Máme nabitý tým, říká drsňák Picard. Zapracuje na děkovačkách?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

6. února 2017, 8:03

Martin Voltr

Hledali jste střelce s čuchem na góly? Hledali jste ochránce hvězd, s nímž bude bolet každý souboj? Mountfield jako by soupeřům říkal: My jsme našli hráče, který splňuje obojí! Kanaďan Alexandre Picard patří mezi nejplatnější extraligové posily – naposledy složil dvěma góly Litvínov a v osmnácti zápasech nasbíral už čtrnáct bodů. Svou hrou ale pomohl Hradci i k dalším úspěchům a aktuálnímu čtvrtému místu.

Nejplodnější večer zažil na začátku ledna, kdy zapsal při výhře nad Třincem tři body za gól a dvě nahrávky. Ale poslední víkend ho zastihl v opravdu skvělé formě. Nejdřív nastartoval obrat v derby na ledě Pardubic a proti Litvínovu skóroval dokonce dvakrát. Na to zvládl za Vervu odpovědět pouze Martin Hanzl.

„Zatím se mi celkem daří. Prohráli jsme třikrát v řadě, pak jsme si v týmu něco řekli, protože to pro nás byl těžký týden a potřebovali jsme se zvednout. Semkli jsme se a poslední dva zápasy jsme hráli určitě líp,“ pochvaluje si Alexandre Picard.

Jeho útok s Richardem Jarůškem a Tomášem Knotkem navíc působil soupeřům velké potíže. Čelit v jednom střídání takovým dvěma bijcům, jakými jsou Picard i Jarůšek, to opravdu není žádný med. „Ríša hraje hodně tvrdě, odvádí tu černou práci. První gól byl celý jeho. Zachytil puk, přenechal mi ho a na mě pak už jen bylo, abych vystřelil.“ A k otevírací trefě z 18. minuty přidal druhou brzo po pauze. „Dorážel jsem střelu od modré. Nebyl to nějak krásný gól, ale počítá se. A byl vítězný,“ dodává vzápětí.

Alexandra Picarda ulovil Mountfield na konci listopadu. Trenéry a vedení zaujal během měsíční zkoušky natolik, že na něj ještě v průběhu Spenglerova poháru uplatnili opci do konce sezony a netajili se zájmem o další prodloužení smlouvy. Průbojný Kanaďan sice zároveň nasbíral už 73 trestných minut, ale to nic nemění na tom, že v Hradci se mu evidentně zalíbilo.

„Je to tady v pohodě, i když hokej i životní styl jsou dost jiné. Nemluví tu tolik lidí anglicky, ale mám s sebou rodinu, děti, takže je to pro mě už o něco snadnější,“ vysvětluje. Loni působil ve švýcarském Davosu, teď si „našel“ další ambiciózní celek, byť v jiné soutěži. „Máme dobře namíchaný tým. Šikovné kluky, pak ty důraznější, dobré kluky na oslabení... Taky dobrého gólmana. Myslím, že tým máme nabitý,“ hlásí rodák z Québecu.

Jestli Mountfield zlomí kletbu čtvrtfinále, to je zatím ve hvězdách. Momentálně stále usiluje o pojištění první šestky. Výhra nad Litvínovem pro něj byla hodně důležitá. „Když se podíváte na tabulku, je hrozně vyrovnaná a rozhoduje každý bod. Musíme jich získat tolik, co půjde, zvlášť proti týmům blízko nás. V úterý jsme prohráli se Spartou, což bylo těžké skousnout, ale teď o víkendu jsme do toho zase šlápli,“ ohlíží se Picard za šestibodovým dvojzápasem.

Díky němu Hradečtí stráví přestávku na čtvrté příčce, navíc jen o skóre za Spartou. Ke čtvrtfinálové jistotě se zvolna blíží, i když vyhráno ještě nemají. „Když jsem přišel, byli jsme snad šestí nebo sedmí, takže jdeme nahoru. Ale moc nezáleží na tom, jestli skončíme třetí, čtvrtí, nebo pátí. Potřebujeme se nachystat na play off a myslím, že teď se nám to daří. Hrajeme dobře jako tým, kluci blokují střely, tyhle drobné detaily jsou důležité. Snad je pak dokážeme přenést do play off,“ doufá jednatřicetiletý Kanaďan.

Teď už je Picard pro hradecké příznivce jedním z největších miláčků. Získal si je nejen svými body, nejen řadou ostrých soubojů, ale třeba i představením po zmiňovaném zápase s Třincem. Tehdy sundal brusle a vyběhl až do kotle, aby fanouškům zabubnoval!

Stadion si další děkovačku žádal po výhře nad Litvínovem, Picarda ale jen tak tak vrátili na led jeho parťáci. Pak ukázal spíš spontánní radost. „Snažím se něco vymyslet, ale v severní Americe se tohle nedělá. Člověk musí fanouškům rychle něco předvést... Na druhou stranu je to pro všechny zábava,“ uvědomuje si Picard. Během dlouhé reprezentační pauzy už si dost možná nějaké kousky nachystá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz