Milan Chalupa

2. listopadu 2002, 16:55

hokej.cz redakce

Milan Chalupa spojil velkou část své kariéry s jihlavským hokejem, NHL si zahrál za Detroit. Proslul jako tvrdý defenzivní obránce s vynikající poziční hrou a milimetrově přesnými pasy. Už coby dvaadvacetiletý benjamínek okusil atmosféru olympijských her, když v roce 1976 reprezentoval Československo na ZOH v rakouském Innsbrucku. Nastoupil v pěti zápasech, jeho bodovou bilanci tvořila jedna přihrávka. V Dukle Jihlava si mezitím vydobyl pozici respektovaného hráče s neotřesitelnou pozicí v základní sestavě, jeho zřejmě nejúspěšnější byla sezóna 1982-83, kdy posbíral pětadvacet bodů v třiceti osmi utkáních.

Jeho kariéra v dresu s lvíčkem se taktéž mohutně rozvinula – zahrál si na dvou dalších olympiádách, v Lake Placid 1980 a v Sarajevu 1984. Největších úspěchů však dosáhl na světových šampionátech, kde nastupoval pravidelně ve dvojici s českobudějovickým Miroslavem Dvořákem – v letech 1976 (Katovice) a 1977 (Vídeň) se stal mistrem světa.

Zejména díky těmto vavřínům dosaženým na mezinárodním poli na sebe upoutal pozornost zahraničních pozorovatelů, především scoutů z NHL. Avšak komunistická vláda v Československu mu umožnila odchod až v roce 1984, když už mu bylo téměř jedenatřicet let a za sebou měl 632 ligových a reprezentačních zápasů. V draftu si ho vybral tým Detroit Red Wings jako celkově 49., Chalupa neváhal a vyrazil zkusit štěstí do nejslavnější soutěže světa.

V týmu se měl sejít s další uznávanou persónou československého hokeje, útočníkem Františkem Černíkem. V kempu mu ale nepřálo štěstí, zranil se a byl na rozehrání poslán do farmářského mužstva Adirondack Red Wings. Jeho působení v tomto klubu z AHL se obešlo bez delších průtahů a Chalupa byl po jednom utkání povolán zpět do Detroitu.

Smůly se však bohužel nezbavil, vleklé zranění a jeho následky mu dovolily naskočit jen v čtrnácti zápasech. V nich asistoval u pěti branek, stihl také desetkrát vystřelit a šest minutek si poseděl na zámořských trestných lavicích. Tím jeho anabáze v NHL skončila.

Na hokej nezanevřel, nechal se najmout do služeb druholigového německého klubu EHC Freiburg, s nímž po čtyřech letech postoupil do nejvyšší soutěže. V ní působil ještě tři sezóny, dohromady nastoupil ke čtyřiaosmdesáti střetnutím. Kariéru ukončil v sedmatřiceti letech.

Milan Chalupa: narozen 4. července 1953

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz