Musí to být nejlepší zápas sezony, velí Krejčí. Ví, co se od něj očekává

Foto: Vladimír Koča

17. května 2018, 8:00

Václav Jáchim

(KODAŇ,od našeho zpravodaje) Na šampionát vtrhl jako velká voda, David Krejčí společně s kamarádem Davidem Pastrňákem řádili v utkání proti Rusku způsobem, který bral dech. Útočníci Bostonu mimořádně zvedli českou ofenzivu, teď je před nimi výzva, pro niž obětovali odpočinek po sezoně v NHL. "Startuje play off. Jsou tady zápasy, kvůli kterým hraješ celý rok a v létě tvrdě šlapeš na kole," povídá Krejčí.

Když naposledy absolvoval čtvrtfinále mistrovství světa, Češi těžký zápas zvládli. Ve Stockholmu zlomili hvězdami nabitý tým Tre Kronor, vítězný gól Milana Michálka má většina fanoušků pořád v paměti. Teď stojí v cestě Američané. "Ale je jedno, koho máme. V play off se nedá vybírat," dodává s nadhledem vítěz Stanleyova poháru.

Jste ve své kůži, když se přiblíží bitvy o všechno?
To jsou zápasy, kvůli kterým v létě trénuješ. A když už nemůžeš na kole, při běhání, tak si vzpomeneš na zápas číslo sedm. Nebo na rozhodující utkání mistrovství. A to je ono! Teď jsme tady, musíme prodat všechno, co jsme do toho v létě dali. O tom to je. O dnešním utkání.

Vám se v play off většinou daří, ve Stanley Cupu jste svého času vyhrál bodování.
Někdy to sedne. Já bych to nebral tak, že když jsem to bodování vyhrál, byl jsem nejlepší. Prostě to tam napadalo. Ale zápasy play off mám rád, to je fakt. Čtvrtfinále šampionátu a  pak i bitvy o medaile. Vždycky je to o jednom jediném zápase. Musíme se dobře připravit. Je třeba na Američany vlétnout, pohlídat si jejich hvězdy. Ideálně dát první gól a kontrolovat hru.

Uvědomujete si, že na vás a na Davida Pastrńáka bude upřena největší pozornost?
Vím, že se od nás dost čeká. Na druhou stranu: jsou tady další výborní kluci. My si v kabině věříme, každý může rozhodnout zápasy. Nesmíme spoléhat na jednu lajnu, musíme do toho jít všichni naplno. Jakmile si jdeš na střídačku odpočinout, tak se hned musíš soustředit na další střídání. Takhle potřebujeme jet čtyři pětky pořád dokolečka.

Filip Chytil: Porazit se dá kdokoliv

Jsou Američané soupeřem, který by vám osobně měl vyhovovat?
To je jedno. Ve čtvrtfinále si nevybereš. Jdeme na ně, mají hodně hráčů z NHL, ale my máme taky dobrý tým. Nějací jejich hráči nejsou v NHL první nebo druhá lajna, takže bych to s respektem k nim nepřeháněl. Myslím, že respekt bude na obou stranách.Kdo to bude chtít víc, ten vyhraje.

V americkém týmu září vás klubový parťák Charlie McAvoy. Jste s ním v kontaktu?
Mně a Pastovi psal po našem prvním utkání, že se nám to s Ruskem podařilo. On přijel, také mu vyšel zápas. Nic jiného zatím neproběhlo, možná se potkáme na hotelu. Vždycky je krásné vidět spoluhráče, jsme spolu devět deset měsíců. Ovšem jakmile člověk skočí na led, jede jen za české barvy. I dobrý kamarád je  soupeřem jako každý jiný.

Je McAvoy obránce s perspektivou, že jednou bude patřit k nejlepším v NHL?
Má velký talent. Jo, může být jeden z nejlepších obránců na světě. Je ještě mladý, ale hraje s velkým přehledem. Hlavně ofenzívu má skvělou. Když po něm půjdeme a nedáme mu moc času, aby rozehrával puky, bude to mít těžké. Musíme ho hned zavírat.

Přepnout do play off modu zvládneme, věří Jandač

Kdo z americké sestavy znamená největší nebezpečí pro českou defenzivu? Patrick Kane?
Určitě. Ale nesmíme zapomenout, že když si pohlídáme Kanea, tak tam máme další čtyři hráče, kteří jsou schopni dát gól. Hlavně Kane a Gaudreau - ti jsou to nejnebezpečnější, co tam mají.

Dá se čekat tempo srovnatelné třeba se Stanley Cupem?
Jsou to samozřejmě lepší zápasy, než když na šampionátu hrajete poslední tři zápasy ve skupině a vedete po první třetině 3:0. To už svádí dát extra nahrávku, která tam nemusí být. Takže teď se těším na zápas, kde si nebudu čekat na prázdnou bránu. Ale naopak do té brány půjdu, zacloním gólmanovi a budu čekat, až mě to trefí. Nebo obstřelí.

Počítáte s tím, že si vás s Pastrňákem budou Američané speciálně všímat?
Musíme hrát náš nejlepší zápas sezony a jít střídání po střídání. Když se něco nepovede, tak je třeba na to zapomenout a hned se soustředit na další střídání.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz