Ministerstvo si duplo, KHL má smůlu. Bělorusové a Kazaši jsou cizinci!

27. srpna 2015, 13:20

Václav Jáchim

Taškařice na ruský způsob! Tento týden začala Kontinentální liga osmý ročník existence, soutěži se ale dlouho nepřihodil podobný organizační malér jako nyní. Tamní kluby několik týdnů nevěděly, zda mají mezi zahraniční hokejisty počítat také Bělorusy a Kazachy. Z odpovědných míst znělo, že nikoli. Pak zase ano. Teď je jasno. Konečné slovo náleží ministerstvu sportu, které vedení KHL nařídilo, že hokejisté obou zemí jsou cizinci a patří tedy do povoleného limitu.

Soutěž sice už běží, ale politické špičky Ruské federace to nezajímá. Oponenti argumentovali zákonem o vzájemné spolupráci zemí bývalého Sovětského svazu, jiní namítali, že Kontinentální liga je profesionální sportovní soutěží a tudíž si může stanovit vlastní pravidla. Ale všechno špatně! KHL se musí podřídit verdiktu ministerstva, potažmo elitních špiček země.

V rámci rozvoje ruského sportu jsou za krajánky považováni všichni sportovci, kteří nemohou reprezentovat Ruskou federaci. Tečka! Takže kluby KHL musejí okamžitě měnit plány a reagovat. Sice už zahájila základní část a kádry mužstev jsou uzavřené, jenže to na východní frontě nikoho nezajímá. "Je to neskutečná hloupost! V rozběhnuté sezoně se podobná pravidla nemění. Jde o nepromyšlený krok, ve všech ohledech nesmyslný a populistický," řekl agentuře R-Sport legendární Vjačeslav Fertisov.

Informace o nové definici cizinců pro hokejisty z Běloruska a Kazachstánu se objevily na veřejnosti zhruba před třemi nedělemi. Minulý týden problém rezonoval v médiích, bossové soutěže ovšem dohady vyvraceli s tím, že se nic nemění. Ale na příkaz ministerstva je liga krátká. Kluby KHL nyní obdržely vysvětlující dopis, nové pravidlo vstoupilo oficiálně v platnost dnes, tedy 27. srpna.

Co to znamená? Pro některé hráče vyhazov! Bělorus Makrickij už včera přišel o místo v Nižném Novgorodu. Dnes se přidali Korobov a Antonov, oba beky nebude nadále zaměstnávat Spartak Moskva. Nové angažmá si musí hledat i Ilja Šinkevič, s nímž přestal počítat Podolsk. "Museli jsme ukončit kontrakt, protože Ilja se nově počítá mezi legionáře. Dej Bůh, aby hráč brzy našel nové působiště. Nechci to blíž komentovat, ale za téhle situace se před Šinkevičem cítím trapně," uvedl prezident klubu Michail Golovkov.

V Rusku nikoho nezajímá, jaké důsledky překotný krok přinese. "Když hráči ukončíte smlouvu, musíte ho z ní vyplatit. Náklady samozřejmě bude hradit klub," zanadával si Golovkov. Jeho organizace postupovala podle všech regulí, hráče podepsala s tím, že nespadá do povolené kvóty pěti cizinců. Teď je všechno jinak, nezbývá, než se rozejít. Podolsk, Spartak Moskva nebo Nižnij Novgorod by teoreticky mohly požádat o finanční kompenzaci KHL, potažmo ministerstvo sportu, ale v ruském politickém prostředí by tak učinil jen blázen. Předem prohraná akce!

Hokejové špičky v Rusku láteří, hokejisté, kterých se to týká, smutní. Fanoušci se diví. Ale slovy klasika - to je tak jediné, co se s tím dát dělat. "Změna pravidla odporuje logice, nedivme se, že se pak na nás budou dívat v zahraničí poněkud zvláštně. Věci nejde měnit svévolně. Profesionální liga nesmí být řízena žádnými nařízeními, to je prostě nesmysl," doplnil Vjačeslav Fetisov. Pečlivě připravovaný a poté schvalovaný reglement ligy je v tomto případě bezcenným cárem papíru. Když se v Rusku mocní rozhodnou, žádné dokumenty neplatí...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz