Maradona nejsem, usmívá se Vlach. Jeho sporná patička nakopla Spartu

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Útočník Roman Vlach se poprvé v sezoně zapsal mezi střelce, ale byla to branka, o které se ještě dlouho po zápase mluvilo. Právě ona totiž v podstatě nastartovala sparťanský obrat z 0:2 na 5:2.

Na světelné kostce svítil čas 24:45, když Roman Vlach poslal hosty do vedení. Jeho trefu však ještě musel posvětit videorozhodčí. „Bylo to rychlé. Původně jsem tam chtěl dát hokejku, ale nestihl jsem to. Letělo mi to na nohy, tak jsem cuknul a šlo to o brusli. Abych to směřoval takhle na patičku, tak to fakt ne,“ popisuje karlovarský útočník.

Nikdo jsme si nebyli jistí a čekali na výrok rozhodčích

Ten se v první chvíli ani neradoval. „Viděl jsem, že rozhodčí ukazuje video. Já neslavím, dokud není ukázáno, že je gól. Nerad bych pak ztratil tu radost z toho. Doufal jsem, že by to rozhodčí mohli uznat. Abych pravdu řekl, neznám pořádně výklad pravidel, takže jsme si nebyli nikdo jistí a čekali na výrok rozhodčích,“ přiznává Roman Vlach.

Gól Romana Vlacha najdete od času 0:33

Zatímco na mezinárodní scéně by gól nebyl uznán, v extralize to kvůli ponechání starého výkladu pravidel tak jasné nebylo. „Myslím, že je fajn, že takové góly platí. Pokud tam není úmysl, že to člověk kopne bruslí dopředu... Kdo hrál hokej, tak to zná. To neovlivníte, je to reakce na puk. Takže jsem pro, aby se takové trefy uznávaly,“ říká Vlach.

Nedvěd: Kluci se zdravě nasrali, semkli a nastartovalo je to

Ten ukázal, že kromě hokejisty je i slušným fotbalistou, ač to tak podle vlastních slov nezamýšlel. „Maradona nejsem. Řekl bych, že toto byl jeden z mých lepších kousků,“ usmívá se. To Spartě moc do smíchu nebylo. Když rozhodčí ukázali na středový kruh, cítila velkou křivdu, ale právě to jí jakoby nakoplo a dokázala otočit stav z 0:2 na 5:2.

„Viděl jsem jednoznačný pohyb nohou. Loni takové góly nebyly uznávány, teď ano. Kluci ale nedělali nějaké scény, přijali to rozhodnutí, hráli dál. Naopak je to nastartovalo, lavička najednou začala žít. Zdravě se nasrali a semkli se, aby to otočili,“ těší asistenta trenéra Jaroslava Nedvěda, který označil druhou karlovarskou branku za spornou.

Mariška: Souhlasím s tím, že šlo o sporný gól. Bylo to 50 na 50

Podobně to viděl i na druhé straně asistent Tomáš Mariška. „Souhlasím s tím, že šlo o sporný gól. Za nás to bylo padesát na padesát, bylo to na posouzení videorozhodčího,“ hlásí Mariška. Toho mrzí ztráta vedení, ze které vyšla sedmá prohra v řadě. „Měli jsme uhrát víc střídání bez inkasované branky, aby soupeř znervózněl,“ zakončuje.

Co říkají o gólu bruslí pravidla?

Původně (2014 – 2018):
Gól nebude uznán jen v případě zjevného kopnutí puku útočícím hráčem. Při usměrnění puku nohou do branky nebo natočení brusle k odrazu puku do branky je gól uznán.

Nově (2018 – 2022):
Gól nebude uznán, pokud útočící hráč usměrní puk do branky bruslí jakýmkoliv způsobem nebo jakkoli natočí brusli s úmyslem nechat puk od ní odrazit.

Domácí ustanovení:
Výkonný výbor pro Český hokej schválil domácí ustanovení, podle kterého bude dosažení gólu bruslí posuzováno dle Pravidel ledního hokeje 2014 – 2018.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz