Krvavý faul na Krejčíka? Vandas dostal stopku a rozhodčí pokutu

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

(AKTUALIZOVÁNO) – Na základě podnětu Komety se disciplinární komise Tipsport extraligy zabývala zákrokem vítkovického útočníka Michaela Vandase na brněnského obránce Jakuba Krejčíka, jenž zápas nedohrál a se silným otřesem mozku musel být okamžitě převezen do nemocnice. Zatímco hlavní sudí Vandasovo počínání neoznačili jako nedovolené, disciplinárka mu vystavila stopku na tři soutěžní zápasy. Trestu nakonec neunikl ani hlavní rozhodčí duelu Oldřich Hejduk, který dostal finanční pokutu.

Na světelné kostce svítil čas 35:54, když Michael Vandas poslal na mantinel brněnskou posilu zadních řad Jakuba Krejčíka. Ten byl velice otřesen a těžce se zvedal z ledu. "Byl jsem přímo za ním a bylo to ošklivé. Hned jsem věděl, že je zle. Kuba si kryl kotouč tělem, narazil ho z boku nebo zezadu a potom padal hlavou přímo na mantinel. Neměl tam ruce, bylo to nepříjemné," popisoval brněnský střelec Marek Kvapil.

A jak viděl situaci vítkovický forvard? "Vůbec nevím, co se tam stalo. Hokej je rychlá hra, takže jsem to nepostřehl. Faul to asi nebyl, hlavní rozhodčí to tak aspoň posoudili." Ano, sudí Mrkva s Hejdukem po krátké poradě nevylučovali, což se Brňanům vůbec nelíbilo. A tak disciplinárce zaslali podnět k přezkoumání Vandasova zákroku, po němž bývalý bek ruské KHL utrpěl silný otřes mozku a musel zůstat v nemocnici.

"Tím, že se obránce Jakub Krejčík krátce před střetem pokusil změnou svého postavení získat výhodnější pozici pro odehrání kotouče bekhendem podél hrazení, čímž se však ocitl v krajně nepříznivé situaci čelního postavení k hrazení, výrazně snížil možnost jakékoliv obrany před zákrokem ze strany Vandase," popisuje předseda disciplinární komise Karel Holý s tím, že je potřeba zohlednit i přitěžující okolnosti.

Kometa ošklivě přišla o Krejčíka. Věděl jsem, že je zle, říká Kvapil »

"Michael Vandas vedl zákrok ve vysoké nájezdové rychlosti, dopustil se zřetelného přistrčení rukama do oblasti Krejčíkových zad a v konečné fázi navíc se značnou intenzitou. K přistrčení došlo v obzvláště nebezpečné vzdálenosti od hrazení, kdy při nekontrolovaném pádu hráče na hrazení může dojít k vážnému poranění jeho hlavy nebo páteře. Je nepochybné, že Vandas byl s takovými následky srozuměn," líčí.

Holý shledal důvody k dodatečnému potrestání, přestupek označil jako Vražení na hrazení. "S přihlédnutím ke skutečnosti, že Vandas nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán, ale současně, že protihráč Krejčík zákrokem utrpěl poranění hlavy takového charakteru, že utkání nedokončil, jsme se mu rozhodli uložit trest nepodmíněného zastavení činnosti na tři soutěžní zápasy," hlásí šéf disciplinárky.

Potrestán také sudí Hejduk, přijde o peníze

Zároveň byl potrestán také hlavní rozhodčí pátečního duelu Oldřich Hejduk. Komise rozhodčích ČSLH se zabývala posouzením zákroku a také pozicí, kterou v okamžiku střetu zaujímali rozhodčí a důvody, proč k pochybení došlo. „Vzhledem k povaze zákroku a jeho následkům měl být rozhodčími uložen větší trest a osobní trest za Vražení na hrazení. Neuložení trestu mohlo mít vliv i na konečný výsledek utkání,“ stojí v rozhodnutí komise rozhodčích.

„Komise se zabývala také pozicí, kterou v okamžiku střetu zaujímali rozhodčí a důvody, proč k pochybení došlo. Po prostudování všech dostupných záběrů dospěla k závěru, že rozhodčí zaujímali ke hře pozici, která je v souladu s mezinárodní metodikou, a přistrčení nemohli vzhledem k postavení hráčů vidět. I na dostupných videozáznamech je zřejmé z jediného záběru, zabíraného podélně před přijíždějícími hráči,“ píše se dál.

Navzdory tomu byl sudí Hejduk potrestán pokutou. „Přes uvedené skutečnosti dospěla komise k závěru, že vzhledem k neúměrné intenzitě a nebezpečné vzdálenosti od hrazení měl být zákrok potrestán a hlavního rozhodčího Oldřicha Hejduka, který měl pro vynesení výroku rozhodující kompetenci, potrestala finanční pokutou v podobě srážky z měsíční odměny profesionálního rozhodčího.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz