Motivace? Piráty každý podceňuje, já ale týmu věřím! zdůrazňuje Růžička

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

4. září 2018, 15:14

Václav Jáchim

Obecně se jim nevěří. Piráti se na jaře nedostali do play off, pak ztratili Michala Vondrku, výčet posil nevzbuzuje optimistické prognózy. Hokejový Chomutov čeká těžká sezona, s tím hlavní kouč a sportovní manažer Vladimír Růžička souhlasí. S některými názory o hrozící baráži ale rozhodně ne. „Uděláme všechno, abychom se dostali do play off. Týmu věřím!" zdůrazňuje.

Když vykládá o letním období i o novém extraligovém ročníku, z jeho hlasu poznáte zvláštní nažhavení. Kapitán olympijských vítězů z Nagana a kouč dvojnásobných mistrů světa možná nemá k dispozici takový hráčský materiál jako jiné týmy. Růžičku to ale vůbec nezajímá. "Leckdo nás podceňuje – o to víc mě práce baví," hlásí.

Můžete mu věřit! V minulosti úspěšně pracoval s mladými hráči, dokáže vyladit sestavu i najít nové bojovníky, kteří se v nejvyšší soutěži prosadí. Nadcházejí sezona však bude i pro zkušeného kouče velmi obtížná. "Uvědomuju si to. Víme, jaké jsou naše možnosti. podle toho jsme dávali mužstvo dohromady. Hlavní je, abychom sbírali body a v sezoně neměli propady. Budeme bojovat!" dodává. 

Jak se poslouchají názory, že Piráti oslabili a před startem sezony se jim moc nevěří?
Vnímám to, každý nás podceňuje a vidí hodně dole. Pro mě to je obrovská motivace! Kde kdo nás posouvá na spodek tabulky, já ale rozhodně nechci být třináctý nebo čtrnáctý. Podle toho k tomu přistupujeme. Věřím, že jsme dobře připraveni. Sezona bude každopádně ohromně těžká.

S jakými představami do ní půjdete?
S tím, že musíme vyhrát nejbližší zápas. Nechci si dávat velké cíle, nekoukám se nijak daleko. Naším přáním je uhrát play off. Potřebujeme pod sebe dostat čtyři týmy, to není žádná legrace. Říkal jsem to v minulých letech a říkám to i teď. Máme trošku pozměněné mužstvo, odešel nám top hráč. Ale ukáže se na ledě.

Máte vy osobně větší chuť dokázat, že Piráti jsou schopni měřit se s každým?
No samozřejmě! Kdo mě zná, tak ví, že mě vždycky bavilo dělat s mladšími hráči. Není tu tolik zkušeností, nicméně budeme bojovat.

Vladimír Růžička.

Vladimír Růžička. | Foto: Petr Kozelek, piratichomutov.cz

Nemáte obavy, zda to bude ve vyrovnané konkurenci stačit?
Víte co... Vždycky máte určité obavy. Vždycky! Jdete do sezony a moc nevíte, co přijde. Těžko dělat nějaké soudy a odhady, protože historie potvrdí, že pak často bývá leccos jinak. Já ale svému týmu věřím. Poctivě jsme pracovali, kluci makají. Hodně důležitý bude start sezony. Loni se nám povedl, v první čtvrtině základní části jsme získali dost bodů, což bylo fajn. Ale nakonec jsme stejně hráli play out. Tomu bych se letos strašně rád vyhnul. Jak jsem řekl, chceme být lepší než minimálně čtyři jiné týmy.

Jaké bylo u Pirátů léto? Mluvilo se o tom, že jste při skládání mužstva mohl operovat nižšími finančními prostředky.
Podnikali jsme jen ty kroky, které jsme si mohli dovolit. Naše možnosti jsou omezené, z toho jsem musel vycházet. A nedělalo mi to problém. Stavěli jsme to na základě situace, jaká byla a je.

Co by mělo být největší předností vašeho týmu?
Totéž co dřív. Bojovný hokej s nasazením, věřím, že budeme urputnými soupeři. Také si přeji, aby se nám vyhýbala zranění. Protože náš kádr není příliš široký.

V přípravě jste vyhráli pět ze sedmi utkání. To je docela povzbudivé...
...ale také relativní. Ono není moc důležité, jak zvládnete přípravu. Klíčová bude extraliga. Herní projev v létě může být později ošidný, v soutěži se totiž počítají jedině body. V extralize můžete mít špatný zápas, ale pokud ho vyhrajete, je to zásadní. My si nemůžeme dovolit žádné větší propady, protože pak to má vliv na mužstvo. Na jeho sebevědomí. Výsledky z přípravy nikterak nepřeceňuju, zajímá mě, jak budeme vypadat v soutěži.

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Třikrát jste nastoupili proti klubům ruské KHL, hráli jste i s kazašskou Karagandou. Je pro vás mezinárodní konfrontace cennější?
Hrát jenom s extraligou nemá cenu. Zahraniční soupeře vítám, letos se nám to znovu potvrdilo. Měli jsme mít doma dva německé soupeře, ti ale z různých příčin odřekli. Dostali jsme nabídku zúčastnit se turnaje v Německu, to jsem zase odmítl já. Nechtěl jsem, abychom daleko cestovali. Příprava začala 8. července a skončí 15. září. Dali jsme tam osm utkání, což úplně stačí. Zaměřovali jsme se především na pořádný trénink.

Kádr opustil Michal Vondrka. Kdo převezme jeho roli lídra a produktivního útočníka?
O Michala jsme přišli, ale to je hokej. On to nebyl jen Vondrka, předtím nám zmizeli do NHL Jan Rutta, David Kämpf, odešel i David Kaše. Musíme se s tím vyrovnat.  Máme jiné zkušené hráče. Kapitánem je Mára Tomica, je tu Ivan Huml, můj syn Vláďa a další kluci. Snažili jsme se budovat sestavu s určitými záměry, třeba obranu bychom měli mít zkušenější, než byla v minulém roce.

Brankáře naopak máte nejmladší v extralize.
To je pravda. Ale mají moji důvěru! Štěpán Lukeš, Aleš Stezka a Dominik Pavlát se snaží, bude to na nich. Dřív jsme šli i cestou, že jsme vzali zkušenější gólmany. A moc se nám to nevyplatilo. Loni jsme tu měli Jána Laca, který neměl takovou formu. Teď jsme vsadili na mladé kluky.

Bude vám s nimi znovu pomáhat Radek Daněk, kouč gólmanů juniorských mistrů světa 2000 a 2001?
Uvidíme. Chtěl bych. Radek má určité zdravotní problémy, takže počkáme. Každopádně máme svého trenéra brankářů. Jak jsem řekl, těm klukům věřím.

Při pohledu na nově příchozí hráče je patrné, že jste vybral další z těch, které jste v minulosti trénoval. Byl to záměr?
Určitě. Snažím se vzít do kabiny nejen kvalitní hráče, ale také kluky charakterově na výši. Pro mě je podstatné, když je znám, protože sezona běží rychle a není moc prostor na experimenty. Na to nějak se rozkoukávat. Loni se nám to trošku potvrdilo: přišli kluci, s nimiž jsem se poznával postupně. V soutěži. A nebylo to optimální. Pokud přivedete někoho, o němž víte, co umí a jaký je, máte to pak jako trenér jednodušší.

ROZHOVORY S GENERÁLNÍMI/SPORTOVNÍMI MANAŽERY:

>> Boleslav chce vykoupit hříchy. Věřím, že půjdeme nahoru, říká Látal
>> Pořád jsme za nováčka, ale můžeme uspět, tvrdí GM Olomouce Fürst
>> Plzeň cení tesáky, ale také má pokoru. Je na čem stavět, tvrdí Vlasák

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz