Možná se naučím lyžovat, hlásí Jágr. Plány s Rytíři bleskově škrtlo Calgary

Foto: nextstories.com

Už počítal s tím, že ve středečním utkání WSM Ligy oblékne dres Kladna. V Litoměřicích by to byla kolosální událost, fanoušci Rytířů by pak viděli Jaromíra Jágra i při domácích duelech. Jenže všechno je jinak. Legendární útočník podepsal roční smlouvu s Calgary, před pondělní půlnocí stihl možná poslední trénink na české půdě, protože ho čeká bleskový přesun za Atlantik. "Je pro mě překvapením, že to všechno takhle dopadlo," přiznal upřímně.

Ačkoli jednání se zájemci z NHL probíhala celé léto, v posledních dnech se prý Jágr smiřoval s tím, že zůstane v Kladně. "Nijak jsem to neřešil a na nic netlačil. NHL sice byla mojí prioritou, ale měl jsem připravenou variantu, že nikam nepůjdu a budu tady," řekl Jágr s tím, že se za Rytíře chystal nastoupit ve středu na litoměřickém ledě.

Ovšem vývoj nabral jiný spád. Nejprve se zdálo, že by olympijský vítěz z Nagana mohl kývnout St. Louis. "Nabídka byla prakticky stejná jako od Calgary. Ze St. Louis se ozvali ve chvíli, kdy se jim zranili někteří hráči. Až se pak budou vracet do sestavy, pravděpodobně by mě odsunuli mimo. Věřím, že v Calgary to bude otevřené. Že bude záležet jenom na mně," vysvětlil.

Poslední trénink v Kladně + videorozhovor

Podle zámořských médií dostane za roční práci základní plat ve výši miliónu dolarů, stejnou částku si může vydělat na bonusech. "V mých letech by málokdo nabídl víc. Ale být nejhůř placeným hráčem na týmu zase není špatné, nebude žádný tlak. Nikdo ode mě nebude chtít 50 nebo 60 bodů za sezonu. Třetí, čtvrtá lajna v pohodě," usmál se.

Přesun k Plamenům bude pro českou hokejovou ikonu velkou změnou. Proti Calgary si Jágr poprvé zahrál už září 1989, tedy před 28 lety. Bylo to s československou reprezentací v Praze, Flames tehdy přijeli jako čerství vítězové Stanley Cupu. "Bylo mi sedmnáct let a hrál jsem poprvé za reprezentaci. Trochu jiná situace, ale symbolické," řekl. 

V NHL dosud válel na slunné Floridě, stěhování severním směrem do Calgary přinese jiný osobní život. "S Floridou se to srovnávat nedá, to je jasné. Uvidíme, co to se mnou udělá. Možná se na stará kolena naučím lyžovat," pravil z vesela. Netají, že se na novou štaci těší. "Nikdy jsem nehrál v kanadském klubu, což byl jeden z důvodů, proč jsme se domluvili. Chtěl bych to zažít." Pokud se nestane nic nečekaného, má Jágr před sebou nejspíš poslední sezonu v nejslavnější soutěži. "Na 99,9 procent to tak bude," potvrdil.

Nicméně sentiment stranou, na ten Jágr nemá čas. Akce se narodila bleskově, český veterán se musí co nejdřív přesunout do Kanady. "Na Floridu asi nepojedu. Poletím do Calgary, středeční premiéru sezony s Edmontonem ještě nestihnu, to je jasné. Připojím se k týmu, což možná bude problém, protože pět měsíců jsem trénoval individuálně. Uvidíme, kdy se podaří nastoupit do utkání," uzavřel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz