Martin Havlát ukončil kariéru: Hokej mi bude chybět, miloval jsem ho

Foto: hc-kometa.cz

8. února 2017, 18:49

Marek Hedbávný

Martin Havlát v pětatřiceti letech ukončil kariéru. Oznámil to v prohlášení na stránkách Asociace hráčů NHL. „Hokej mi bude chybět. Hru jsem miloval, je ale čas začít novou kapitolu v mém životě," uvedl Havlát, který se v této sezoně připravoval s Brnem. Jeho návrat zhatilo zranění z tréninku. Krátce předtím, než si měl za Kometu zahrát v Mladé Boleslavi. Ve svém rodišti.

Zranění provázela Havláta dlouhou dobu. Nikdy tak nemohl naplno rozvinout svůj velký talent. „Chtěl bych pokračovat, ale tělo mi nedovolí hrát na úrovni, kterou bych od sebe očekával. Proto ukončuji kariéru," vysvětlil krok, který se po neuskutečněném příchodu do Komety tak trochu očekával.

Havlát se loučí po 865 zápasech v NHL (263+383), kam byl v roce 1999 draftován Ottawou. Dále působil v Chicagu, Minnesotě, San Jose, New Jersey a St. Louis. Jednou se zúčastnil All-Star Game. Jeho bodově nejúspěšnější sezonou zůstává ta s datováním 2008/2009 – v dresu Blackhawks získal 77 bodů a dalších patnáct přidal v play off. 

Poslední utkání odehrál v listopadu 2015 za St. Louis. Kvůli zranění třísel angažmá u Blues předčasně ukončil a navzdory snaze se už jako hráč na led nevrátí. 

„Bylo to rychlé. Jako by to bylo před chvílí, co jsem začal hrát v NHL," vzpomíná. „Navždy budu Ottawě vděčný, že mi pomohla splnit dětský sen."

„Vím, že když člověk končí kariéru, lidé se ptají, na co nejraději vzpomíná. Pro mě je ale těžké vybrat jedinou věc."

S národním týmem vybojoval zlato na mistrovství světa 2000 a ve stejném roce pomohl české reprezentaci k vítězství na juniorském šampionátu. O jedenáct let později získal bronz na MS v Bratislavě. Zahrál si i na olympiádách v Salt Lake City a Vancouveru. 

„Vím, že když člověk končí kariéru, lidé se ptají, na co nejraději vzpomíná. Pro mě je ale těžké vybrat jedinou věc. Je toho tolik, za co jsem vděčný. Bylo to krásné. Měl jsem vzestupy i pády, ale hokej jsem miloval," napsal v prohlášení na stránkách nhlpa.com.

V české nejvyšší soutěži odehrál dvě sezony za Třinec, mihl se i ve Spartě a Znojmě. V Brně, kde s hokejem začínal, naskočil k pěti prvoligovým zápasům. 

Tipsport extraligu už si za Kometu nezahraje. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz