Musíme si pomáhat, hlásí Kopecký a Celerin. Kustodi mají svůj svět

Foto: Eva Solaříková, bkboleslav.cz

Hráči jdou po sobě ze všech sil, emoce cloumají i trenéry. O fanoušcích nemluvě. Najdou se ale aktéři extraligových bitev, kteří zůstávají nad věcí a vzájemně si vycházejí vstříc. Pro ostatní jsou to kustodi, případně hospodáři. Chlapi, co opraví každou závadu na výstroji a trpělivě léčí duše hráčů, navzájem drží basu. "Kdyby se na ledě strhla hromadná rvačka, já se do kolegy na druhé straně nepustím. Jasně, rivalita je, každý chce vyhrát. Ale jsme kamarádi, pomáháme si, jak to jen jde," povídá Oldřich Kopecký (na snímku).

Kustod Mladé Boleslavi působí u Bruslařů sedmým rokem. Předtím prošel životní školou, proti níž je práce u hokejistů malinou. "Jsem vyučený automechanik, opravoval jsem auta. Tatík byl strojař, naučil mě vztahu k broušení, k práci na soustruhu. Později jsem deset let jezdil s kamiónem, i poměrně dlouhé štreky. S klukama jsme vždycky říkali, že třeba trasa do Moskvy je pro nás příhraniční výjezd. Já totiž dával Kazachstán, Uzbekistán a podobné končiny," připomíná.

Kopecký: Sparťanům nachystám do kabiny ovoce, totéž oni nám v Praze

Od dětství měl také rád hokej. "Jsem z Turnova, kde zimák dlouho nebyl. Když později ano, věnovali jsme se s bráchou dětem, dlouho jsem se také jezdil dívat do Liberce na extraligu." Teď už pár let míří k Bílým Tygrům jako soupeř. "Ale s tamními kluky jsem velký kamarád. Známe se roky, fyzio tam dělá kluk z Turnova. Máme k sobě blízko," zmiňuje. Podobný je i Petr Celerin, pro změnu hospodář extraligových Vítkovic. "U áčka jsem osm let, předtím jsem dělal vítkovickou mládež. Za ty roky si člověk vybuduje určité vztahy. Vím co a jak. S kluky z jiných mančaftů si pomáháme. Musíme, protože se vzájemně potřebujeme. Každého v sezoně potká trip, delší výjezd mimo domov, kdy je nutná péče a vybavení, které jinak máme jen doma."

Tihle chlapi tráví v kabinách hodiny a hodiny. Přicházejí první, loučí se poslední. Jeden o druhém dobře vědí, v hlavách mají itinerář Tipsport extraligy i mraky jiných důležitých informací. "Naše spolupráce je individuální. Já například hodně věcí vozím, spíš řeším třeba ovoce, rotopedy a tak. S někým si servis měníme, s jiným domlouváme dopředu. Když k nám přijede Sparta, nachystám soupeři ovoce do kabiny, to samé oni nám před zápasem v Praze. Zrovna k tamním kustodům mám v extralize možná nejblíž, protože s Hynkem Svobodou a Pepou Tomou se vídáme i mimo hokej. Když jsem začínal, Hynek mi hodně pomohl," vypráví Kopecký.

Kustodi jsou jako rodina. Při praní pokecáme a probereme život

Vzájemný servis uplatňuje i Petr Celerin. "Jakmile někdo přijede k nám na sever Moravy, udělám, co je třeba. Kluci ze Sparty vědí, že pokud mají za sebou například utkání u nás a v Třinci, tak jim peru prádlo. Poskytnu, co mohu, jsem jim k dispozici. Na podzim byli u nás hráči Liberce, po Lize mistrů se jim nevyplatilo vracet domů. Postaral jsem se o ně a vím, že tamní kluci by mi to kdykoli vrátili," nepochybuje. Pomoc spočívá v poskytnutí vlastního zázemí. "Vypereme prádlo, pak ho v sušičce vysušíme. Mohou nastat problémy s broušením bruslí, je třeba nesmysl, aby mančafty tahaly autobusem nýtovačku. Pokud já musím tohle řešit na Spartě, vyhoví mi Hynek Svoboda. Všichni kluci po extralize jsou fajn. Jeden nikdy neví, kdy se na toho druhého bude nucen obrátit. Protože práce kustoda, to jsou nejrůznější opravy a okamžité akce," upozorňuje Celerin.

Kustodi mají svůj svět. "Jsme taková zvláštní jednotka. Hráči si to rozdají na ledě, je to kolikrát vypjaté. Ale když pak zápas skončí, my jdeme k soupeři a při praní pokecáme. Dáme si stopičku, probereme život," hlásí Kopecký. Někteří trenéři tohle neradi vidí. "Jasně, proto to děláme spíš nenápadně. Ale musíme. Když máte play off a zůstáváte, prádlo se samo ve vaší šatně nevypere," upozorňuje.

V základní části je akce jednodušší. "Na zápasy jezdíme většinou v den utkání, samozřejmě větší štreky do Čech den dopředu," říká Celerin. "Vary, Litvínov, Liberec, Plzeň, Chomutov. Tam potřebujeme po tréninku vyprat, pomoci. To samé pak platí opačně." Řevnivost jde stranou, to potvrzuje i vítkovický hospodář. "Jsme tu od toho, abychom vytvořili veškeré podmínky. Některé věci na místě sám nevyřešíte. Každý má domácí podmínky skvělé, host ví, že když nastane cokoli s výstrojí, má se na koho obrátit. Kustod druhého týmu vyhoví. Pokud se pak jemu stane něco podobného, kolega od soupeře ho nepošle někam," usměje se Celerin.

Celerin: Když přichází nový hráč, zajímá mě lidská stránka i to, jak brousí

V kabině je k zastižení skoro kdykoli, jako ostatní parťáci v extraligových týmech. "Já tam bývám tak dvě hodiny před tréninkem. Klukům všechno nachystáme, aby pak mohli okamžitě začít a dělat si, co potřebují." Jiné to není při výjezdech k utkáním venku. "Tam záleží, jak dlouho se zdržíme. Maséři udělají pití, fyzioterapeut řeší zdravotní detaily jako tejpování a podobně. Pereme dresy, stulpny, ribana, ručníky. Dobrousíme brusle. Zkrátka dělá se všechno, abychom byli pak připraveni na zápas nebo na další trénink," vysvětluje. S kolegy je v pravidelném kontaktu. "Voláme si, třeba s Oldou Kopeckým často, protože on je u dvacítky, kterou vede trenér Kuba Petr od nás z Vítek. Navíc oba kluby vybavuje výstrojí společnost Střída sport. Dost se tedy bavíme ohledně nových hokejek a inovací."

Pro Kopeckého byla práce u národních mužstev juniorů splněným snem. "Já vždycky miloval auta a hokej, Navíc jsem patriot, reprezentace je nejvíc. Jsem strašně rád, že mi v Mladé Boleslavi vyšli vstříc a dvacítku mi umožnili," děkuje na dálku vedení Bruslařů. On, Celerin i ostatní kustodi při pravidelných debatách neřeší jen výstroj, ale také jednotlivé hráče. Kejich potřeby, přání či nálady. "Pokud k nám přichází někdo nový, zajímá mě, jak brousí brusle, jaký má žlábek. Ptám se i na lidskou stránku. Také chci vědět, kolik si dotyčný přiveze hokejek, protože hned nemůžeme být připraveni. Hráči mívají hole na míru, takže si je půjčíme, případně odkoupíme," reaguje Celerin. Před uzávěrkou letošního přestupního termínu s kolegy podobně hovořil i Oldřich Kopecký: "Když šel Marek Trončinský od nás do Pardubic, jejich kustodovi Liborovi Hovorkovi jsem říkal, jaké má hokejky. Že má Mára třeba rád širší izolačky. Tyhle informace se vždycky hodí," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz