Lauko o nové osmnáctce: Víme, že musíme hrát jeden za všechny

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Na kontě má 37 startů v Tipsport extralize, suverénně nejvíc ze spoluhráčů v nové reprezentační osmnáctce. Jakub Lauko jako sedmnáctiletý mladík získal důvěru trenéra Vladimíra Růžičky a v sestavě chomutovských Pirátů docela sympaticky cenil zuby. Stihl i devět duelů play off, dostal pořádnou školu a motivaci. Teď by měl být jedním z tahounů svého ročníku v elitním výběru do 18 let. "Chceme uspět, už brzy nás čeká Memoriál Ivana Hlinky. Starší kluci to vyhráli, měli hodně individualit. My můžeme vítězit jedině týmovým výkonem," povídá upřímně.

Talenti z ročníku 2000 se v uplynulých dnech potili na úvodním kempu v Třemošné, přípravu už rozjeli naplno. Lauko by měl vzhledem k ostruhám z domácí nejvyšší soutěže patřit k tahounům mužstva. "Záleží hlavně na trenérech, ale v podvědomí malinko cítím, že bych měl mít větší roli. Že to na mě trošku bude stát. Ovšem snažím si to nepřipouštět. Chci hrát co nejlépe, stejné by to samozřejmě bylo, i kdybych měl roli úplně jinou," říká.

Letošní výběr není tak bohatý na mimořádné osobnosti, jako jsou Martin Nečas, Jakub Škarek, FIlip Chytil, Filip Zadina a další. Ovšem šikovní mladíci s potenciálem se rozhodně najdou. "My můžeme spoléhat jen kolektivní výkon. Individualit nemáme tolik jako minulá osmnáctka. Všichni víme, že musíme hrát jeden za všechny, Pokud to budeme plnit, můžeme něčeho dosáhnout. K úspěchu bychom rádi došli, to je jasné," potvrzuje.

Své předchůdce sledoval Lauko na Memoriálu Ivana Hlinky i během dubnového šampionátu na Slovensku. Loňská osmnáctka začala sezonu skvěle, po triumfu v Břeclavi sbírala další vítězství, jenomže mistrovství světa pak nevyšlo. "Díval jsem se na čtvrtfinále, které kluci hráli proti Finsku. Podle mě to z jejich strany nebylo úplně špatné. Možná neměli moc štěstí, ale propadák to určitě nebyl." Sám je teď plný očekávání, přichází jedna z klíčových sezon kariéry. Společný úspěch by pomohl jednotlivcům, mladíci to dobře vědí.

Memoriál Ivana Hlinky startuje zhruba za pět týdnů. "Už teď se moc těším. Říká se, že to bývá kvalitnější turnaj než mistrovství světa. Má obrovskou prestiž, v Břeclavi a Bratislavě budou prostě všichni. Očekávání mám velké, ale nejen já. S klukama se na tohle téma bavíme, těší se úplně každý." Tahle parta hráčů už si jeden turnaj před vlastním publikem zahrála. Únorový turnaj sedmnáctek v Brně nabídl skvělou kulisu i organizaci. "Chodili diváci, atmosféra byla parádní," souhlasí. "Pro kluky, kteří to předtím nezažili, určitě vynikající. Já měl to štěstí, že jsem si s Chomutovem zahrál extraligu. Myslím, že herně to byl náš nejpovedenější turnaj, i když konečný výsledek mohl být lepší," vzpomíná.

Teď už jsou všichni členové týmu o kousek dál, ve starší věkové kategorii. Úvodní čtyřdenní kemp v Třemošné měl grády, hráči už dobře znají představy nových trenérů. "Nebyl jsem dva a půl měsíce na ledě, takže to ze začátku nebylo nic moc. Ale s klukama jsme do toho dávali všechno a také měli radost, že jsme zase pohromadě," hlásí Lauko. Tématem uplynulých dní byl také CHL draft, chomutovského útočníka si zamluvil tým Rouyn-Noranda Huskies z quebecké juniorské ligy.

Znamená to, že se Lauko chystá za Atlantik? "Probírali jsme to s tátou, nějaké debaty na tohle téma byly. Ale chtěl bych zůstat doma a prosadit se v Chomutově," reaguje. U trenéra Vladimíra Růžičky nebude mít nic jistého, zkušený kouč ale vždycky dával prostor mladým. Za předpokladu, že na to samozřejmě měli. "Hrozně rád bych se udržel v chomutovském áčku. Udělám maximum, abych pana Růžičku přesvědčil a mohl pravidelně hrát extraligu dospělých," připomíná. Ví, že to bude obtížná mise. "Kdo to nezná, asi by nevěřil, jak je těžké pod trenérem Růžičkou pracovat. Je strašně náročný, ale ví, co dělá, co od hráčů chce. Já si na to už trošku začínám zvykat," usměje se závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz