Moravec: Olympiáda je něco úžasného! Hokejistky znají postupový klíč

Foto: Martin Voltr

Nagano leží ve vzpomínkách všech českých fanoušků jako místo, kde náš hokej slavil největší úspěch své historie. Už méně z nich ví, že právě do roku 1998 se datuje i první účast nejlepších ženských týmů planety pod pěti kruhy. Česká reprezentace se na turnaj zatím ani jednou nepodívala, teď hokejistky sní o cestě do jihokorejského Pchjongčchangu za tři roky. Ale prodrat se kvalifikačním sítem bude o něco těžší než dřív.

Proč? Poslední olympiády hostily Kanada a Rusko, které by si účast zajistily už podle světového žebříčku. V případě Jižní Koreje se vedly spekulace, jestli si coby pořadatel – ale zároveň trpaslík na hokejové mapě – zaslouží automatickou účast. Bez domácího týmu by se však Hry neobešly, v mužském i ženském turnaji tak zabere jedno cenné místo.

Automatický postup mezi něžným pohlavím připadne pouze prvním pěti zemím žebříčku IIHF po mistrovství světa 2016. Pořadí aktuálně vévodí Kanada s těsným náskokem na Spojené státy. Velkou ztrátu mají na dalších příčkách Finsko, Švýcarsko, Švédsko a Rusko, z nichž tři pojedou na olympiádu přímo. Sedmé je Německo, osmé Japonsko a deváté místo patří České republice. A s obrovskou pravděpodobností bude patřit i po nadcházejícím šampionátu. Všechny země od 6. do 26. pozice (kromě aktuálně třiadvacáté Koreje) čeká systém kvalifikací o zbývající dvě vstupenky.

„Chceme pracovat na součinnosti všech, kterých se to dotýká. Nejenom hráček, ale i trenérů, ligových klubů i svazu.“

„Mistrovství se hraje každý rok, ale olympiáda je něco úžasného! Něco navíc, špička ve sportovním pojetí. Jde o strašně sledovanou akci, kouká na ni úplně celý svět,“ říká generální manažer ženské reprezentace David Moravec, jeden z hrdinů naganského triumfu.

A podívat se na olympijské hry přesně dvacet let poté? To je i pro něj velká motivace. Zvlášť když k týmu nastoupil jen pár měsíců po poslední kvalifikaci před dvěma lety, která se Českám nepovedla. „Jako hlavní cíl jsme si dali postoupit do elity. Chtěli jsme to už v kvalifikaci v Japonsku, kde nám to ještě nevyšlo, ale letos ve Francii už ano. Nastavili jsme takové podmínky a tréninkové metody, celoroční plány, které by nám měly pomoci. Čtyřletý cyklus, který jsme začali, chceme dodržet a pokud možno ještě zkvalitnit,“ podotýká Moravec.

Za rok do Kanady, kvalifikace přijde na řadu v únoru 2017

Hokejistek se bude týkat až závěrečné kolo olympijské kvalifikace. Dva paralelní turnaje by měly od 9. do 12. února 2017 hostit šestý a sedmý tým žebříčku, v obou turnajích bude čtveřice účastníků bojovat systémem každý s každým. Postoupí jen vítězové, na olympiádu tak vede pro českou reprezentaci jediná cesta – porazit oba papírově slabší celky i favorizovaného hostitele. Tím bude "odpadlík" z čtveřice Finsko, Švýcarsko, Švédsko, Rusko.

Právě proti nejlépe nasazenému týmu předloni ve Weidenu Češky neuspěly, prohrály totiž s domácím Německem. „Určitě bude rozhodovat i momentální forma. Bude to náročné, ale ještě máme dva roky, abychom se připravili,“ hlásí s odhodláním generální manažer. „Dál budeme zapojovat mladé holky. Chceme pracovat na součinnosti všech, kterých se to dotýká. Nejenom hráček, ale i trenérů, ligových klubů i svazu,“ dodává David Moravec.

Ještě předtím čeká jeho výběr mistrovství světa v kanadském Kamloops. Tam se pořádně ukáže, jak reálné jsou myšlenky českých hokejistek na historickou účast pod pěti kruhy.

 

IIHF dnes oficiálně představila model kvalifikací na olympijské hry 2018 v Jižní Koreji. Prvních pět týmů světového žebř...

Posted by Reprezentace žen ČR A - lední hokej on 10. březen 2015

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz