V kabině vítězí české pecky, hlásí Kopecký. Pro juniory má tatranky i salámek

Foto: Sanny Muharem

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Není tak prostorná jako v případě Kanaďanů nebo Američanů, ale šatna české dvacítky splňuje všechny nutné předpoklady. V útulném prostoru se rodí strategie na velké bitvy světového šampionátu, hráči ladí soustředění i se ve volných chvílích rádi zasmějí. "Máme všechno, co potřebujeme. Kabina je srovnatelná s tou, co jsme měli loni v Montrealu," vykládá kustod Oldřich Kopecký.

Stojí uprostřed šatny, do utkání se Švédskem zbývají tři hodiny. Hokejisté ještě odpočívají v hotelu, Kopecký s kolegou Petrem Šulanem právě nachystali všechno, co je zapotřebí. "Samozřejmě, kustodi jsou vždycky nespokojeni," usměje se nad dotazem, jestli je kabina OK. "Ale mohu říci, že když jsme viděli šatnu Slováků nebo Bělorusů, tak jsme nadšení. Protože údajně máme čtvrtou nejlepší, která tu je k dispozici. Všechno v pohodě," povídá věčně dobře naladěný bard.

Výstroj dvacítky pro šampionát? Přesně 1100 kilo materiálu

Kopecký kdysi jezdil dlouhé štreky kamiónem, býval zvyklý na tvrdou dřinu. U milovaného hokeje jede naplno. Nic není problém, řeší, co hráčům na očích vidí. "O nás nejde, podstatné je, aby měli kluci pohodlí," podívá rázně, když se debata stočí na technické detaily a práci kustodů. "Trošku jsme tu řešili suchou šatnu, venku panuje velká zima, takže všichni chodí nabalení. Improvizovaně jsme udělali jednu místnůstku, kde si hráči sundají osobní věci," připomene. Své zázemí mají v hale také trenéři, jejich kamrlík je hned vedle šatny Finů. 

Kdo je ve dvacítce pedant na brusle? A kdo dýdžej?

Akce typu mistrovství světa juniorů klade velké nároky na vybavení. Připočítat je třeba také desetidenní přípravný kemp, který dvacítka absolvovala v Niagara Falls. To už je pořádná hromada výstroje a jiného materiálu! "Letos jsme to měli jednodušší. Hokejový svaz se nám neustále snaží vylepšovat podmínky, tentokrát jsme poprvé posílali vybavení dopředu cargem. Tedy letecky ve speciálních přepravních kontejnerech. Bylo to přesně 1100 kilo materiálu. Zásilka odešla 4. prosince, jakmile jsme dorazili na přípravný kemp, tak jsme si ji tady v Americe vyzvedli," popisuje.

Kabinou duní Kabáti, Divokej Bill. Ale i Michal David nebo Zagorová

Kopecký musel myslet na desítky položek. "Veškeré technické vybavení, elektrické nářadí, nýtovačka. Samozřejmě bruska, sušáky a spousta dalších věcí," vypočítává. Na nic nesměl zapomenout. "Chystal jsem to víceméně od listopadové akce. Jakmile mi v Boleslavi skončily povinnosti, dal jsem se do toho. Po nocích jsem si sumíroval seznam, doplňoval a balil." Součástí výbavy je například asi 300 kilo doplňků stravy, národní tým si přivezl proteinové nápoje a gely, které také zajistil hokejový svaz. "Na šampionát jsem začal myslet už na jaře. Ale příprava běžela vlastně od minulého mistrovství, je to takový nekonečný příběh," dodává.

Hokejovou kabinu má pod kontrolou, nikterak se neliší od té v dospělé reprezentaci. "Kluci jsou sice mladí,ale také mají rádi tatranku nebo milu. Bez nich to prostě nejde," potvrzuje. A to není všechno. "Vezl jsem i nějakou mňamku trošku jiného charakteru. Máme tu salámky, kluci rádi přijdou a kousek zakrojí. S Peťou Šulanem jsme na telefonu vytvořili skupinu. Napíšeme něco ve stylu: dneska se podává lovečák. A viděli byste kluky, jak si pro to kolečko rádi přijdou," směje se.

Foto: Sanny Muharem

V šatně dvacítky tráví hokejisté spoustu času, kustodi se snaží, aby se tam hráči cítili co nejlépe. Pořadatelé jim nachystali velkou televizi, ovšem tu prý mužstvo moc nevyužívá."Zato naplno jede muzika. Koupili jsme si velký reprák," ukazuje. Které hity letí především? "Jelikož jsou kluci mladá generace, mají rádi černošskou hudbu, pro mě nepochopený rap a podobně. Já se jim do toho montuju, tvrdím, že když tohle pustí před zápasem, tak nemůžeme nic vyhrát. Pár kluků to vidí stejně, to pak šatnou duní Kabáti, Divokej Bill, pouštíme Michala Davida, Hanku Zagorovou a vůbec české pecky." Dýdžejů se najde několik: "Hodně Marek Zachar, Lukáš Doudera. I Radim Šalda ukázal, že umí pouštět českou muziku. Když jsme porazili Rusáky, měli jste to tady slyšet."

Jsem na třetích dvacítkách a strašně si to užívám. Nároďák je nejvíc!

Hokejisté stráví v šatně celý turnaj. "Je super, že se nemusíme nikam stěhovat. I když trénujeme ve druhé hale, kluci navléknou výstroj, do ruky vezmou brusle a jdou tam pěšky. U ledu je k dispozici malá šatnička, kde se hráči mohou přezout." Loni hrozilo cestování do jiného města, což teď odpadá. "Kdybychom se tehdy museli na čtvrtfinále přesouvat z Montrealu do Toronta, znamenalo by to nocovku. Nyní máme maximální prostor, abychom se mohli věnovat jenom hráčům," kvituje.

Foto: Sanny Muharem

Kopecký už má na pažbě dost zkušeností z hokejových šampionátů, v Buffalo se mu hodí. "Jsem na třetích dvacítkách a strašně si to užívám. Nároďák je nejvíc, to pro mě platí jednoznačně. Chtěl bych moc poděkovat boleslavskému klubu, kde působím, že mě uvolnil," vzkazuje na dálku. Dobrá duše českého týmu dělá společně s parťákem Petrem Šulanem a celým realizačním týmem maximum, aby hokejisté byli jako v bavlnce. "Nějaké drobnosti se vždycky najdou, jsme tu od toho, abychom je pořešili. Hlavní je, že šatnu máme kvalitní. Blízko od ledu i od mixzóny či autobusu. Tyhle maličkosti také hrají roli. Pokud jdou totiž kluci na zápas delší štreku, hrozí otupení bruslí," rozebírá ještě polohu základního tábora dvacítky.

Také bydlení chválí. Výprava nocuje v hotelu Hyatt Regency, kde našla azyl sedmička dalších účastníků turnaje. "Kluci tam jsou v péči fyzioterapeutky Báry Krajsové a doktora Romana Mezery, masíruje kolega Peťa Šulan, který vezme lehátko ke mně na pokoj. Takže u toho pokecáme. Když se třeba hraje extraligové kolo, je tam hodně hecování. Zrovna včera mi pěkně naložil Lukáš Doudera, jelikož Litvínov vyhrál v Boleslavi," zazlobí se na oko. Ale hned se zase rozesměje: "Jaká témata při debatách jedou? "Jsou jenom dvě - hokej a ženské," uzavírá.

Foto: Sanny Muharem

Foto: Sanny Muharem

Foto: Sanny Muharem

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz