalton je jedním z naturalizovaných hokejistů v korejském kádru. Rodákovi z kanadského Clintonu chyběl do NHL kousek, v roce 2011 odešel hledat štěstí na východ. Nejdřív do Ruska, po třech letech do Jižní Koreje, kde se stal tahounem nejlepšího týmu Anyang Halla i reprezentace.

Bez jeho zásadní pomoci by se Korejci těžko obešli. V Česku to poznaly pražská Sparta i Hradec Králové, až Pardubice ho v posledním zápase Mountfield Cupu vyhnaly na střídačku. Ve středu ještě čeká Plzeň... 

Závěr turnaje byl pro vás trochu hořký, ne?
Ano, byli jsme už dost unavení. Máme za sebou dlouhé cestování a byl to pro nás první turnaj sezony. Nezahráli jsme moc dobře. Ale teprve se učíme, jak hrát pod únavou, tak snad se z toho poučíme a příště to bude lepší.

První dva zápasy jste se přitom po špatném začátku vždycky zvedli.
To je pravda. Mluvili jsme o tom, že se za žádného stavu nesmíme vzdát, že musíme věřit našemu hernímu plánu. První dva zápasy to bylo doopravdy vidět, v tom třetím už jsme neměli kde brát.

Co jste od českých soupeřů čekal? Překvapili vás něčím?
Osobně jsem vůbec neměl tušení, co očekávat. I když je pravda, že když jsem byl v Rusku, zahrál jsem si proti několika českým týmům. Dobře jsem věděl, že to jsou pro nás první zápasy sezony a že pro nás budou náročné. A taky že v Česku jsou skvělí hokejisté a zdejší liga je kvalitní. Ale celkově jsem spokojený s tím, co jsme tady předvedli.

Co jste říkal na atmosféru?
Byla neuvěřitelná. Netušil jsem, že čeští fanoušci budou tak vášniví. Bylo by hodně zajímavé hrát v české soutěži před takovými fanoušky každý zápas. Hlavně proti Hradci to bylo opravdu super. A určitě to bude podobné i na dalších stadionech.

Na něco podobného asi nejste z domova zvyklí...
Vůbec. Moc fanoušků nemáme, hokej je u nás dost nový sport. Ale snažíme se ho vytáhnout nahoru a jednoho dne to u nás snad bude vypadat jako tady u vás.

V jaké nejlepší kulise jste si zatím vy osobně zachytal?
Dobrá otázka... (přemýšlí) Určitě v KHL. Ale když jsme hráli proti Lvu Praha, den předtím jsme se byli podívat na Spartě a bylo tam víc fanoušků než na Lvu. To bylo zajímavé.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

A teď jste se do Prahy vrátil. Máte nějaký volný čas?
Ano, podívali jsme se do města. Je nádherné, jedno z mých nejoblíbenějších. Pokaždé, když mám šanci se sem dostat, si to užívám.

Uvítal jste takhle dlouhý trip?
Určitě. V Asii se nám těžko hledá konkurence, musíme za ní cestovat daleko. A tohle nám vyšlo skvěle. Můžeme být v Praze, trénovat v Tipsport areně, hotel máme hned vedle. Kolem je spousta týmů, se kterými si můžeme zahrát.

Věříte, že vám pomůžou nachystat se na oba vrcholy sezony?
Samozřejmě. To je jeden z důvodů, proč tady jsme, abychom získali zkušenosti proti silnějším soupeřům.

A budete schopni hrát podobně vyrovnané zápasy i tam?
Musíme ze sebe vydat to nejlepší a taky musíme mít trochu štěstí. Ale myslím, že bychom to mohli zvládnout.

Jak byste popsal styl, kterým se prezentujete?
Myslím, že máme rychlý tým a celkem šikovné hráče. Rychlost je určitě naší největší předností. A kluci pracují opravdu tvrdě, jsou to dříči. Nikdy se nevzdávají, taková je mentalita Korejců. V historii si museli projít těžkými obdobími.

Osobně jste působil hodně dobře, svůj tým jste několikrát zachránil. Byl jste spokojen?
Na to, že to byl začátek srpna, jsem spokojený. Věděl jsem, že si zachytáme oba. Vždycky mezi námi musí být nějaká konkurence, musíte chytat dobře, abyste si udržel místo. A nezáleží, v jakém jste týmu.

Až jednou budete vzpomínat na český trip, jaké vzpomínky to budou?
Já vzpomínám na Česko vždycky skvěle, navíc tady mám několik kamarádů. Jeden z nich hraje za Mountfield, Petr Koukal. Hráli jsme spolu v Rusku dva roky. Rád v Praze trávím čas, procházím si město. Chutná mi i vaše jídlo a pivo.

Možná byste se s Koukalem mohli potkat i na olympiádě.
Ano, určitě je tam nějaká šance. Uvidíme.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz