Měl jsem 35 střel, ale žádný gól, štve Nečase. Titul Komety prožil na telefonu

Martin Nečas. | Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

20. dubna 2017, 19:40

Václav Jáchim

(POPRAD, od našeho zpravodaje) Bojoval ze všech sil, neúnavně doloval kotouče, rozjížděl útoky a zkoušel vymýšlet akce, jež by vedly k českým gólům. Martin Nečas byl dispečerem ofenzivy osmnáctky, po vysilující sezoně chtěl pomoci k velkému úspěchu. Ale bohužel. Drahokam z Brna, který přišel o velké domácí finále, prožil s osmnáctkou pořádné zklamání. "Nepostoupili jsme do semifinále, takže další neúspěch. Mrzí mě to," povídá útočník, který má pořád všechno před sebou.

Na Slovensku strašně chtěl, ovšem jeho výkon nebyl takový jako v létě během Memoriálu Ivana Hlinky nebo v Tipsport extralize. Nečas si připsal tři nahrávky, ani jednou neskóroval. "Měl jsem asi 35 střel, gól však žádný. Asi jsem měl udělat něco jinak, víc to rvát do brány," povídá. S vrstevníky nesplnil tajný sen, kýžená medaile z MS nebude. Ale ta extraligová ano, hráči Komety mezitím vybojovali mistrovský titul. Schovali mu v Brně zlatou placku. "Netuším, snad jo," povídá.

Zápas jste rozjeli mizerně, pak následovala úžasná česká stíhačka, jenže velkou bitvu řešil v prodloužení gól Fina Virtanena. Honí se vám hlavou především vztek, že jste nedotáhli velký obrat?
Co k tomu říci... Naše první třetina byla hrozná. Hrát 1:4 s Finy čtvrtfinále, takhle to nemůžeme začít. Do druhé jsme nastoupili jako úplně jiný tým. A ve třetí třetině jsme zápas vyrovnali. Rozhodlo prodloužení, hrálo se tři na tři, což je loterie. Šance jsme měli, ale bohužel to padlo na opačné straně. Takže hrůza.

Varaďa po vyřazení: Maloval jsem si to jinak, ale hráči mají potenciál »

Co jste si řekli v kabině po první třetině?
Že to je buď, anebo. Ve stylu, že když nám Finové mohli dát čtyři góly za 20 minut, tak proč bychom my nemohli za dvě třetiny. Určitě jsme tomu věřili. Hráli jsme, jak nám trenéři říkali před zápasem. Začalo nám to tam padat, Finové se trošku báli o výsledek. Na náš tým jsem na jednu stranu hrdý, že jsme to takhle ubojovali. Ale zároveň je tam obrovské zklamání. Protože jsme vypadli ve čtvrtfinále, je to další neúspěch. 

Rozhodující brance Finů v prodloužení předcházelo vyloučení Ondřeje Machaly za zdržování hry. Jak hodnotíte situaci, kdy mělo podle arbitrů dojít k zalehnutí kotouče?
Já viděl, že náš gólman měl puk pod břichem. Nevím, asi bychom se na to museli podívat znovu. Rozhodčí to rozhodl a my pak dostali góla.

Vy jste byl při trefě Virtanena na ledě. Dalo se něco udělat jinak?
Bránil jsem dva na jednoho, ujeli nám ze středního pásma. Ten Fin vystřelil a druhý pak dorážek. Každý jsme asi měli udělat něco lépe. Je to strašná škoda.

Jak hodnotíte vystoupení osmnáctky celkově? Jedna výhra z pěti zápasů, měli jste na víc, co říkáte?
Určitě. Vždycky rozhodla taková jedna třetina, v základní skupině a pak i ve čtvrtfinále. Začali jsme špatně a potom najednou začali hrát. Určitě jsme chtěli vyhrát víc zápasů, hlavně pak postoupit do semifinále. Účast ve čtvrtfinále byl první úkol, pak se všechno mazalo. Bylo jedno, jaké výsledky jsme udělali předtím. Pokud by se nám povedlo porazit Finy, tak i kdybychom měli jediné vítězství za celou dobu, byl by to skvělý úspěch. A bojovali bychom o medaile.

Jak se hrálo vám osobně?
Měl jsem asi 35 střel, ale žádný gól. Nevím... Nemohl jsem se trefit, byly tam jen nahrávky. Měl jsem týmu přispět nějakým gólem, v pěti zápasech se mi to nepovedlo, i když jsem měl i tutovky. Musím říci, že herně jsem se cítil dobře, jenom ty góly. Měl jsem k tomu asi udělat něco víc. Protože v Kometě jsem měl z 15 střel čtyři nebo pět gólů. Tady nic. Asi to chtělo víc se tlačit do brány a nějak to tam narvat. Nula gólů za pět zápasů, to je špatně.

Úžasná stíhačka nestačila! Junioři padli s Finy, medaile je pryč »

Není pro vás jednodušší hrát v Kometě než s vrstevníky na šampionátu?
Určitě ne. Mám rád takovou tu roli, když mám tým táhnout. Za pozici lídra jsem rád.

Bylo těžké soustředit se na turnaj, když Kometa mezitím bojovala o titul? 
Soustředil jsem se na to, co bylo tady. Kometu jsem samozřejmě sledoval. S klukama jsem si ve středu volal, když skončilo poslední finále. To bylo super. Teď v osmnáctce mě to hrozně mrzí. Nepostoupili jsme do semifinále, což je neúspěch.

Schoval vám někdo extraligovou medaili?
Netuším, asi jo. 

Jak jste prožíval středeční poslední finále?
Díval jsem na telefonu. Kluci hráli výborně. Čtrnáct zápasů a dvanáct vítězství v play off, to je super. Jsem za kluky hrozně rád. Za to, že je titul Komety. Město si to zasloužilo, všichni z týmu taky. Na druhou stranu ale cítím také hrozné zklamání z osmnáctek. Vypadli jsme a moc mě to mrzí.

Co máte teď v plánu? Rychlý přesun do Brna, stihnout aspoň část mistrovských oslav?
Já jsem neplánoval. Uvidíme, co bude dál. Je možné, že jsme si s klukama z nároďáku možná zahráli naposledy. Chvíli asi budeme spolu. Ale tady není co slavit.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz