Legenda Malcev: Nedomanský byl hvězda, Martince znám od juniorů

10. února 2015, 13:00

Václav Jáchim

V tichosti přijel s ruskou sbornou k utkání proti České republice, ale jeho pobyt utajen nezůstal. na to je Alexander Malcev příliš známou postavou hokejové historie. Bývalý vynikající útočník se trošku vytratil z povědomí, nedal se na dráhu trenéra ani činovníka, ovšem v posledních letech už je zase u milovaného sportu v těsnějším kontaktu. "Jsem poradcem prezidenta Dynama Moskva, kde jsem strávil celou kariéru. Chodím na zápasy, říkám své názory," konstatuje v rozhovoru pro hokej.cz.

Na první pohled zamlklý šampion se projevil jako velmi ochotný společník. Sběratelům autogramů se nejprve snad 20 minut trpělivě podepisoval, pak svolil ke krátkému povídání. V době aktivní éry mluvil především na ledě, ani teď není úplně sdílný. V neměnném výrazu obličeje nepoznáte, co si myslí. Emoce skrývá, při odpovědích ale nekličkuje. "Pracuji v Radě ředitelů Dynama Moskva, kde ještě na jaře působil trenér Oleg Znarok. Generální manažer sborné Andrej Safronov je také z Dynama, máme spolu velmi úzké vztahy. Takže jsme se domluvili i na určité spolupráci u reprezentace, do České republiky jsem přijel jako člen vedení konzultant pro sportovní oblast," vysvětluje.

Ruští veteráni se účastní dění, vztahy se svazem máme výborné

Kdysi znal letecký přesun z Moskvy do Prahy málem zpaměti. Malcev byl jedním z hlavních pilířů výborné sovětské sborné, který v 70. a 80. letech válcovala světové protivníky. Ty časy jsou ale dávno pryč. "Přijel jsem po dlouhých letech, už si ani nepamatuji, kdy jsem tu byl naposledy. Škoda, že jsem neměl čas projít se po městě. Zápasy šly rychle za sebou, to byl hlavní cíl cesty," usměje se. Rusové přivezli mladé mužstvo a spoustu nováčků - také proto, že Kontinentální ligy minulý týden pokračovala bez ohledu na akce národních týmů. 

"Myslím, že není od věci vyzkoušet další kandidáty sborné. Je třeba to udělat, vždyť vaši trenéři něco takového uskutečnili na podzim," potvrzuje, že má o dění velmi dobrý přehled. "Oba zápasy náš výběr prohrál, ale vzdoroval. Mnozí hráči si řekli o pozornost, možná i směrem k mistrovství světa. Oleg Znarok si chtěl ověřit schopnosti dalších hráčů, z tohoto pohledu je třeba akci brát."

Malcev patří k uznávaným ikonám ruského a sovětského hokeje, on a další šampióni se doma těší obrovské popularitě. Vždycky tomu tak ale nebylo, před rozpadem SSSR zaplula slavná esa trošku do ústraní. Jakmile je komunistický režim nepotřeboval, rychle zapomněl. "Pohled na historii se ale u nás změnil. Všichni chápou, že jsme se podíleli na budování úspěchů našeho sportu. A my veteráni si toho vážíme. Na pražském utkání jsem se potkal s Richardem Fardou, slyšel jsem, že zápasy reprezentace pravidelně sledují členové vaší síně slávy. To je skvělé, u nás platí totéž. Máme možnost být v hledišti a účastnit se dění," pochvaluje si.

Vaši obránci? Machač s Pospíšilem - to byla kvalita

I díky tomu se nyní mohl vydat s národním týmem do Čech. "S vedením federace máme velmi těsné a dobré vztahy," potvrzuje. Nejen to, v Moskvě existuje Tým legend, který hraje exhibice doma i v zahraničí. "Já už ne, na bruslích jsem nestál pořádně dlouho," ušklíbne se pětašedesátiletý rodák z městečka Kirovo-Čepeck.

Jakmile slyší dotaz na někdejší velké bitvy proti Čechoslovákům, okamžitě reaguje: "Byly to pro nás principiální, tedy zásadní bitvy. Nám se dařilo většinou vyhrávat, ale také jste nás porazili. Třeba v Praze na mistrovství světa 1972. Ocitli jsme se v poměrně složité situaci, po olympiádě v Sapporu jsme možná hledali maximální motivaci, některé opory skončily. Naproti tomu vaši hráči do toho šli na sto procent."

I po letech uznává sílu československých výběrů. "Měli jsme skvělé hráče, v našich dobách byl velkou hvězdou třeba Nedomanský. Později vzpomínám na Bohuslava Šťastného a hlavně na Vladimíra Martince, proti němuž jsem hrál už v roce 1968 na mistrovství Evropy osmnáctek v německém Garmisch-Partenkirchenu. Pane, to už je let... Martinec je stejný ročník jako já, potkávali jsme se pak celou kariéru," konstatuje. Připomíná, že respekt budili také naši obránci. "Machač s Pospíšilem, to byla kvalita. Sváděli jsme hodně soubojů," pokývá hlavou.

V Innsbrucku jsme vás porazili, ale bylo to těsné

Malcev se může pochlubit oslnivou kariérou. Dvakrát vyhrál olympijské hry (1972 a 1976), devětkrát se stal mistrem světa (!), zúčastnil se Série století 1972, Kanadských pohárů 1976 a 1981. V reprezentaci sehrál 313 utkání a vstřelil 207 branek, jen domácí titul nikdy nezískal. Skvělý univerzální útočník válel za Dynamo Moskva, sovětskému šampionátu ovšem vládlo konkurenční CSKA. "Dnešní hokej se od toho našeho hodně odlišoval, ale to je vývoj. Zatímco dřív jsme většinou bojovali o tituly s vašimi hokejisty, teď je špička mnohem vyrovnanější. Obě hokejové školy si však udržují své tradice a stále patří k nejlepším," tvrdí.

O svém životě moc nemluví, raději probírá sportovní oblast. "Nedokážu vybrat nejhezčí zápas, který jsem sehrál proti Československu. Bylo jich hodně. Ale počkejte, možná nejvíc vzpomínám na olympiádu v Innsbrucku. Vyhráli jsme, byť to bylo těsné. Dali jsme vám gól v přesilovce pět na tři, nebýt toho, možná bychom zlato nezískali," konstatuje. Dres sborné oblékal Malcev od roku 1969, loučil se v exhibici o 15 let později. "Ještě koncem 80. let jsem odešel do Maďarska, v týmu Ujpešti jsem se pokoušel pozvednout tamní hokej. Nebylo to špatné, ale roky nezastavíte."

Do České republiky se nyní vrátil po dlouhé době. "Byl jsem tu v roce 2001, na Světovém poháru veteránů," vzpomíná. Ruský výběr neuspěl, musel se sklonit před českými bardy, které vedl trenér Jan "Gusta" Havel. Domácí si tehdy dost stěžovali, že to Rusové s rivalitou zbytečně přeháněli. "Já už jsem takový. Vždycky jsem chtěl vyhrávat, to se nezlobte!" omlouvá se. Monotónní kadenci tichých vět v ruštině změní na závěr jen debata o blížícím se šampionátu. "Praha? Tady to bylo vždycky fajn. Uvidíme, jestli budu moci přijet. Někteří ruští veteráni byli pozváni loni do Minsku, třeba to vyjde i letos. Pokud ne, a bude sloužit zdraví, určitě si nenechám ujít mistrovství světa 2016 u nás," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz