Lašák ničí střelce, má tři nuly v řadě. Můžu stát jak pytel brambor, culí se

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

V sedmatřiceti letech je nejstarší Bílý Tygr, přesto hájí liberecké brankoviště velmi obratně a co je hlavní – nedostává góly. Řeč je o Jánu Lašákovi. Slovenský gólman postupně vynuloval střelce Mladé Boleslavi, Plzně a Karlových Varů a aktuálně se drží na hranici 180 minut bez inkasovaného gólu. „Stojí za tím skvělá práce kluků, kteří se poctivě vracejí,“ říká skromně.

Obhájce titulu z Liberce neprožil nikterak povedený vstup do extraligy a v úvodní čtvrtině se držel hodně zpátky. V posledních utkáních však svěřenci Filipa Pešána hokejově pookřáli a po výhrách nad Mladou Boleslaví a Plzní přidali třetí zářez v řadě. Naprosto klíčový se ukázal bezchybný výkon brankáře Jána Lašáka.

„Za stavu 2:0 jsem si říkal, že nesmím pustit dva puky. Jeden jsem mohl, ale byly by to určitě veliké nervy,“ přiznává velezkušený matador. „Kluci hráli skvěle a já jsem se jim snažil co nejvíce pomoci,“ dodává.

Lašák si do své bohaté extraligové sbírky připsal 38. čisté konto. Nutno však podotknout, že energetici mu zápas pouhými deseti střeleckými pokusy příliš nezpestřili. „Žádná nebezpečná situace ani nenastala. Hráli jsme opravdu dobře a oni jen párkrát zahrozili. Jednou jeli dva na jednoho a občas vystřelili při přesilové hře,“ připomíná nejdůležitější okamžiky.

„Když se daří, může člověk stát v bráně jako pytel brambor. Je třeba s pokorou doufat, že to takhle půjde dál.“

„Snažil jsem se udržet se v tempu. Občas jsem na kluky zakřičel, takže jsem byl pořád v zápase,“ přiznává Lašák. Jeho slova jen potvrzuje Václav Skuhravý. „Moc jsme ho neprověřili. Těch střel šlo na bránu opravdu málo, přesilovky nám nešly a celkově jsme se neprosazovali,“ smutnil po zápase karlovarský kapitán.

Lašák se další nulou rázem dostal na úroveň 180 minut bez inkasované branky. „Je to samozřejmě skvělé, podstatné jsou body, které opravdu potřebujeme,“ má jasno mistr světa z roku 2002. „Když se člověku daří, může v bráně stát jako pytel brambor. Je třeba s pokorou doufat, že to takhle půjde dál.“

S výkony matadora stoupají i výkony týmu. Co stojí za progresem Severočechů? „Trochu jsme se uklidnili a začali dávat góly. Předtím jsme nehráli špatný hokej, ale zkrátka nám to tam nepadalo. Zlepšili jsme i obranu a celkově jsme víc v pohodě. Někdy to tak bývá, že když se mužstvo nakopne, padá tam skoro všechno,“ myslí si hlavní pilíř druhé nejlepší obrany v extralize.

I když Lašák potvrzuje svou extratřídu, je možné, že mezi třemi tyčemi už zdaleka nebude vytížený tak, jak byl zvyklý. O svou šanci se výbornými výkony hlásí také Roman Will. „Tlačí na mě, abych chytal co nejlépe a udržel si svou pozici v mužstvu. A tím nemyslím post jedničky nebo dvojky,“ objasňuje liberecká pětadvacítka. „Jsme kolegové. Společně posouváme své limity, ale není to o nějaké konkurenci. Je to jako golf. Říká se, že golf se nehraje proti soupeři, ale proti hřišti. A takhle to zhruba máme my dva,“ uzavírá brankář úřadujícího mistra.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz