Michálek o Světovém poháru: Pokud nám zachytají gólmani, máme šanci

31. července 2016, 11:20

Tomáš Zatloukal

Jak ten čas letí. Není to zase tak dlouho, kdy Milan Michálek nosil mřížku přes obličej a platil za velký talent českého hokeje. Později si vydobyl v San Jose pověst skvělého střelce, v Ottawě zase našel opravdový domov a naučil se všestrannosti. A teď je v Torontu, kde z pozice jednoho z nejzkušenějších hráčů předává zkušenosti "mladým puškám". "Jestli budou potřebovat nějakého rádce, jsem po ruce," slibuje Austonu Matthewsovi a dalším.

"Jsem tu, abych jim ukázal cestu. Kvůli tomu mě sem přivedli," dodal sympatický Jihočech, jehož hokejovému řemeslu vyučili v Českých Budějovicích. Na Matthewse se mimořádně těší, vždyť amerického forvarda předchází pověst generačního talentu. To on má spasit slavný klub s javorovým listem na prsou. "Jsem přesvědčený, že až uvidím v přípravném kempu, co umí, budu ohromený," řekl v nedávných rozhovorech, ve kterých povyprávěl i tom, kterak si již stihl zvyknout na mnohými obávaného kouče Mikea Babcocka.

O trenérovi, který jej veřejně vychválil za skvělý přehled na ledě a výborné fyzické parametry, mimo jiné potvrdil pověstné puntičkářství. "Klade velký důraz na dodržování všech detailů." S "Babsem" prý zatím nemluvil o své roli v nové sezoně, každopádně se s ním počítá do top six, tedy jednoho ze dvou elitních útoků. V právě takové pozici dohrával minulou sezónu, oproti které ale nyní zažije jednu zásadní změnu. Patrně se totiž přesune na levé křídlo, poněvadž pravou stranu zaberou Matthews s Nylanderem.

Nový ročník pro něj bude jiný i kvůli něčemu jinému. "V přípravném kempu se budu cítit skvěle, protože už znám ostatní hráče i trenéry. Bude to pro mě příjemnější." Ač věkem již patří mezi "starou gardu", díky přítomnosti Nylandera a spol. se mu vrací tolik potřebný elán a svěžest. "S těmi mladými je radost hrát. Dává mi to energii," přikývl jednatřicetiletý útočník, který zatím za Maple Leafs odehrál 13 zápasů. Než přidá další, čekají jej jiné, o poznání prestižnější mače v Air Canada Center. Na dveře už klepe Světový pohár.

"Bude se to hrát tady v Torontu, bude to super," nemůže se dočkat měření sil hokejových velmocí. Sice si dobře uvědomuje, že Češi rozhodně neplatí za hlavní favority tolik vyhlíženého turnaje, ovšem konečně stoprocentně zdravý borec nezoufá: "Jsem natěšený. Jasně, budeme jedněmi ze slabších mužstev, ale nikdy nevíte. Pokud nám zachytají brankáři, máme na tak krátké akci šanci uspět." Michálek v minulosti dokázal předvést v národních barvách heroické výkony. Třeba do své sbírky báječných momentů za pár týdnů přidá další..

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz