Michal Birner míří z Turku do pražského Lva, kondici získával i v krkonošských kopcích

31. května 2012, 8:44

Václav Jáchim

I když se čekalo, že tým Lev Praha bude mít většinu kádru pohromadě až v závěru června, nováček Kontinentální ligy nelení a podepisuje jednu kvalitní posilu za druhou. Prozatím posledním přírůstkem je Michal Birner, reprezentační útočník dosud oblékal dres finského TPS Turku, nyní se po devíti letech v cizině vrací domů. "Michal měl víc nabídek, ale ta ze Lva byla velmi zajímavá. S vedením klubu se dohodl na dvouleté smlouvě," potvrzuje transfer hráčův zástupce Vladimír Vůjtek mladší ze společnosti Eurohockey Services.

Účastník mistrovství světa dvacetiletých 2006, který dva roky předtím získal bronz na šampionátu osmnáctek v Minsku, rozšíří výčet ofenzivních hokejistů, jimiž pražský Lev disponuje pro první ročník v Kontinentální lize. Sám se na změnu těší. "Byl jsem poměrně dlouho ve Finsku, už dřív jsem si říkal, že bych rád zkusil Kontinentální ligu," popisuje.

Po skončení sezony tušil, že po třech letech ve službách TPS Turku půjde takříkajíc o dům dál. "V klubu jsem prožil hodně hezkého, nejraději budu vzpomínat na sezonu 2009-10, kdy jsme nakonec získali titul. Měli jsme skvělého trenéra, začalo se parádně dařit, bylo to něco neskutečného," vzpomíná. V severské zemi si udělal jméno. "Zvažoval jsem, že bych pokračoval. Ale když přišel návrh od Lva, rozhodl jsem se, že do toho půjdu," připomíná.

Proč? Jednak dostal dobré podmínky, jednak cítí, že by mohl mít patřičný herní prostor. "A také si vyzkouším Kontinentální ligu, která je nejlepší soutěží v Evropě. Láká mě ověřit si, jestli na to mám. O odchodu do Ruska jsem přemýšlel už dřív, teď je skvělé, že se budu moci zahrát KHL v českém týmu," konstatuje.

Michal Birner se tuzemským fanouškům připomněl na jaře, kdy obdržel pozvánku do přípravy před mistrovstvím světa a připsal si tři mezistátní duely. Dva v Lotyšsku, jeden v Českých Budějovicích proti Německu. Během angažmá v Turku prokazoval delší dobu kvalitní výkonnost, ovšem nebyl tolik na očích. "Bylo by skvělé, kdybych mohl na starty v národním týmu navázat. Pan Hadamczik bude Lva určitě sledovat, hlavně ale záleží na tom, jakou budu mít výkonnost. Jestli obstojím," uvědomuje si.

Díky dohodě s vedením Lva míří do vlasti po delší odmlce. "Je to devět let, co jsem odešel ze Slavie do Ameriky. Docela dlouhá doba," reaguje. Šikovný útočník bojoval o uplatnění v organizacích St. Louis a Anaheimu, během ročníku 2008-09 přešel do finského Lahti, kde měl smůlu na zranění. Další tři sezony strávil v Turku - a byly vydařené. "Věřím, že jsem si ve Finsku udělal slušnou pozici, třeba se tam jednou vrátím. Tamní hokej mi vyhovoval," potvrzuje.

Teď už je v plné přípravě na další období, premiéra v KHL znamená velkou motivaci. "Letní přípravu dělám doma v Litoměřicích tradičně s kamarádam Kamilem Krepsem. Jde o model, který se nemění. Vyhovuje nám to." Před pár dny se vrátil z pobytu v Krkonoších. "Byli jsme ve Špindlerově Mlýně, dávali jsme cyklistické etapy. Byla to pořádná makačka, ale věřím, že to v sezoně doceníme," říká.

Zatímco elitní cyklističtí profesionálové sváděli souboje na italském Giru, Birner se v sedle silničního speciálu pral s kronošskými kopci. "Na Sněžku vyjet nejde, nejvýš jsme byli v Vrbatovy boudy, která leží tuším 1450 metrů nad mořem," hlásí. Vztah ke kolu měl vždycky, poslední dobou to podpořilo přátelství s bývalým cyklistickým reprezentantem Reném Anderlem. "Máme od něj kola, cyklistika mě i díky Renému hodně baví," dodává.

Nyní se potí na trénincích doma v Litoměřicích, společná příprava týmu Lev Praha zahájí ve druhé polovině července. "Budu sledovat novinky z klubu, také si chci vyřešit bydlení, abych pak neměl žádné starosti. Musím říci, že se na nové angažmá moc těším. Jdu do KHL - navíc s českým týmem, který začíná. Bude to něco nového. Udělám všechno, aby se nám dařilo," uzavirá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz