Liberec vynuloval Plzeň, mečboly drží po maratonu i Chomutov

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

20. března 2017, 19:55

Martin Voltr

Všechny čtvrtfinálové série Generali play off Tipsport extraligy mohou být rozhodnuté už do středy! Poslední krok k postupu chybí úřadujícím šampionům z Liberce, kteří ve čtvrtém utkání vyhráli v Plzni 4:0 a postup můžou získat doma. Chomutov v nervydrásající koncovce zlomil Oceláře až po 79 minutách hry a před návratem série do Třince také vede 3:1 na zápasy.

Po hodech plzeňský půst, Liberec je blízko

Letos skvělou defenzivu Liberce pokořila v neděli Plzeň šesti góly, před domácím publikem chtěla něco podobného předvést i druhý den. Jenže tentokrát to byli Tygři, kdo na svého soupeře vlétl. Od začátku měli rychlejší nohy, napadáním nutili Škodovku k chybám a už ve 12. minutě vedli 2:0, když se trefili Valský a v přesilovce po krásné kombinaci Jelínek. To určilo ráz celému utkání.

Akcie domácích ještě na solidní hodnotě držel brankář Machovský, jeho tým se zvedl až v polovině zápasu. Z nadějné pasáže ale nic nevytěžil. Když Liberci naopak nabídl dlouhou přesilovku pěti proti třem, obhájce titulu uklidnil tvrdou ranou Radivojevič, z klasické výhody pak udeřil ještě tečující Lakatoš. Romanu Willovi stačilo k čistému kontu 16 zákroků, o emoce se ve třetí části postarala vyrovnaná bitka Schleisse s Jánošíkem.

Severočeši mohou sérii s Plzní, unavenou po náročném předkole s Vítkovicemi, ukončit ve středu na domácím ledě. Tam jsou v play off zatím stoprocentní.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): „Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, což se nám nepovedlo. Prohrávali jsme osobní souboje, byli všude pozdě, nedostávali se vůbec do hry. Ani se jsme nevyužívali přesilové hry, které se nám včera dařily. Liberec byl aktivnější, lépe byl bruslil a byl ho plný led. Je to ale play off a my jsme ještě neřekli poslední slovo. Odjíždíme do Liberce se vztyčenou hlavou a soupeři nic nedáme zadarmo.“

Filip Pešán (trenér Liberce): „Viděli jsme velmi emotivní a tvrdý zápas. Takto to má v play off vypadat. My jsme ho odehráli výborně takticky i do disciplíny, v čemž jsme domácí předčili. Vyhráli jsme zaslouženě.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. Svačina (Valský, Vantuch), 12. P. Jelínek (Bulíř, R. Šimek), 43. Radivojevič (Bulíř), 54. Lakatoš (Ševc, Svačina).
Rozhodčí: Bulanov, Hribik – Frodl, Zavřel.
Vyloučení: 9:4, navíc Schleiss a Jánošík 10 minut.
Využití: 0:3.
Střely na branku: 16:34.
Diváci: 7 028.
Nejlepší hráči: Petr Kadlec – Michal Bulíř.
Stav série: 1:3.
HC Škoda Plzeň: Machovský – P. Kadlec, Němeček, Frühauf, D. Sklenička, Čerešňák, Pulpán, Kvasnička – T. Svoboda, Kratěna, Lev – Indrák, Stach, D. Kubalík – M. Procházka, Preisinger, Schleiss – Hrnka, Kracík, Koreis. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Hanzlík a Čihák.
Bílí Tygři Liberec: Will – Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Pyrochta, Derner, Plutnar – Bartovič, P. Jelínek, L. Krenželok – Lakatoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Vantuch, Svačina – J. Stránský, Bližňák, Ordoš. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Pirátům vystřelili mečbol obránci

Úplně jiný příběh se psal v souběžném duelu pod Krušnými horami. Oceláři v neděli odvrátili hrozbu stavu 0:3 až v prodloužení, stejně daleko – respektive ještě dál – došel čtvrtý zápas série. Chomutov byl v první třetině lepším týmem, jenže první šanci proměnil ve 29. minutě Třinec z hole Draveckého, jenž úspěšně dorážel v přesilovce.

Hostům ale náskok vydržel jen něco málo přes pět minut, než srovnal ostrou ranou Jan Rutta. Oba dva gólmani pak už zase zamkli své branky a stálo při nich i štěstí. Laca zachránila tyč při střele Netíka, Hamerlíka dokonce minutu a půl před koncem základní hrací doby při trestném střílení Růžičky! V prodloužení sudí neuznali Rákosův gól kvůli postavení v brankovišti, rozhodli tak domácí, kteří si úder schovali až na závěr. Přesilovku pět na tři využil v čase 79:13 další obránce Juraj Valach.

Chomutov po vítězství v předkole nad Mladou Boleslaví drží triumfy ve svých rukou. Na to, aby vyřadil jednoho z hlavních favoritů na titul, má tři pokusy! Naopak Oceláři už si nesmí dovolit ani jedno zaváhání.

Vladimír Růžička (trenér Chomutova): „Myslím, že utkání bylo podobné tomu nedělnímu. Hodně vyrovnané. My od třetí třetiny malinko změnili hru, soupeře jsme zatlačili. Třinec je velice nebezpečný v protiútocích. V prodloužení jsme měli podle mě trochu víc ze hry, i když je pravda, že jakmile soupeř zaútočí, dostává se do velkých šancí. Nám neskutečně chytal Jánko Laco, zase nás podržel. Chtěl bych poděkovat hráčům za ohromně bojovný výkon.“

Vladimír Kýhos (trenér Třince): „Já nic hodnotit nebudu, protože bych se nedoplatil. Po tom závěru, po tom, co se tady událo... Ať si každý udělá obrázek sám. Díky, nashle.“

PIRÁTI CHOMUTOV – HC OCELÁŘI TŘINEC 2:1 po prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 34. Rutta (Sklenář, Huml), 80. Valach (Huml, Vondrka) – 29. Dravecký (Martin Růžička)
Rozhodčí: Šír, Mrkva – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 4:7.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 30:46.
Diváci: 5 126.
Nejlepší hráči: Jakub Sklenář – Vladimír Dravecký.
Stav série: 3:1.
Piráti Chomutov: J. Laco – Rutta, L. Chalupa, Flemming, Skinner, Valach, Mrázek, Dlapa – Skokan, Huml, Tomica – Vondrka, V. Růžička, Sklenář – Kaše, Kämpf, Koblasa – Raška, Šťovíček, Poletín. Trenéři: Růžička, Martínek a Šťastný.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík – Hrabal, Linhart, Krajíček, M. Doudera, Nosek, L. Galvas, Jank – Kane, Kreps, Rákos – Hrňa, Jašek, Adamský – Petružálek, Redenbach, Netík – Martin Růžička, Marosz, Dravecký. Trenéři: Kýhos a Mucha.

Další program čtvrtfinále Generali play off TELH

Úterý 21. března – 5. zápas:
17:20 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov (ČT sport)

Středa 22. března – 5. zápasy:
17:20 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov (ČT sport)
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň 

Čtvrtek 23. března – případný 6. zápas:
17:20 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK (ČT sport)

Pátek 24. března – případné 6. zápasy:
19:10 HC Škoda Plzeň  – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)
17:30 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec

Sobota 25. března – případný 7. zápas:
16:20 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov (ČT sport)

Neděle 26. března – případné 7. zápasy:
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň 
17:00 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz