Lašák a Ševc jsou důležité posily, tvrdí Birner. U moře vydrží jen týden

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Dlouho válel ruskou Kontinentální ligu, hodně povedené období prožil také ve Finsku. Teď se Michal Birner těší na Tipsport extraligou. Je to paradox, ale útočník s reprezentačními zkušenostmi ji dosud nehrál! V mládí odešel do zámoří, pak volil jiná evropská angažmá. Šance se naskytla až teď, díky zájmu Liberce. "Jsem trošku v očekávání. S extraligou nemám zkušenosti, také vím, že se ode mě bude u Bílých Tygrů dost očekávat. Ale tlak je vždycky takový, jaký si připustíte," říká.

Tento týden uzavřel hlavní část letní suché přípravy. "Dělal jsem si ji sám, chystal jsem se individuálně. S týmem proběhly zatím jen týdenní tréninky na ledě," povídá. Odchovanec litoměřického hokeje musí pátrat v paměti, kdy byl v minulosti během června na bruslích. "Něco podobného jsem zažil před lety v Americe, tam probíhají touto dobou kempy. Pak už ne," přidává.

Podle jeho slov se nicméně jednalo o vítanou změnu. "Určitě to bylo fajn. Šlo o vybočení z tradiční přípravy, o něco nového. Na ledě se dávky polykají snáz, to vám asi řekne každý hráč," usměje se. Tento týden dril skončil, Severočeši mají krátkou dovolenou, také někdejší útočník pražského Lva si dá pohov. "S manželkou letíme na sever Chorvatska, kde budeme šest dní. Příští středu jsme zpátky," hlásí.

Základ liberecké party: výtečný Lašák a sběratel titulů Ševc

Birner má hokej založený na pohybu, agresivitě a bojovnosti. Fyzičku neustále piluje, ví, že bez síly by byl poloviční. Proto ani u Jadranu nehodlá jen ležet na pláži. "Půjdu do posilovny, jsem na ni zvyklý celý rok. Nevydržel bych nic nedělat, už se docela těším, až pak vyrazíme společně na led. Až to všechno pořádně začne," říká.

Bílí Tygři v uplynulém ročníku nestihli ani předkolo play off, vedení klubu proto přistoupilo ke změnám a věří, že další sezona bude úplně jiná. Vedle Birnera má pomoci jeho bývalý kumpán ze Lva Michal Řepík, v pražském klubu hrával KHL také Martin Ševc. "Příchod Švícka je pro nás hodně důležitý. Není tady nikdo s větším počtem mistrovských titulů, ve Švédsku je sbíral pravidelně. Tyhle zkušenosti se nám budou moc hodit," tvrdí Birner.

Většinu nových spoluhráčů už poznal, s některými dříve hrával. Další byli jeho soupeři. "Základem týmového úspěchu je vždycky brankář. My máme Jánka Lašáka, s nímž jsem dosud v mužstvu nikdy nebyl. Jen jsme se potkávali v různých zápasech. Teď mohu říci, že to je vynikající gólman. Kvality potvrzuje na každém tréninku," oceňuje přínos mistra světa 2002.

Zázemí Bílých Tygrů? Podobné má v extralize snad jen Třinec

Od Birnera se čeká pomoc ofenzivě, tvrdá práce i góly. Sám je na to připraven. Přišel jako zkušená posila, byť v extralize zatím neudělal na pažbu jedinou čárku. "Abych řekl pravda, trošku z toho mám respekt. Ne, nejsem nervózní, ale žiju v určitém očekávání. Hodně mi záleží na tom, abychom uspěli. Těším se a vím, že musím být maximálně připravený."

Liberec ještě před startem nejvyšší soutěže čeká Liga mistrů. Loni v ní Severočeši nic velkého nepředvedli, letos chtějí zabrat. "Hrát se bude ještě v letním období, ale určitě to není žádná příprava. Liga mistrů jsem zažil ve Finsku, a to i v minulosti, kdy se soutěž ještě jmenovala European Trophy. Uspět je jedním z našich hlavních cílů. Českým klubům to loni až na Spartu nevyšlo, letos bychom chtěli udělat lepší výsledek," pokračuje.

Když pomineme angažmá ve Lvu, bronzový medailista z mistrovství světa osmnáctek 2004 trávil uplynulých deset let v zahraničí. Teď nastal čas k návratu - domů i do českého hokeje. Birner si vybral Liberec a první dojmy má velmi pozitivní. "Zázemí Bílých Tygrů je vynikající, podobné má v extralize snad jen Třinec," upozorňuje. Vlastní bydlení si ale pod Ještědem nesháněl. "Bydlím v Březiněvsi u Prahy, když sednu do auta, mám to do liberecké haly nějakých 40 minut. Pokud to půjde, budu jezdit domů. Když ne, zůstanu v Liberci na hotelu," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz