Koukal o změnách v Hradci, kapitánském céčku i fanoušcích Dynama

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

23. srpna 2018, 12:44

Adam Bagar

Hradec Králové půjde do sezony 2018-19 s novým kádrem, novou trenérskou dvojicí i nedávno zvoleným kapitánem. Po Jaroslavu Bednářovi převzal pomyslné žezlo Petr Koukal.

Jak si zase zvykáte na roli kapitána?
Zatím není co řešit, teď jsme měli akorát mítink pěti nejstarších hráčů s trenéry. Už jsem byl kapitánem v Pardubicích i v Rusku, vesměs je to všude stejné. Že bych teď o přestávce začal řvát v kabině a dělat nějaké bububu, že já tomu hokeji rozumím a zbytek to hraje na prd, tak to určitě ne. Když se nedaří, tak k tomu něco může říct i ten nejmladší hráč, pokud se nebude stydět. Nevidím důvod, proč by musel mluvit jenom kapitán.

Každopádně vaše role v kabině se výrazně změnila...
Ale pořád tam jsou výborní a velmi zkušení kluci jako Roman Kukumberg nebo Dominik Graňák. Bohužel už nemáme Jardu Bednáře, který byl absolutně vůdčí osobností týmu, ale myslím, že se to teď rozdělí mezi víc hráčů. Kdokoliv se může ozvat, ale když bude nějaký problém, tak to budu tlumočit za kabinu já. Ale doufejme, že se takovým věcem vyhneme.

Kapitánské céčko jste nosil také u největšího rivala z Pardubic. Není to pro vás zvláštní?
Kulisa je při derby vždycky fantastická. Je to dobře pro hokej i pro fanoušky. V pardubickém týmu však znám už asi jenom tři kluky. Pro mě je to možná lepší, protože nemám moc rád, když hraju zápasy proti těm, které hodně dobře znám. Takže jsem rád, že to obměnili.

A co pardubičtí fanoušci?
Musím říct, že teď na Mountfield Cupu to bylo o dost lepší než loni. Když si vzpomenu na to první derby, tak to bylo husté. Ale je to hokej, v určitých mezích se to dá pochopit. Spíše než pro mě je to asi horší pro moji mamku nebo manželku, když tam musejí sedět. Nechci říct, že je mi to šumák, ale nic s tím neudělám.

V Hradci se po sezoně značně obměnil kádr, jak to vnímáte?
Obměna tam je. Velká jména spjatá s hradeckým hokejem skončila a odešla. Jak už jsem říkal, Jarda Bednář ukončil kariéru. Jirka Šimánek s Rendou Vydareným se vrátili do Českých Budějovic... Ale neřekl bych, že máme extrémně mladé mužstvo. Podle mě je to vyvážený mix starší, střední a mladí. Jsem zvědavý, jak nám to půjde v ostrých zápasech.

„Pevně věřím, že se opět budeme pohybovat v horní polovině tabulky. Ani si nedovedu představit, že bychom měli být někde jinde.“

Vedení klubu přišlo s novou koncepcí, ambice letos nejsou nejvyšší...
Hraju hokej, protože mě baví a chci vyhrávat. Pevně věřím, že se opět budeme pohybovat v horní polovině tabulky. Ani si nedovedu představit, že bychom měli být někde jinde. I když loni byl vyhlášen jednoznačný útok na finále a titul, tak jsme bohužel nenaplnili cíle. Teď pan majitel říkal, že se bude mužstvo budovat, ale nejsem si jistý, že kdybychom byli někde dole, tak by s námi měl trpělivost. Doufejme, že ho nezklameme.

Hlavním trenérem se stal Tomáš Martinec, změnila se pod ním hra týmu?
To uvidíte až v soutěži. Samozřejmě trošku jiný styl máme, ale neřekl bych, že jsme zbourali nějakou hokejovou taktickou knížku. Na ledě se dá hrát v podstatě pár styly. Uvidíme, jak si to vše sedne. Zatím jsme hráli pár přípravných utkání a sestavy se točily.

Celkem dost kluků jste měli na zkoušce...
Myslím, že to je teď takový trend. Pardubice jich loni měly snad dvakrát tolik. Měli jsme spoustu lidí, ale tři kluci nám odjeli na kemp do Přerova, dva se nedostali do týmu, další dva nebo tři se zranili a najednou máme sotva čtyři lajny. Ale nějaká šířka kádru tam je.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Jak zapadli noví hráči?
Myslím, že dobře. Vrátili se Tomáš Linhart s Danem Rákosem, se kterými se už dobře znám z Pardubic. Je to plus, jsou to dobří kamarádi a samozřejmě i výborní hokejisté. Doplnili jsme to o nějaké mladé a bruslivé kluky z try outu. Doufáme, že jako mančaft potáhneme za jeden provaz, budeme hrát dobrý hokej a hlavně budeme bodovat.

Odešel Patrik Rybár, jak se vám zatím jeví dvojice Maxwell – Pavelka?
Neviděl jsem Brandona proti Davosu, protože jsem měl volno a při volnu hokej nesleduju, jenom jsem koukal na onlajnech. Ale proti Znojmu zachytal výborně. Myslím, že máme dva velice dobré gólmany. Každý má svou kvalitu a podle mě to může být naše výhoda, že máme dva kvalitní brankáře. Nemám však informace, kdo bude jedničkou, nebo jestli se budou nějak pravidelně střídat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz