Košťálek po bleskovém přesunu z AHL: Těšil jsem se moc, chci zabojovat!

12. dubna 2017, 15:26

Václav Jáchim

Posily české reprezentace z NHL dorazí do přípravy až příští týden, jeden hokejista ze zámoří už ale ve středu dopoledne s národním týmem trénoval. Zpoza Atlantiku dorazil jako první Jan Košťálek, někdejší obránce Sparty letos působil na farmě Winnipegu - v týmu Manitoba Moose. A teď se chce co nejvíc předvést v kempu elitního výběru. "Těšil jsem se moc. Chci zabojovat, abych udělal tým," konstatuje účastník MS dvacetiletých 2014 a 2015, jenž dosud v národním mužstvu dospělých nikdy nebyl.

Dvaadvacetiletý rodák z Prahy platil v mládežnických kategoriích za velký talent. Košťálek si nejprve vybojoval draft do Winnipegu, pak i smlouvu. Poctivě usiluje o uplatnění v NHL, teď se pokusí přesvědčit reprezentační trenéry. Je dobře, že dostane šanci. Záležet bude vyloženě na aktuálních výkonech. "Určitě jsem byl hrozně rád, že se trenéři ozvali. Upřímně? Moc jsem to nečekal," přiznává.

V letošním ročníku American Hocky League sehrál Košťálek 60 utkání, vstřelil dva góly a přidal pět nahrávek. V minulosti se reprezentační trenéři do téhle soutěže moc nedívali. Vlastně skoro vůbec. Ovšem časy se mění. Zejména kvalitních zadáků není nazbyt, Josef Jandač tedy ukázal i na Košťálka. Šikovný bek má za sebou bleskový přesun ze Severní Ameriky,

"V neděli jsem měl ještě poslední zápas AHL, den na to jsem skočil do letadla a v úterý přiletěl. Cestu a časový posun ještě trochu cítím, ale bude to v pohodě," povídá. O volnu vůbec neuvažoval, Košťálek okamžitě mířil za národním mužstvem. "To je jasné, naskočit jsem chtěl hned. Dostal jsem příležitost, chci zabojovat. Takže jsem se jen pozdravil s mamkou a s tátou, zajel jsem na chvilku domů a pak hned pokračoval do Chomutova," popisuje.

V české kabině našel spoustu hokejistů, s nimiž dosud v kariéře nehrál. "Ale pár kluků znám. Dominika Kubalíka, spolu jsme absolvovali hodně v juniorských reprezentacích. To samé s Lukášem Klokem, znám i Tomáše Hyku. Ostatní kluky ne, ale to je bez problémů," usměje se. Košťálek je prvním reprezentantem, jenž letos působil v zámoří. Celý ročník strávil v AHL. "Myslím, že sezona byla docela slušná, ale mohla být lepší. Nepostoupili jsme totiž do play off." Osobně také není zcela spokojen, na druhou stranu další rok v organizaci Jets se počítá. Znamenal nové zkušenosti a těžké zápasy v soutěži, jež má vysokou kvalitu. "Po osobní stránce bych to viděl podobně jako z pohledu týmu. Vždycky to může vypadat jinak, ale proběhlo to celkem solidně. Tak nějak na hranici, co jsem očekával," dodává.

V týmu Manitoby nastupoval od podzimu 2015, tedy druhým rokem. Jan byl hodnocen pozitivně, nicméně na premiéru v NHL zatím čekal marně. "Snažil jsem se, abych dostal šanci. Ke konci sezony chodilo do prvního týmu hodně kluků. Vedení si vybere hráče, které si vezme, já se bohužel nedočkal. Asi jsem se nehodil do představ toho, co ve Winnipegu potřebovali," krčí rameny. Teď má ale před sebou jinou výzvu. Košťálek touží přesvědčit a pokusit se o cestu na šampionát do Paříže. "Přijel jsem s tím, že ukážu, co umím. A uvidí se."

Vedle časového posunu a únavy z cestování se srovnává také s jinými parametry hrací plochy. Nebyl to na prvním tréninku v Chomutově nezvyk? "Ani ne. Moc mě to nevadilo. V létě trénuju na Spartě, na větším kluzišti jsem vyrůstal. Vím, že hokej bude jiný. Chce to hrát víc pozičně," zmiňuje. Do prvního utkání s Norskem ještě nezasáhl. Jakmile kouč ukáže, Jan půjde do boje. "Nervózní asi budu, ale udělám všechno, abych uspěl. A probojoval se do mužstva." Nominace na šampionát by byl pro něj splněný sen. "Mistrovství světa je docela daleko, samozřejmě bych rád uspěl. Na druhou stranu ale nevnímám žádný velký tlak, jsem v klidu. Budu hrát, jak nejlépe umím. A uvidíme," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz