Michálek: Za dvě třetiny nás lidé vypískali, teď nás nosí na rukou

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

14. prosince 2017, 9:29

Adam Bagar

Dvě třetiny marně hledali recept na skvělé Finy, trápili se, nedostávali do šancí. Ale ve třetím dějství přišel zlom, čeští hokejisté v závěru předvedli dokonalý obrat a po hattricku Martina Růžičky brali vydřený triumf 3:2 po prodloužení! "Takový je někdy hokej, i když pro Finy je to možná trošku nespravedlivé. Ale na to už se historie neptá, že jsme byli dvě třetiny horším týmem. Důležitá je výhra, která nás může nakopnout," ví obránce Zbyněk Michálek.

Jaké máte nakonec pocity ze zápasu?
Za dvě třetiny nás lidé vypískali, ale nakonec nás nosí na rukou. Takový je někdy hokej, ale i celkově sport. Vím, že výkon z naší strany nebyl ideální. Měli jsme i štěstí. Kdyby Finové dali po dvou třetinách čtyři branky, tak jsme se vůbec nemohli divit, a bylo by po zápase. Dominik Furch tam měl parádní zákroky a nakonec jsme to nějak ubojovali. Ale máme na čem pracovat. Klobouk dolů před Finy, hráli pěkný moderní hokej, dobře bruslili, dávali si to v plné rychlosti, měnili si místa. S tím jsme měli velké problémy.

Dovedete si vysvětlit tak špatný vstup do utkání?
Nevím, jestli tam byla trošku nervozita, nebo mělo vliv to, že spolu takhle hrajeme poprvé. Ale zase Finové na tom byli stejně a byli schopní hrát v plné rychlosti moderní hokej. S tou jejich rychlostí a tím, jak k nám rychle přistupovali, jsme měli fakt problém. Nemohli jsme si dát puk do hokejky, spíš jsme to mlátili po mantinelech. Neudrželi jsme se na kotouči ani u nich v pásmu, takže jsme byli pod velkým tlakem a jen se štěstím vyhazovali puky. Musíme to víc uklidnit a hrát víc s kotoučem. Ono se to lehko říká, ale je to strašně moc o bruslení. Musíme hrát hodně spolu, pomoci jeden druhému a začít od těch maličkostí.

Furch: Plný dům nám možná lehce svazoval ruce

Za dvě třetiny jste měli v podstatě jedinou šanci. Čím to, že v závěru najednou přicházely?
Potom už to bylo takové hop nebo trop. Šli jsme do toho, povedla se nám přesilová hra, v tu chvíli nás tlačila atmosféra v aréně a sebevědomí přešlo na naši stranu. Martin Růžička střílel fakt parádně, třikrát mu to sedlo a my jsme tím otočili zápas. Se štěstím.

Nestává se často, aby dal někdo za národní tým tři góly.
Je vidět, že je to střelec. Já osobně Martina moc neznám, ale když tu šanci dostane, tak střelu má a umí zakončit. Teď se mu daří, dává dost gólů a proti Finům to znovu potvrdil. Přesně takové hráče český hokej hrozně moc potřebuje, protože nemáme tolik střelců a šancí si moc nevypracujeme. Je dobře, že je tady někdo, kdo umí takhle zakončit.

Myslíte, že vás takový parádní obrat může nakopnout?
Jasně, může to tým nakopnout a dát nám to sebevědomí do dalších utkání. Ukázali jsme si, že to nevzdáváme za žádného stavu a za žádné situace. My nemáme mančaft na to, abychom šedesát minut soupeře přehrávali a dominovali. Budeme muset podávat dobrý týmový výkon, makat jeden za druhého, padat do střel. Šancí si asi nevytvoříme tolik jako Finové nebo Švédové, takže je potřeba tyto maličkosti dělat a týmovým výkonem vyhrávat.

Třetí gól? Chtěl jsem to tam narvat, popisuje Růžička

Vzali jste si ze zápasu ponaučení pro další boje na turnaji?
Určitě ano. Trenéři si z toho vezmou dobré i špatné věci a něco si k tomu řekneme. Víme, že máme na čem pracovat. Máme co zlepšovat. Ale nálada je dobrá, vyhráli jsme a na to už se historie neptá, že jsme byli dvě třetiny horším týmem. Takový je někdy sport, pro Finy je to možná nespravedlivé. Ale fanouškům se to líbilo, nakonec odcházeli spokojení poté, co na nás po dvou třetinách pískali. Zážitek asi parádní. A pro nás všechny taky. Zahrát si doma před plnou arénou, to je přesně to, kvůli čemu člověk hraje hokej.

A jaké máte dojmy z vlastní hry?
Před pár zápasy jsem do toho skočil a moc toho nemám v nohách. Hrát takový zápas a v takovém tempu pro mě bylo těžké, ale hlavně jsem chtěl hrát krátká střídání, jednoduše a dobře v obraně. Chtěl jsem si zápas užít a udělat všechno pro to, abych pomohl týmu. Ale u druhého gólu Finů v oslabení to šlo asi zahrát lépe.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz