Sparta se účastní rozvojového programu IIHF, trenéři poznávali Frölundu

Foto: Facebook HC Sparta Praha

V lednu se do Göteborgu a okolí vydala čtyřicítka trenérů pod hlavičkou Českého hokeje, nyní absolvovali stáž v úspěšném švédském klubu Frölunda také trenéři pražské Sparty.

Partnership for Progress – tak zní název nové iniciativy, kterou letos spustila Mezinárodní hokejová federace. Program má pomáhat vytvářet vztahy mezi většími a menšími hokejovými zeměmi, ale i soutěžemi a samotnými kluby, aby si navzájem předávaly informace a pomáhaly si v hokejovém rozvoji.

Právě Sparta skočila do projektu rovnýma nohama, na čemž má hlavní zásluhu Petr Bříza. Bývalý vynikající brankář a současný předseda představenstva a majitel Sparty je od roku 2016 členem Rady IIHF a vede rovněž výbor pro rozvoj mladých hráčů.

Už v červenci pozval pražský klub na svou letní hokejovou školu do Litoměřic hráče a trenéry z balkánských zemí.

Začátkem září naopak do světa vycestovali sparťané. Sportovní manažer Michal Broš, šéftrenér mládeže a hlavní kouč juniorů Jan Tlačil, hlavní kouč dorostu Richard Žemlička, kondiční trenér František Ptáček a analytik Tomáš Vrábel zamířili do věhlasné akademie Frölundy.

Sparťanského navrátilce Jana Tlačila zaujal velmi náročný program místní osmnáctky.

Richard Žemlička na tréninku šestnáctky mluvil o možné budoucí konfrontaci s mladými sparťany. Zaujalo ho, jak se v klubu kombinují tréninky se školou. To je obecně jedna z největších slabin českého hokeje, potažmo školství.

„Všichni chlapci chodí do stejné sportovní školy, která je v rámci možností uvolní na ranní tréninky, čímž mají posunutou školu od 9 nebo až od 10 hodin. Stihnou tak dvě třetiny nebo polovinu tréninku ráno,“ řekl Žemlička pro klubový web s tím, že ve Spartě mají naopak velké potíže s uvolňováním hráčů z dvanácti (!) různých škol.

Trenér domácích mladíků Tobias Johansson mluvil s uznáním o českém hokeji i organizaci Sparty.

Zapojování mladých hráčů do A-týmu bylo zásadním tématem diskuse se známým trenérem Rogerem Rönnbergem, jenž vede hlavní mužstvo Frölundy. Posledním zářivým klenotem, který mohl brousit, byl zadák Rasmus Dahlin – jednička letošního draftu NHL.

Regionální šéftrenér Švédské hokejové asociace Luis Fagemo ocenil návštěvu českých zástupců. „V prezentaci nás seznámil s principy švédského mládežnického rozvoje uplatňovanými na celostátní úrovni, nebo třeba s programem švédských mládežnických reprezentací,“ uvedl Michal Broš.

„Sledovali jsme každodenní fungování jedné z nejúspěšnějších akademií na světě, produkující každoročně neuvěřitelné počty hráčů pro světový hokej, kterou jezdí každou sezónu navštěvovat zástupci všech klubů NHL, aby viděli, jak se zlepšují budoucí hvězdy. Odvezli jsme si mnoho informací, myšlenek a námětů, které bychom chtěli přenést do našeho prostředí, protože neustále hledáme cesty k rozvoji naší akademie HC Sparta Praha,“ dodal klubový sportovní manažer.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz