Místo testů operace srdce. Nic vážného. Dobře, že mi na to přišli, říká Kaut

Foto: Sanny Muharem

Počítal s tím, že absolvuje pohovory s kluby NHL a pustí se do fyzických testů, jenže účast na NHL Scouting Combine dopadla pro Martina Kauta trošku jinak. "Stihl jsem setkání se 14 týmy, pak proběhla lékařská prohlídka, při níž mi našli určitý problém se srdíčkem. Byl jsem ubezpečen, že nejde o nic vážného. Ale testy jsem absolvovat nemohl," říká útočník pardubického Dynama, kterému těsně utekla účast na nedávném mistrovství světa dospělých.

Pro šikovného útočníka a jednoho z možných černých koníků draftu NHL to v první chvíli byla šokující informace. "Cítil jsem se výborně, potížím nic nenasvědčovalo. Kdybych kontrolu absolvoval v Česku, možná by lékaři ani na nic nepřišli. V Buffalu to bylo velmi podrobné. Posléze mi řekli, že musím absolvovat operaci srdce. Má jít v podstatě o rutinní zákrok, nic složitého," konstatuje.

Po návratu do vlasti začal se svými agenty ihned plánovat, jak operaci co nejrychleji stihnout. "Martin ji podstoupí příští týden v pražském IKEMu, domluvili jsme se na tom s panem profesorem Pirkem," informuje Lukáš Hronek ze společnosti ALVO Sports Management, která hráče zastupuje. "Martin by měl být zanedlouho poté propuštěn, pak musí několik dní zůstat v klidu," dodává.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Nečekaná zpráva přišla ve chvíli, kdy odchovanec hokeje ve Žďáru nad Sázavou absolvoval za Atlantikem poslední akci před letošním draftem. Fyzické testy musel vynechat, pohovorů také tolik nestihl. "Měl jsem je asi se 14 týmy, nejlepší pocit mám ze setkání s New York Rangers a Philadelphií. Další mítinky bych měl absolvovat v Dallasu. Jakmile budu po zákroku fit, odletím do dějiště draftu, abych se mohl setkat i s jinými mužstvy," plánuje.

Ačkoli se nejedná o závažnější komplikace, problémy se srdcem vždycky vzbuzují obavy. "Bylo mi řečeno, že kdybych byl normální člověk a ne vrcholový sportovec, mohl bych v klidu žít až do smrti. Ale hrát s tím dál hokej, to by bylo určité riziko. Samozřejmě jsem byl po lékařské prohlídce zaskočený. A překvapený. O ničem podobném jsem neměl tušení. Ale hlavní je, že mi na to přišli. Po nutném zákroku budu mít klid," konstatuje.

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

Ani vlastně nestihl přemýšlet o tom, jestli ho nečekaný zdravotní problém nepřibrzdí s ohledem na pořadí v draftu. "Nemělo by to hrát roli. Nejde o nic vážného, lékaři to jasně potvrdili. Můj agent Aleš Volek bude v tomto směru informovat kluby. Abych se přiznal, šance v draftu jsem teď neřešil. Hlavní bylo a je zdraví. Pevně věřím, že zákrok klapne a bude to v pohodě. A že pak odletím s rodiči do Dallasu, kde si draft a všechno kolem pořádně užijeme."

Poslední dny a týdny byly pro Martina velmi náročné. Až do poloviny května pobýval s národním týmem na mistrovství světa v Dánsku. Když se ukázalo, že pro něj nebude místo na soupisce pro turnaj, odletěl do vlasti a konečně mohl trošku odpočívat. "Dal jsem si deset dní volno, pak následoval odlet do Buffala. Teď mě čeká operace, také doháním studijní resty. A ještě dělám autoškolu. Takže se nenudím," usmívá se závěrem věčně dobře naladěný sympaťák.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz