Motor po 1. čtvrtině? Venku špatné, doma jsme spolehliví, tvrdí Stavjaňa

Antonín Stavjaňa. | Foto: Pavel Mazáč, Sport

Budějovický Motor nastřádal čtyři vítězství v řadě a završil úvodní čtvrtinu WSM 1. ligy tím nejlepším možným způsobem – v excelentním představení před vyprodanou Budvar arénou zdolal lídra tabulky, kladenské Rytíře, a přiblížil se k nim na rozdíl třech bodů. „Jednoznačně byla cítit motivace hráčů. Čekalo se plné hlediště, ale že takovým způsobem přebruslíme Kladno, to mi udělalo opravdu radost,“ mnul si ruce hlavní kouč Antonín Stavjaňa.

Skóre 3:1 proti Středočechům stanovili Budějovičtí již v úvodním dějství. Hosté sice odpověděli na vedoucí trefu Luboše Roba, ale Vladimír Škoda s Tomášem Nouzou krásnými góly zařídili rozhodující náskok. „Byl tam důraz, rychle jsme otáčeli soupeřovy akce do protiútoku. Možná byly z naší strany trochu slabší přesilovky, ale dneska jsme si zasloužili vítězství,“ těšilo Antonína Stavjaňu, jehož svěřenci dosáhli na výsledek 3:1 kuriózně popáté z posledních šesti zápasů. Čtyřikrát vyhráli, jenom v Prostějově byl poměr obrácený.

Straka? Myslím, že nebyl spokojený se svým výkonem. My také ne

Kladenští Rytíři se v úvodních minutách na budějovickém ledě prezentovali jako silný tým, který dobře zná svůj cíl, ale výborně hrající domácí celek je postupně vykolejil. I přesto, že na křídle čtvrté formace museli alternovat hráči z prvních třech řad, neboť soupiska měla trhliny. Chyběl zraněný Kanaďan Angelo Esposito, ale i mladíci z vlastní líhně.

„Naše juniorka se nachází v personální krizi, je tam pouze devět útočníků. Nemohli jsme využít některé kluky, ač bychom rádi. Ondřej Šulek hraje výborně, také Jakub Doktor se v minulém utkání předvedl solidně. Ale už jsme si zvykli na to, že dokážeme točit jedenáct hráčů v útoku,“ vysvětloval budějovický kouč, jenž převzal A-mužstvo před letní přípravou a vybral si za asistenta Martina Štrbu.

V sestavě Motoru se již několik kol po sobě neobjevil velezkušený obránce Lukáš Zíb. Poté, co minulý týden opustil mužstvo nedávný kapitán Josef Straka, by se mohlo zdát, že u břehu Vltavy jsou v nemilosti veteráni. „Pepa Straka požádal o uvolnění. Myslím, že nebyl spokojený se svým výkonem. My jsme také nebyli úplně spokojení. Pokud jde o situaci v obraně, tak my hrajeme na šest beků a sedmého máme nachystaného. Lukáš Zíb je momentálně osmý. Ale je to poctivý kluk, normálně trénuje. Vzadu je přetlak. Věřím, že to chápe,“ držel se trenér nad věcí.

Na hře se projevují prvky, které tam chceme mít

Budějovickým hráčům s přibývajícími úspěchy roste sebevědomí. Potvrdil to i duel s Kladnem. Především technicky vybavení jedinci si dovolovali nejrůznější kousky a bavili diváky. „Když přijdou vítězství, tak každý tým hraje pokojněji. Klidněji. My musíme stále žehrat na to, že dáváme málo gólů. Na počet šancí, které si vytvoříme, by výsledky mohli mít vyšší rozdíl ve skóre. Potom by mohly být klidnější i závěry zápasů. Nicméně jsme rádi za každý přísun bodů. V sobotu to byl utěšený hokej,“ ulevil si Stavjaňa po souboji s lídrem.

Vedení Motoru vyhlásilo před sezonou jasnou vizi – postup do extraligy. Mužstvo však vstoupilo do soutěže dvěma porážkami na ledě soupeřů (a odkladem domácího souboje s Jihlavou až na prosinec) a muselo se vyhrabávat ze spodních pater prvoligové tabulky. Poslední kola naznačila, že jihočeský stroj už je dobře promazaný a nabírá správné obrátky.

„Myslím, že se tam už zřetelně objevují ty prvky, které tam chceme mít,“ pustil se Stavjaňa do rozboru. „Ať už je to spolupráce na malém prostoru nebo defenziva. Samozřejmě, děláme ve hře spoustu chyb, ale na chybách se člověk nejlépe vyučí. Pokud ty chyby nevedou k tomu, že prohráváme, ale jsme schopní ty situace zvládnout. Doufám, že se bude i nadále zlepšovat náš herní projev,“ vyjádřil touhu.

Pavlin, Čermák, Fillman jsou výrazní hráči. Spokojenost i s brankáři

Jihočeši výrazně snížili úvodní bodové manko. Jejich aktuální výkony, ani postavení na třetí příčce prvoligového pořadí určitě nejsou důvodem k tomu, aby na čelech hráčů, trenérů a fanoušků přibývaly vrásky. „Měli jsme hodně zápasů venku a odehráli jsme tam špatná utkání. Bodový deficit tam zůstal. Doma jsme zatím spolehliví. Teď jsme dvakrát přivezli i body zvenku. Ale sport není statistika. Jsou to takové sinusoidy, vlny, kdy to mužstvo má lepší formu. Všechno ukáže čas,“ nechal Stavjaňa za sebe promluvit zkušenost.

Trenérský tandem na budějovické střídačce zřejmě již našel optimální složení jednotlivých formací. „Složili jsme spíše takové dvojice a vždycky někoho do té dvojice nalepíme. Myslím, že práce na této úrovni bude probíhat víceméně celou sezonu,“ řekl Antonín Stavjaňa, jenž měl zřejmě šťastnou ruku při výběru posil.

Spolu s managementem přivedl do týmu i dva Kanaďany a slovinského beka Žigu Pavlina. „Útočník Angelo Esposito toho moc neodehrál kvůli zranění. Ze začátku měl i výpadek ve fyzické přípravě. U něho je hodnocení předčasné. Pavlin, Čermák nebo Mitch Fillman jsou výrazní hráči. V jejich případě můžeme být jenom spokojení. To samé platí o stávající brankářské dvojici Ondřej Bláha – David Gába. Pokud budou dostávat jeden gól za zápas, jako v současné době,“ usmál se budějovický lodivod.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz