Lidé nás hnali dopředu. Odměnili jsme je sedmi góly, hlásí Luboš Rob

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Hokejisté budějovického Motoru prožili velký večer. Nasázeli sedm gólů za záda benáteckých brankářů Vítka Vaněčka a Tomáše Fučíka, kteří se vystřídali po pátém zásahu. Jihočeši neinkasovali ani jednou a po nejlepším výkonu ve čtvrtfinále play off 1. ligy vedou 3:2 na zápasy. Předtím byl dvakrát napřed jejich soupeř, ale teď mají mečbol. „Jedeme do Benátek a věříme, že tam ukončíme sérii,“ šklebil se Luboš Rob, autor jednoho gólu a jedné asistence.

V pátém duelu s nepříjemným soupeřem vsadili Budějovičtí na aktivní nástup a nezastavila je ani skutečnost, že velmi záhy se bránili ve čtyřech při trestu kapitána Josefa Straky. Brzy po jeho návratu na led si vynutili Mikyskův faul a ze své první přesilovky otevřeli skóre. „Puk se dostal před bránu a propadl k Martinu Heřmanovi, který pohotově mířil mezi betony. Gólman to viděl na poslední chvíli a nestačil zareagovat,“ popisoval Rob situaci, na níž se podílel první nahrávkou.

Při další přesilovce následoval čistý průstřel od modré čáry v podání Tomáše Nouzy a ve 14. minutě už to bylo 3:0 pro Jihočechy, jimž se nepodařilo sice využít exkluzivní dvouminutovou výhodu pět na tři, ale při trestu Víta Jonáka už zase skórovali. Puk za Vaněčkova záda letěl z hokejky Luboše Roba, když si střelec předtím dvakrát vyměnil nahrávku s Danielem Boháčem. Společně vyrobili technickou lahůdku. „Improvizovali jsme. Nic nacvičeného. Spoluhráč mi to narazil a naštěstí jsem se trefil nad lapačku. Myslím, že to byla hezká akce,“ vykouzlil Rob široký úsměv.

"Provokace patří ke stylu Benátek, ale my jsme si řekli, že udržíme nervy v klidu."

Přes důrazný přístup soupeře si hráči Motoru tentokrát dopřávali parádičky skoro jako na běžícím pásu. Víc než šest tisícovek diváků (jen 113 sedadel zbývalo obsadit ke stoprocentnímu využití kapacity Budvar arény) nadšeně aplaudovalo. „Když mužstvo vede větším rozdílem, tak si každý hokejista víc dovolí. První, druhá i třetí lajna dneska skórovaly a to je dobré pro sebevědomí všech hráčů,“ pochvaloval si devatenáctiletý forvard, jenž v základní části soutěže dal deset gólů a v play off se trefil poprvé.

Hosté z Benátek se také dostávali do střeleckých pozic, ale na konci všech pokusů stál pozorný gólman Ondřej Bláha, jenž vychytal druhou nulu v sérii. Domácí tým však svého protivníka vytrvale přetlačoval a začal dávat góly i při stejném počtu hráčů na obou stranách. Z přesilovky padl zase až ten sedmý v 50. minutě. „Bylo dobré, že jsme chytili začátek, který byl super. Pomohly nám fauly hostí. Věděli jsme, že dnes prostě musíme vyhrát. Lidé nás hnali dopředu a my jsme je odměnili sedmi góly,“ ohlížel se Rob za parádním představením.

Jihočechům tentokrát nepřekážel ani pověstný důraz v podání mužstva od řeky Jizery. Přenesli se také přes drobné provokace a nervozitu rozsévanou libereckými farmáři prakticky po celých šedesát minut. „Když jsme si vytvořili náskok, nemuseli jsme se nikam hnát. Stačil nám jednoduchý hokej, při kterém se tvrdým zákrokům dalo vyhnout. Provokace patří ke stylu Benátek, ale my jsme si řekli, že udržíme nervy v klidu. Žádné oplácení, aby to zbytečně jiskřilo. Nechali je vyvztekat,“ mluvil zkušeně talentovaný mladík.

Motoru chyběl distancovaný centr prvního útoku Rok Pajič, jehož pozici trenéři obsadili Lubošem Robem. „Během sezony už jsem za Rokyho zaskakoval několikrát. S klukama v lajně jsme si řekli, jak to budeme hrát a snad to vyšlo,“ povídal skromně nositel slavného jména. Jeho otec Luboš Rob starší a také dědeček Jaroslav Pouzar platili za ortodoxní křídelníky, zatímco následovník se zabydlel ve středu útoku. „Do dorostu jsem hrál křídlo. Potom mě trenér postavil na centra a mně to vyhovuje. Hlavně, pokud se brání levým křídlem. Chodím si pro puky a můžu je rozdávat,“ dodal zvesela.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz